Mergi la conţinutul principal

Radu Andrei va reprezenta România la Internaţionala de Astronomie şi Astrofizică

• elevul de la “Bălcescu” s-a clasat pe primul loc la ultima probă de baraj în vederea calificării la competiţie • olimpiada se va desfăşura în Thailanda, în luna noiembrie

 

Radu Andrei se pregăteşte să cucerească o nouă medalie internaţională. Elev al Colegiului Naţional “N. Bălcescu”, Radu s-a calificat în lotul restrâns care va reprezenta România la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, competiţie ce se va desfăşura, între 12-21 noiembrie, în Thailanda.

“Biletul” pentru internaţională şi l-a asigurat în urma rezultatului obţinut la selecţia pentru lotul naţional restrâns. Stagiul de pregătire s-a desfăşurat la Suceava, în perioada 7-13 august, şi a reunit 12 cei mai buni elevi din ţară. La finalul probelor de baraj, Radu a reuşit să obţină cel mai mare punctaj şi să ocupe primul loc în clasament.

“Sunt bucuros că pot să particip încă o dată la inter şi sper să obţin un rezultat mai bun decât anul trecut, să existe un progres. Anul trecut am avut bronz şi anul acesta sper la un argint sau un aur, dar acum să vedem ce se va întâmpla. Organizarea la Suceava a fost foarte bună, însă, din punct de vedere la academic, mi-ar fi plăcut ca subiectele să fie mai variate. Până în noiembrie am timp să mă pregătesc pentru olimpiadă. Noi aici, fiind în emisfera nordică, la 45 de grade, deci la jumătate între Ecuator şi Polul Nord, vedem mai mult cerul nordic. În momentul în care mergem în Thailanda, care e mult mai aproape de Ecuator, o să vedem şi câteva părţi din cerul sudic, deci trebuie să învăţ nişte constelaţii pe care nu le putem vedea din România. Acolo se văd mai multe constelaţii, deci trebuie pentru proba observaţională să mă mai pregătesc şi să mai lucrez şi la teorie, să nu îmi ies din mână, ca să zic aşa”, ne-a spus “elevul de aur al Brăilei”.

Alături de Radu, alţi patru olimpici români s-au calificat la Internaţionala de Astronomie şi Astrofizică. La fel ca în anii anteriori, tânărul se va pregăti pentru această competiţie alături de profesoarele Nicoleta Becheanu şi Liliana Iacob.

Radu Andrei este deja un “veteran” al olimpiadelor naţionale şi internaţionale de fizică, astronomie şi atrofizică, având un palmares impresionant. Prima medalie internaţională câştigată de elevul de la “Bălcescu” a fost în 2014, când a obţinut argint la Olimpiada de Astronomie din Kârgâzstan. În 2016 el a cucerit alte două medalii: aur la Olimpiada de Astronomie din Bulgaria şi bronz la Olimpiada de Astronomie şi Astrofizică din India. Anul acesta, în luna iulie mai exact, Radu şi-a adăugat în palamres încă un aur, câştigat la Internaţionala de Fizică din Indonezia.

Reamintim că la Fizică, lotul României s-a clasat pe locul I în Europa şi locul cinci în lume, obţinând patru medalii de aur şi una de argint.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro