Mergi la conţinutul principal

Radovan Karadzici sustine ca Richard Holbrooke i-a promis ca nu va fi judecat la TPI

Fostul lider politic al sirbilor din Bosnia, Radovan Karadzici, afirma ca negociatorul american Richard Holbrooke i-a promis ca nu va fi "judecat de Tribunalul Penal International" pentru fosta Iugoslavie, intr-o motiune scrisa data publicitatii vineri si citata de AFP.
Karadzici a invocat initial, joi, "o intelegere" incheiata cu negociatorul american Richard Holbrooke in timpul semnarii acordurilor de la Dayton, din 1995, in schimbul retragerii sale din viata politica.
"In 1996, in numele Statelor Unite, Richard Holbrooke a facut o oferta ministrilor si oamenilor de stat care erau reprezentantii mei autorizati (...) angajindu-se in numele Statelor Unite ca eu nu voi fi judecat de acest tribunal", a precizat Karadzici in acest document.
"Angajamentul meu era de a ma retrage, din viata publica, chiar din viata literara", a declarat Karadzici, adaugind ca "in schimb, Statele Unite isi indeplineau obligatiile lor".
Richard Holbrooke a negat insa existenta oricarui acord cu fostul lider sirb bosniac.
In acelasi document, Karadzici l-a acuzat pe fostul oficial american ca i-a vrut moartea.
"Incapabil de a-si indeplini angajamentele asumate in numele Statelor Unite, (Holbrook) a trecut la planul B - lichidarea lui Radovan Karadzici", precizeaza acuzatul in aceasta declaratie scrisa.
In cadrul primei sale infatisari in fata TPI, Karadzici a evocat a acordurile incheiate cu diplomatia americana si amenintarile cu moartea, intentionind sa dea citire unei declaratii in acest sens.
Judecatorul Alphons Orie l-a impiedicat insa explicindu-i ca aceasta nu face obiectul audierii si i-a cerut sa adreseze aceste motiuni in scris Tribunalului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu