Asigurarea agentului termic si a apei calde menajere la nivelul municipiului a fost efectuata de catre un colectiv de salariati inregistrati sub cupola Aptercolului. R.A. Apa si S.C. CET S.A. Braila in prezent. Aportul profesional al acestui colectiv nu si-a gasit corespondenta in salarii decente, conforme cu realitatea. Din anul 2002, trecerea la S.C. CET S.A. si la CLM, devenit principal actionar, a fost marcata de pierderea unor cresteri salariale in momentul separarii si absorbirii de CET sub un Contract Colectiv de Munca, ce a adus cu sine doar tichete de masa si prima de vacanta cu precadere.
Aceasta nu a insemnat decit o minima recompensare pentru acest colectiv, care an de an s-a multumit impotriva destinului cu o bruma de crestere salariala, mai ales pentru un santier de cca 130 salariati impinsi de legiuitor spre un orizont gri, concretizat pentru Romania de salariul minim pe economie.
Colectivul cit si unitatea s-au aflat in ultimii ani in sfera de interese dictate de conducerea CLM, a primarului, a acoperirii intr-o masura mai mica sau mai mare a necesitatilor populatiei a unui ANRE, care a fixat mereu, subiectiv sau nu, pretul unei G/cal cu subventia aferenta, care subventie nu a fost niciodata onorata pina la capatul unei colaborari adevarate ce ar fi exprimata simplu in ''eu dau, da-mi si tu sa traiesc si sa investesc ca interesul economic e al meu si al populatiei, iar al tau e unul populist, sintetizat la patru ani in voturi.''
Desprins din CCH Braila (S.C. DONARIS), CET-ul a fost amprentat in evolutia sa spre un colaps (ca o cronica a unei morti asteptate) de directorii pe care i-a avut dupa 1989.
Constantin Adrian a realizat o instalatie moderna de termoficare, racordind CET de magistrala, dar plateste si acum pentru incoerentele financiare.
Gramescu Stefan a schitat ceva, dar a ramas in istorie cu o frauda taranista de cca 5 miliarde lei.
Muntenita Vasile a linistit spiritele razboinice si a adus un climat mai sanatos de munca, printr-o crestere spectaculoasa (la acea vreme) de un milion lei adaos la salariul tarifar, fiind totodata pionierul contorizarii individuale, dar a contrabalansat prin acceptarea firmei Alpha Laval ca furnizor de gaz metan, precum si prin acordarea unor prime fascinante spre sfirsitul mandatului colaboratorilor apropiati, nedovedite si neasumate.
Bejan Nicu a surprins prin sarm, franchete, o buna pregatire economica cit si financiara, dar alaturi de predecesor a luat credite pentru functionarea unitatii la care se platesc in prezent dobinzi uriase, la sfirsitul anului 2008 CET-ul fiind in impas financiar (datorat scadentelor la credite).
Patrascu Fanel a asigurat municipiului o sursa de vara (CAF) eliminind substantial pierderile din perioada calda a anului si obtinerea unor aprobari de fonduri europene in baza unor proiecte agreate de CLM si ISPE, reusind ca astazi CET-ul sa aiba transformate, modernizate si autorizate o centrala si 31 de puncte termice concomitent cu ''intinerirea'' a 58 Km de retea secundara si 49 Km de retea primara. Poate fara voia sa, dar impreuna cu Pirlog Gheorghita et comp a reusit sa estompeze si sa erodeze un colectiv format in 20 de ani fiecare punindu-si marca personala in sensul amintit.
In particular, actualul director, desi un bun profesionist, dupa ce a fost instalat a inceput sa judece subiectiv colectivul care l-a propulsat. Inconjurat de personaje perene din suprastructura, care au rezistat in fotolii sub toate directoratele si pe fondul unei colaborari unanim acceptate s-a produs o schimbare mentala. In ideea de a nu i se imputa subiectivismul, a dat distributiei salarii egale la munca egala, zicind ca modernizeaza cu precadere municipiul, desi fonduri substantiale au fost directionate si spre productie, etc. a tolerat vacante din perioada aprilie - octombrie a salariatilor de la Km 10, ocupati cu taiatul ierbii, varuirea rigolelor, schimbarea unor presetupe, etc. - perceptia pentru un strain fiind ca se afla in decorul unor filme cu Van Damme estompata de citiva lucratori care actionau sporadic in preajma unei turbine, senzatia produsa excluzind decorul ca te afli la o serbare cimpeneasca searbada.
Pierderea unui director care a tras in continuare pe cei care au manevrat simultan lopata, teava preizolata, dar si aparatul de sudura electric si autogen a dus la o indepartare de cel care le-a condus destinele pina mai ieri. Nu a dorit sa deranjeze salariatii de la sursa de iarna desi angrenarea acestora ar fi permis la ora actuala ca o seama de lucrari sa fie finalizate.
Tragind pe cei care au tot tras, o parte a salariatilor a amendat atitudinea conducatorului, lasindu-se convinsi de propaganda ieftina a unui lider de sindicat care le-a promis in cadru neorganizat si neaprobat ca vor beneficia de avantaje substantiale daca schimba barca sindicala (gen "spor de conditii penibile" - desi penibilul este in contul altora, ca familia sa va beneficia de toate pierderile salariale de la Burebista citire, 4 zile CO peste cele existente fara a fi sustenabila legal etc.) iar cireasa pe tort pentru cei care sint membri cu acte in regula la SC CET s-a repartizat prin sponsorizare cite o mostra de DOMESTOS pentru spalarea tuturor pacatelor, tuturor tranzitiilor.
Punctual dupa radiografie, urmeaza decalogul:
1. CLM, SLDDET nu va fi niciodata simpatizant politic, dar constata echidistant ca desi Stoica Anghelescu este profesionist si extern, ultima reteta cu Aurel Simionescu - primar (desi de 5 luni) este mult mai receptiva la durerile financiare ale CET-ului cu toate ca datoria CLM catre noi este departe de zona scadentei finale, existind probleme de plata catre gaze, stat, salarii, tichete.
2. CLM Componenta sa este una corespunzatoare algoritmului politic, cei care s-au perindat pe la casieria CET-ului avind mandat de membri in Consiliul de Administratie au contribuit, acolo, dupa pregatire si discernamint. Pozitiv. Negativ: nu este admisibil sa nu decizi si sa nu faci presiuni asupra AGA ca salariatii aflati sub incidenta unui singur CCM sa beneficieze de drepturi egale indiferent ca o parte si-au recuperat diferentele salariale cuvenite din februarie 2007. Afirmatia este sustinuta (la solicitarea SLDDET) de catre ITM, care desi la limita ambiguitatii si cam tirziu, a raspuns ceea ce se stia: un singur contract, drepturi egale pentru salariati indiferent de aparenta sindicala.
3. PRIMARUL. Cel actual. Stie sa asculte. Stie sa faca presiuni desi nu creeaza impresia. Munceste. Cheama simbata si duminica pe cei care trebuie sa miste Braila din anonimat. Nu mai avem nimic reprezentativ. Poate handbalul feminin. Nu mai e fotbal, nu mai este strada Regala si partial Gradina Publica si Parcul Monument. Maria lui Filotti s-ar intoarce in mormint. Panait Istrati ar lua urmele lui Codin si a lui nea Miki Budescu. Festivalul "Hariclea Darclee" are guta. Municipiul are ciini, croitorese si paznici cu 400 lei salariu lunar. Nu toate depind de ei dar vrea sa schimbe imaginea. La CET vrea sa discute cu un director si un singur sindicat. Perfect posibil. Dar sa rezolvam problema salariilor noastre. Poate ca asa populatia ar desfiinta cu eforturi conjugate, termenul de "pausala", noi n-am mai fi hotii de la CET cu salarii mari (care?) plus ca pe fondul unor scumpiri fara capat, brailenii ar plati macar prin comparatie, mai putin decit altii. Si ar fi bine.
4. DIALOGUL. Exista cind se vrea. SLDDET a considerat ca numai dialogul intr-o tara normala si nu tracasarea, este solutia rezolvarii. SLDDET a cerut (fiind parte in procesul initial) acordarea unor drepturi legitime. A renuntat ulterior. Poate din slabiciune. A sperat in dialog. A pacatuit pentru discontinuitatea aparenta tradusa rautacios de altii in "iubire eterna" pentru conducator. Fara dialog nici logica n-are sens. Salarii mici, cotizatie idem. Nu sint bani de avocati. Reprosuri gen "noi cerem orice, voi..." marca SL CET s-au facut auzite. Exista o diferenta. Noi speram sa functionam si sa raminem impreuna, dar sa nu actionam sinucigas. Fundalul economic genereaza atitudini diferite. Logica? Chiar cu orice pret? Al inchiderii? Al disponibilizarii colective?
5. SLDDET este hotarit. O grila de salarizare si un Nomenclator unic de functii si meserii aprobate de cele trei parti ar permite colegilor din SL sa puna umarul la o unificare sindicala. Fara partizanate, adversitati, ranchiuna. Printr-o demisie colectiva si prin invocatul dialog.
6. Daca CLM, PRIMARUL, CJ BRAILA ar colabora s-ar putea realiza cu participarea CET la traducerea expansiunii lente a contorizarii individuale la nivel macro. Ce ati spune daca ati duce pina la usa garsonierelor pensionarilor de la A1 pina la A9 agentul termic? Nu merita pensionarii nostri sa plateasca decent ceea ce utilizeaza macar pentru motivul ca au muncit o viata? Si ar mai fi vreo 2000 de voturi. Dar ANL-urile pentru tinerii neputinciosi financiar?
7. ORGANIGRAMA CET-ului pe cele doua segmente de activitate. Distributia - 6 ingineri, un proiectant, un normator, citiva casieri incasatori care primesc obolul de la populatie, 8 maistri, restul muncitori din care 70% platiti pe minim. Cei abilitati sa faca socoteala in segmentul celalalt dar sa nu utilizeze calmante.
8. DRAGOSTEA SI CIZMELE. Cind dragoste nu e, nu e nimic. Nu trebuie sa ne iubim neaparat dar putem fi toleranti. Conflictul de interese nu trebuie sa ne faca dusmani. Dar nu putem cind vrem sa denigram ca asa vrem noi sa intram (vorba unui clasic in viata) cu cizmele murdare de noroiul subsolurilor in viata omului. Sa-i terfelim familia, anumite elemente din trecut, sa-i scoatem amante etc. Sub acoperirea Internetului, unii ne arata ca n-au caracter. Si vor ramine ceea ce sint. Anonimi.
9. ARTICOLUL poate va deranja. Cite nu ne supara in viata? In sport exista fair-play. Nu ne temem de atacuri in presa. Ne asumam riscul. Dar va dovedi ca unii dintre noi n-au inteles nimic. Daca la SC CET SA luna noiembrie nu va aduce semnarea unui nou CCM, ne rezervam dreptul de a reveni.
10. PRESA. Sub aparenta impartialitatii si sub umbrela deontologiei profesionale presa locala se face uneori partasa (urmarind scopuri facile si publicitatea in ambele sensuri) la niste jocuri a caror efecte nu se intrevad pe moment. Viata cere mai mult discernamint. Si fair-play, please!
SINDICATUL LIBER DIRECTIA
DISTRIBUTIE A ENERGIEI TERMICE
DIN SC CET SA BRAILA
Lider,
Constantin Constantin