Potrivit sursei citate, o alta realitate cu care expertii MDRI nu sint familiarizati este reticenta si teama familiilor de a accepta un astfel de copil, fara o pregatire prealabila. Familiile sint consiliate nu numai pentru a oferi ingrijirile primare necesare unui copil cu dizabilitati, ci si pentru a se implica activ in valorizarea si dezvoltarea restantului sau functional.
Directorul general a subliniat ca nu trebuie omis faptul ca recuperarea acestor copii este un proces lent, de durata si care nu are intotdeauna o curba ascendenta. In consecinta, conducerea DGASPC crede ca obiectiile ridicate de expertii MDRI asupra modului in care copiii au fost plasati in institutii in functie de nevoile de recuperare, sint rezultatul unei documentari superficiale, bazate exclusiv pe discutiile purtate cu personalul. "Documentarea trebuia sa se bazeze pe consultarea dosarului copilului, pe anamneza si pe istoricul social al fiecaruia, pe planul individualizat de protectie, precum si pe discutiile cu personalul specializat care intervine direct in evolutia copilului. Raportul MDRI cuprinde si elemente total eronate, care nu se bazeaza pe informatii concrete asupra sistemului si care distorsioneaza realitatea. Oare scopul vizitei expertilor MDRI nu a fost altul decit cel onest si bine intentionat al oricarei organizatii care se doreste a milita pentru respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati? Mi s-a oferit posibilitatea de a suspecta o conotatie mai degraba politica, decit umanitara. Expertii MDRI au avut o atitudine de simpli observatori, neimplicindu-se in sesizarea imediata a situatiei constatate, instituind totodata un embargo asupra raportului si concluziilor acestuia. Prezentarea falsa, nerealista, trunchiata a unor imagini neconforme realitatii, vehicularea unor informatii provenind din surse indoielnice, presupunem ca a urmarit realizarea unui impact emotional negativ asupra unui public necunoscator al realitatii romanesti. Stigmatul nemeritat asezat de concluziile Raportului MDRI asupra unor institutii romanesti, a persoanelor implicate in desfasurarea activitatii acestora, contribuie la crearea unei imagini negative, deformate, asupra unui intreg sistem in constructie, avind un caracter profund distructiv. Eu asigur Organizatia MDRI de intreaga mea disponibilitate pentru dialog si informare reciproca, DGASPC Braila fiind prima interesata sa colaboreze cu specialisti si experti in domeniul protectiei copilului.
De asemenea, as dori sa il cunosc personal pe domnul Eric Rosenthal si i-am adresat invitatia de a veni la Braila" a declarat, in incheiere, directorul general al DGASPC Braila.