"Raportul MDRI furnizeaza informatii false" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Raportul MDRI furnizeaza informatii false"

Directorul general al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila, prof. Alexandru Sculschi, i-a trimis ieri directorului executiv al Organizatiei Mental Disability Rights International, Eric Rosenthal, o scrisoare deschisa in care si-a exprimat dezacordul fata de atitudinea si concluziile prezentate de observatorii MDRI in raportul prezentat opiniei publice internationale, in 10 mai 2006. "Sint si acum, dupa aproape sase luni, nedumerit cu privire la scopul vizitei reprezentantilor MDRI la Braila, in decembrie 2005. Daca era un scop umanitar sau stiintific, ar fi fost firesc sa ne cunoastem si, impreuna cu specialistii ambelor parti, sa stabilim un program de vizita si de lucru. In mod cert, ar fi avut din partea mea intregul sprijin, pentru a se informa corect si complet cu privire la modul in care intelegem noi sa acordam protectie speciala copiilor cu dizabilitati in general si celor preluati de la sectia Neuropsihiatrie Infantila a Spitalului Sf. Pantelimon, in special", a declarat Alexandru Sculschi. Acesta a adaugat ca institutia pe care o conduce are aceeasi convingere ca si expertii MDRI, cu privire la prioritatea ingrijirii copiilor in cadrul familiei naturale/extinse, adoptive sau in cadrul unor retele de asistenta maternala profesionista, dar considera ca modalitatea de transpunere a acestui deziderat in practica este abordata diferit. In opinia directorului general Sculschi, recomandarea expertilor MDRI cu privire la plasarea imediata in familie a copiilor din sectia NPI este nerealista si nu are in vedere nevoile specifice acestei categorii de copii, care au fost institutionalizati pentru o lunga perioada de timp in unitati exclusiv spitalicesti. "Punctul de vedere al DGASPC Braila este de a realiza un transfer etapizat al acestor copii de la institutia medicala catre familie si de la ingrijirea exclusiv medicala la ingrijirea intr-un mediu familial adecvat nevoilor lor. Prin urmare, plasamentul unui copil intr-o institutie este o masura de protectie speciala cu caracter temporar. Pe toata durata masurii de protectie, specialistii analizeaza posibilitatea reintegrarii copiilor in familia biologica, integrarii intr-o familie adoptiva sau plasarii acestora in cadrul familiei extinse/asistent maternal profesionist. Deci, in nici un caz nu se poate vorbi despre "institutionalizare pe viata"" a mai declarat Alexandru Sculschi.
Potrivit sursei citate, o alta realitate cu care expertii MDRI nu sint familiarizati este reticenta si teama familiilor de a accepta un astfel de copil, fara o pregatire prealabila. Familiile sint consiliate nu numai pentru a oferi ingrijirile primare necesare unui copil cu dizabilitati, ci si pentru a se implica activ in valorizarea si dezvoltarea restantului sau functional.
Directorul general a subliniat ca nu trebuie omis faptul ca recuperarea acestor copii este un proces lent, de durata si care nu are intotdeauna o curba ascendenta. In consecinta, conducerea DGASPC crede ca obiectiile ridicate de expertii MDRI asupra modului in care copiii au fost plasati in institutii in functie de nevoile de recuperare, sint rezultatul unei documentari superficiale, bazate exclusiv pe discutiile purtate cu personalul. "Documentarea trebuia sa se bazeze pe consultarea dosarului copilului, pe anamneza si pe istoricul social al fiecaruia, pe planul individualizat de protectie, precum si pe discutiile cu personalul specializat care intervine direct in evolutia copilului. Raportul MDRI cuprinde si elemente total eronate, care nu se bazeaza pe informatii concrete asupra sistemului si care distorsioneaza realitatea. Oare scopul vizitei expertilor MDRI nu a fost altul decit cel onest si bine intentionat al oricarei organizatii care se doreste a milita pentru respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati? Mi s-a oferit posibilitatea de a suspecta o conotatie mai degraba politica, decit umanitara. Expertii MDRI au avut o atitudine de simpli observatori, neimplicindu-se in sesizarea imediata a situatiei constatate, instituind totodata un embargo asupra raportului si concluziilor acestuia. Prezentarea falsa, nerealista, trunchiata a unor imagini neconforme realitatii, vehicularea unor informatii provenind din surse indoielnice, presupunem ca a urmarit realizarea unui impact emotional negativ asupra unui public necunoscator al realitatii romanesti. Stigmatul nemeritat asezat de concluziile Raportului MDRI asupra unor institutii romanesti, a persoanelor implicate in desfasurarea activitatii acestora, contribuie la crearea unei imagini negative, deformate, asupra unui intreg sistem in constructie, avind un caracter profund distructiv. Eu asigur Organizatia MDRI de intreaga mea disponibilitate pentru dialog si informare reciproca, DGASPC Braila fiind prima interesata sa colaboreze cu specialisti si experti in domeniul protectiei copilului.
De asemenea, as dori sa il cunosc personal pe domnul Eric Rosenthal si i-am adresat invitatia de a veni la Braila" a declarat, in incheiere, directorul general al DGASPC Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro