Răzbunarea lui Marcel Constantin | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Răzbunarea lui Marcel Constantin

* mai mult, fără nicio justificare, a anulat acreditarea jurnalistului "Obiectiv - Vocea Brăilei" * cazul a fost reclamat atât Comisariatului General al GF cât şi ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală) instituţia ierarhică superioară GF * ambele instituţii au reacţionat, spunând că vor derula propriile cercetări *

Comisarul şef al Secţiei Judeţene Brăila a Gărzii Financiare, Marcel Constantin, a trecut la abuzuri în serie îndreptate împotriva redactorilor care au scris "de rău" despre el. Sub semnătura lui, ca răspuns la o solicitare de informaţii înaintată de cotidianul nostru şi fundamentată în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public, se notifică anularea acreditării reporterului nostru. Fără nicio motivare a deciziei. Mai mult, Constantin a refuzat să dea curs solicitării privind furnizarea informaţiilor de interes public invocând un motiv de-a dreptul halucinant: acela că cererea nu poartă semnăturile reprezentanţilor legali ai firmei care editează cotidianul "Obiectiv".

Comisariatul general al Gărzii Financiare nu a avut nicio problemă în acest sens şi a trimis fără niciun fel de reţineri informaţiile solicitate iniţial Gărzii Financiare Brăila. De asemenea, sesizate cu privire la abuzul săvârşit de Marcel Constantin, Comisariatul General al GF, precum şi ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală) au anunţat că vor cerceta acest caz, urmând să ne comunice rezultatele. De altfel, după cum susţin surse bine informate din ANAF, acesta ar fi primul incident de acest fel în relaţia cu mass-media, la nivelul Ministerului de Finanţe.

"Luaţi act de faptul că (...) anulăm acreditarea dată de conducerea instituţiei noastre din anul precedent"

Întors pe scaunul de şef al Secţiei Judeţene Brăila a Gărzii Financiare, Marcel Constantin a declanşat propria vendetă cu jurnaliştii cotidianului "Obiectiv", supărat, cel mai probabil, că a fost de mai multe ori unul dintre subiectele intens dezbătute în paginile cotidianului. Constantin a anulat acreditarea unuia dintre reporterii "Obiectiv" fără să prezinte niciun motiv care a stat la baza acestei decizii. Anunţul a fost comunicat cotidianului într-o adresă de răspuns formulată ca urmare a solicitării reporterului acreditat în relaţia cu instituţia privind furnizarea de informaţii de interes public. Concret, în data de 23 septembrie, reporterul a solicitat printr-o adresă în scris informaţii cu privire la rezultatele acţiunilor derulate de GF Brăila pentru combaterea fenomenului de evaziune fiscală în domeniul de activitate agricultură. Informaţiile solicitate au vizat perioada mai - septembrie 2010 comparativ cu perioada similară a anului trecut. La câteva zile, GF Brăila a răspuns solicitării cu o adresă în care precizează că nu va pune la dispoziţie informaţiile solicitate şi anunţă, în acelaşi timp, că anulează acreditarea reporterului "Obiectiv". "Referitor la adresa dvs (...) vă facem cunoscut că nu putem da curs celor solicitate întrucât adresa în cauză nu poartă semnăturile persoanelor care reprezintă legal societatea (...)", se arată în răspunsul Secţiei Judeţene Brăila a Gărzii Financiare, adresă ce poartă semnătura comisarului şef, Marcel Constantin. Legat de acreditarea reporterului "Obiectiv", în aceeaşi adresă se precizează că "prin prezenta vă rugăm să luaţi act de faptul că, odată cu primirea prezentei, anulăm acreditarea dată de conducerea instituţiei noastre din anul precedent".

Orice persoană are dreptul să solicite informaţii publice!

Potrivit legislaţiei în domeniu, mai precis a Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public, "orice persoană are dreptul să solicite şi să obţină de la autorităţile şi instituţiile publice (...) informaţiile de interes public", după cum se precizează la articolul 6 al acestei legi. Cu alte cuvinte, dincolo de statutul de jurnalist acreditat în relaţia cu GF Brăila, reporterul este eligibil, în primul rând ca persoană fizică, potrivit extrasului din lege citat mai sus, pentru a solicita astfel de informaţii. În plus, articolul 15 din aceeaşi lege subliniază faptul că "activitatea de culegere şi de difuzare a informaţiilor de interes public, desfăşurată de mijloacele de informare în masă, constituie o concretizare a dreptului cetăţenilor de a avea acces la orice informaţie de interes public". Aşadar, nu are fundament motivul invocat de Marcel Constantin în refuzul de a furniza informaţiile, acela că adresa de solicitare nu poartă semnăturile reprezentanţilor legali ai firmei care editează cotidianul "Obiectiv". Drept dovadă, Comisariatul General al Gărzii Financiare nu a avut nicio reţinere în a prezenta informaţiile solicitate, deşi solicitarea de informaţii precum şi petiţia prin care se reclamă abuzul săvârşit de conducerea GF Brăila, au îmbrăcat, ca formulă de adresare, antet şi semnătură, o formă identică corespondenţei iniţiate în septembrie cu instituţia brăileană. Mai mult, Comisariatul General a trimis în facsimil extrase chiar din rapoartele de activitate ale GF Brăila. Analizând informaţiile furnizate de Bucureşti, ar rezulta un motiv pentru care Marcel Constantin a refuzat să facă publică activitatea GF Brăila de când a revenit la cârma acestei instituţii, comparativ cu perioada când a fost altcineva şef. Pe larg despre acest subiect în unul din numerele noastre viitoare.

05garda1Comisariatul general al GF şi ANAF cercetează acest caz

În ceea ce priveşte decizia conducerii Gărzii Financiare Brăila de a "anula" acreditarea acordată de instituţie în cursul anului trecut, trebuie precizat că nicăieri în prevederile Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii publice nu se menţionează o astfel de "variantă de lucru". Legiuitorul a stabilit că o acreditare acordată unui jurnalist poate fi doar retrasă. "Autorităţile publice pot refuza acordarea acreditării sau pot retrage acreditarea unui ziarist numai pentru fapte care împiedică desfăşurarea normală a activităţii autorităţii publice şi care nu privesc opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist, în condiţiile şi în limitele legii". Cu ce împiedica solicitarea reporterului "Obiectiv" desfăşurarea normală a activităţii GF Brăila? Rămâne un mister pe care sperăm că îl va elucida Comisariatul General al Gărzii Financiare sau ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală) ca instituţie ierarhic superioară gărzii. De precizat că reporterul "Obiectiv" s-a adresat ambelor instituţii cu petiţii în care reclamă abuzul săvârşit de conducerea Gărzii Financiare Brăila prin comisarul şef Marcel Constantin. De altfel, comisarul general Arpad Csaba Ladanyi a comunicat cotidianului că se va pronunţa în acest caz după finalizarea cercetărilor demarate în interiorul instituţiei legat de speţa reclamată. De asemenea, şi ANAF a promis acelaşi lucru.

Ar mai fi de adăugat că, la capitolul sancţiuni, Legea privind liberul acces la informaţii de interes public prevede că "refuzul explicit sau tacit al angajatului desemnat al unei autorităţi ori instituţii publice pentru aplicarea prevederilor prezentei legi (Legea 544/2001 - n.r.) constituie abatere şi atrage răspunderea disciplinară a celui vinovat".

18 ani la şefia GF Brăila

Marcel Constantin a fost numit comisar şef al Gărzii Financiare - Secţia Brăila încă de la înfiinţarea acestei instituţii, ceea ce înseamnă că ocupă această funcţie de 18 ani. În tot acest răstimp, dar mai cu seamă în ultimii ani, prezentarea informaţiilor publice cu privire la activitatea instituţiei s-a restrâns până la nivelul raportărilor obligatorii în şedinţele Colegiului Prefectural. Pentru o scurtă perioadă de timp a fost mutat cu serviciul: pe 17 martie 2008, conducerea ANAF a hotărât schimbarea prin rotaţie, pentru o perioadă a mai multor comisari şefi ai secţiilor judeţene ale Gărzii Financiare, printre care şi Marcel Constantin. Pe toată perioada de detaşare, nu a venit nimeni să-i ţină locul până la revenirea acestuia. Surpriza cea mai mare a venit în primăvara anului trecut, când, cu sprijinul PSD local, a fost înlăturat de la conducerea instituţiei. Nu s-a lăsat şi a dat imediat în judecată Ministerul de Finanţe şi ANAF, Curtea de Apel Galaţi hotărând, până la judecarea pe fond, repunerea lui pe funcţie plus plata drepturilor salariale cuvenite. Totuşi, repunerea lui pe funcţie a fost pusă în aplicare abia în cursul lunii mai, anul curent, urmare a avizului de neconstituţionalitate dat de Curtea Constituţională actelor normative în baza cărora au fost schimbaţi şefii deconcentratelor din întreaga ţară. De altfel, Constantin a fost implicat într-un scandal privind participarea la o partidă de vânătoare neautorizată, pe numele său fiind întocmit un dosar de cercetare penală. Mai nou, procurorii brăileni au dispus efectuarea de cercetări faţă de şeful Gărzii Financiare Brăila, acesta fiind suspectat că ar fi ameninţat un angajat că-l lasă fără loc de muncă dacă spune că ar fi fost implicat într-un fals. Este vorba despre scandalul semnăturilor false descoperite în tabelele întocmite cu ocazia unei adunări extraordinare a AJVPS (Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi) Brăila, din 2005.

Centrul pentru Jurnalism Independent: Garda Financiară Brăila a încălcat legea!

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), ONG reprezentativ la nivel naţional care militează pentru apărarea libertăţii de expresie şi ale cărui proiecte se axează, printre altele, pe liberul acces la informaţii de interes public, a catalogat reacţia conducerii GF Brăila ca o încălcare flagrantă a Legii 544/2001. "CJI constată că în ultima vreme, Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public este din ce în ce mai puţin respectată. Garda Financiară Brăila a încălcat legea (...), atât prin refuzul de a oferi informaţii de interes public, cât şi prin retragerea nejustificată a acreditării unui jurnalist. Justificarea refuzului de a oferi informaţiile solicitate de către redactorul cotidianului «Obiectiv - Vocea Brăilei», pe motiv că «adresa în cauză nu poartă semnăturile persoanelor care reprezintă legal societatea» contravine Legii 544/2001, care stipulează că orice persoană are dreptul să solicite şi să obţină de la autorităţile şi instituţiile publice informaţiile de interes public. Legea 544/2001 nu prevede ca cererea de informaţii de interes public să fie semnată de reprezentanţii legali ai firmei. (...) A doua încălcare a legislaţiei în vigoare o reprezintă retragerea nejustificată a acreditării jurnalistului Dragoş G. Tudose. Acreditarea unui jurnalist poate fi retrasă «numai pentru fapte care împiedică desfăşurarea normală a activităţii autorităţii publice şi care nu privesc opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist», după cum se precizează în Legea 544/2001", a reacţionat CJI la sesizarea "Obiectiv" cu privire la abuzul săvârşit de GF Brăila.

În plus, CJI a ţinut să atragă atenţia GF Brăila că accesul liber şi neîngrădit al persoanei la orice informaţii de interes public constituie unul din principiile fundamentale ale relaţiilor dintre persoane şi autorităţile publice, în conformitate cu Constituţia României şi documentele internaţionale ratificate de Parlamentul României.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro