Mergi la conţinutul principal

RA "Apa" si "CET", cei mai mari creditori ai brailenilor care stau la bloc

Asociatiile de proprietari au iesit din iarna cu datorii de milioane catre regia locala de apa-canalizare si operatorul local de termoficare, cu mult mai mari decit cuantumul acestora la inceput de sezon. Astfel, daca la inceputul lunii noiembrie 2006 asociatiile datorau celor doi furnizori de utilitati circa 29 de milioane de lei, la finele lunii martie totalul indica aproximativ 30 milioane de lei. In situatia in care, in numai citeva luni, cu un consum de virf, datoriile au crescut cu aproape un milion de lei, ambii furnizori cauta si aplica solutii menite sa duca la recuperarea impresionantelor sume. De altfel, regia de apa-canal a debransat de la retea celebrul bloc Nato din cartierul Hipodrom pentru ca acumulase datorii impresionante de aproape jumatate de milion de lei, insa a montat in apropierea imobilului o cismea de la care locatarii sa-si poata lua apa potabila.

10 asociatii de proprietari cumuleaza circa 15% din total datorii la apa potabila

Concret, regia a comunicat ca, la finele sezonului rece, asociatiile datoreaza 16,66 milioane lei, cu citeva sute de mii de lei mai mult decit la sfirsitul toamnei trecute cind valoarea totala la acest capitol era de 16,053 milioane lei. De mentionat este ca din datoria totala mai mult de jumatate, mai precis 10,66 milioane lei sint penalitati calculate ca urmare a neachitarii la scadenta a facturilor emise de furnizorul de utilitati. Ca termen de comparatie, la momentul noiembrie 2005 valoarea totala a datoriilor acumulate de asociatiile de proprietari se cifra la 14,432 milioane lei din care 8,444 milioane lei penalitati. Din analiza situatiei detaliate privind datoriile pentru fiecare asociatie in parte, rezulta ca primele 10 asociatii clasate in topul datornicilor acumuleaza circa 2,5 milioane de lei, aproape 15% din total datorii. Mai mult, pentru ca debitele sint vechi, s-a ajuns in situatia in care penalitatile depasesc cuantumul datoriei de baza.
Cel mai mare datornic ramine in continuare AP 211 formata din apartamentele scarilor 2, 3, 4 si 6 ale blocului E4 din Viziru III, valoarea totala fiind de 538.504 lei. De remarcat este ca asociatia a iesit totusi din iarna cu o datorie mai mica in comparatie cu soldul la nivelul lunii noiembrie anul trecut, cind acumulase o datorie totala de 680.377 lei.
Pe locul doi se claseaza AP 711 care administreaza blocul G 13 din Hipodrom, renumitul Bloc Nato, in cazul caruia, in urma cu mai bine de o luna, regia a dispus sistarea furnizarii apei potabile prin reteaua blocului si montarea unei cismele contorizate in apropierea cladirii. Chiar si asa, cuantumul debitului locatarilor a crescut cu citeva zeci de mii de lei ajungind la acest moment la aproape 500.000 lei, comparativ cu 453.482 lei in luna noiambrie 2006.
Locul III este ocupat de AP 241 formata din scarile 1, 2 si 4 ale blocului E1 din cartierul Viziru III, aceasta acumulind nu mai putin de 454.918 lei cu titlu de datorie catre RA "Apa", din care doar circa 190.000 lei este datoria de baza. Pe urmatorul loc se claseaza AP 46 din Viziru III, blocul B12 de la care regia are de recuperat nu mai putin de aproape 250.000 lei, din care 106.000 lei datoria de baza. Totalizind debitele pentru primele 10 asociatii de proprietari cu cele mai mari datorii suma rezultata se cifreaza la 2,49 milioane lei.
De mentionat este ca regia de apa-canal este in faza de discutii cu un avocat specializat in recuperarea de creante. De altfel, de citiva ani, in cazul asociatiilor cu datorii, regia aplica un program restrictiv de furnizare a apei potabile de pina la doar doua ore pe zi.

Caldura pe datorie

Si operatorul local de termoficare - SC "CET" are probleme la capitolul creante de recuperat de la asociatiile de proprietari. Date statistice prezentate de catre conducerea societatii releva faptul ca la finele lunii martie, asociatiile inregistrau o datorie totala de 9,63 milioane de lei, la care se adauga inca alte 4,29 milioane de lei reprezentind penalitati. Asadar, la finele acestui sezon rece, pentru energia termica primita AP-urile au un debit de 13,9 milioane de lei, cu citeva sute de mii de lei mai mult decit debitul la inceputul iernii. De mentionat este insa ca o buna parte dintre proprietari a primit ajutoare pentru incalzire calculate in functie de veniturile pe membru de familie ca procent din valoarea facturii la energie termica. Un top al celor mai mari 5 asociatii cu datorii la SC "CET" apare astfel: pe primul loc se situeaza AP 379 cu 272.444 lei din care 180.643 lei datoria de baza, comparativ cu 148.360 lei datoria de baza la inceputul sezonului rece. Pe locul doi se situeaza AP 258 cu 133.924 lei datoria de baza plus inca 60.413 lei penalitati, in timp ce AP 600 are un debit de 114.187 lei plus 41.538 lei penalitati. Pe urmatorul loc s-a clasat AP 778 cu un debit total de 144.090 lei din care circa 90.000 lei datoria de baza, iar locul IV este AP 307 cu 76.520 lei datoria de baza plus inca 26.016 lei penalitati. Asa cum a subliniat conducerea "CET", din toamna anului trecut a fost declansata o campanie agresiva de actionare in instanta a datornicilor, la acest moment circa 50 de cazuri fiind pe masa de lucru a magistratilor braileni. "Multe dintre asociatiile cu datorii au venit si au incheiat acte aditionale la contractul de furnizare prin care ne-au cesionat datoriile de recuperat de la propriii membri. Avem si foarte multe cazuri in care s-au incheiat grafice de reesalonare a datoriei cu termene precise de plata, iar in cazul in care nu le respecta avem titlu executoriu pe care il putem pune in aplicare", a explicat Nicu Bajan, directorul general al SC "CET". Important de mentionat este ca operatorul de termoficare a derulat in cursul anului trecut o colaborare cu un grup de avocati din Galati specializati in recuperarea creantelor acumulate de catre asociatiile de proprietari catre furnizorii de utilitati. Ca termen de comparatie, in cazul celor aproximativ 600 de apartamente contorizate individual, datoria se ridica la aproape 35.000 lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu