Karadzici a invocat initial, joi, "o intelegere" incheiata cu negociatorul american Richard Holbrooke in timpul semnarii acordurilor de la Dayton, din 1995, in schimbul retragerii sale din viata politica.
"In 1996, in numele Statelor Unite, Richard Holbrooke a facut o oferta ministrilor si oamenilor de stat care erau reprezentantii mei autorizati (...) angajindu-se in numele Statelor Unite ca eu nu voi fi judecat de acest tribunal", a precizat Karadzici in acest document.
"Angajamentul meu era de a ma retrage, din viata publica, chiar din viata literara", a declarat Karadzici, adaugind ca "in schimb, Statele Unite isi indeplineau obligatiile lor".
Richard Holbrooke a negat insa existenta oricarui acord cu fostul lider sirb bosniac.
In acelasi document, Karadzici l-a acuzat pe fostul oficial american ca i-a vrut moartea.
"Incapabil de a-si indeplini angajamentele asumate in numele Statelor Unite, (Holbrook) a trecut la planul B - lichidarea lui Radovan Karadzici", precizeaza acuzatul in aceasta declaratie scrisa.
In cadrul primei sale infatisari in fata TPI, Karadzici a evocat a acordurile incheiate cu diplomatia americana si amenintarile cu moartea, intentionind sa dea citire unei declaratii in acest sens.
Judecatorul Alphons Orie l-a impiedicat insa explicindu-i ca aceasta nu face obiectul audierii si i-a cerut sa adreseze aceste motiuni in scris Tribunalului.