Războiul nervilor la Spitalul Judeţean | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Războiul nervilor la Spitalul Judeţean

* acest lucru presupune neprogramarea pentru gărzi, deci excluderea acestor salariaţi de la sporurile aferente * responsabilitatea includerii sau nu pe grafice a fost pasată şefilor de secţii cărora li s-a pus în vedere că plăţile salariale vor fi suportate din bugetele secţiilor * ITM Brăila a primit o reclamaţie pe această temă şi va declanşa verificări la Spitalul Judeţean

O parte dintre salariaţii Spitalului Judeţean, de fapt cei care ocupă posturi de AS (posturile rămase libere după intrarea în concedii de maternitate a titularilor de post), se plâng că administraţia instituţiei face presiuni intense asupra lor pentru a renunţa la job-uri. În fapt, este vorba, în principal, despre asistenţii medicali care au refuzat să semneze actele adiţionale prin care ar fi renunţat de bună voie la locurile de muncă. Oamenii povestesc că s-a ajuns până la situaţia în care nu au mai fost trecuţi în graficele cu planificarea turelor pe luna august. Aceasta în ideea în care, poate, se vor lăsa învinşi în acest război al nervilor declanşat de conducerea Spitalului. Drept dovadă, reclamanţii au prezentat o circulară adresată şefilor de secţii prin care li se pune în vedere că includerea pe graficele de gărzi a personalului care nu a acceptat încetarea relaţiilor de muncă se va face pe propria răspundere, urmând ca plăţile salariale să fie suportate din bugetele secţiilor. O reclamaţie din partea salariaţilor nemulţumiţi a ajuns zilele acestea şi la Inspecţia Muncii Brăila, care va declanşa în perioada următoare un control la spital pentru a vedea în ce măsură acuzaţiile se confirmă.

"Pisica" a fost aruncată în ograda şefilor de secţii

Scandalul a izbucnit, de fapt, la finele lunii trecute, când salariaţii care ocupau posturi de AS au primit să semneze acte adiţionale la propriile contracte de muncă prin care îşi exprimau acordul cu privire la încetarea raporturilor de muncă din luna august. Concret, salariaţii angajaţi pe perioadă determinată, pe posturile unor persoane aflate în concediu de maternitate, au fost chemaţi la Serviciul RUNOS (Resurse Umane), pentru a semna actele emise în data de 26 iulie. În esenţă, cei care ar fi semnat hârtia ar fi fost de acord să devină şomeri de la 1 august. "În temeiul art. 41 alin. 1 şi alin. 3 lit. a din Legea 53/2003, cu modificările şi completările ulterioare, părţile hotărăsc: Se modifică punctul C referitor la durata contractului, lit b, care va avea următorul conţinut: b) determinată, până la 31.07.2010", se arăta în actul supus semnării. La vremea respectivă, unii dintre asistenţii medicali au refuzat să semneze documentul, considerând că este o metodă injustă de a fi daţi afară, practic fiind puşi în faţa acestei situaţii cu numai câteva zile înainte de data limită înscrisă în actul adiţional. Tocmai pentru aceştia administraţia spitalului a pregătit o nouă rundă de confruntări într-un război psihologic: a emis un act intern prin care îi face direct responsabili pe şefii de secţii de consecinţele repartizării pe ture în cursul acestei luni. Unul dintre salariaţii vizaţi de măsură, şi care a văzut această circulară, ne-a povestit că în act se puncta faptul că includerea în grafice va conduce la situaţia în care drepturile salariale ale personalului AS vor fi suportate din bugetul propriu al fiecărei secţii. Totuşi, există şi cazuri în care şefii de secţii au inclus în grafice salariaţi care au refuzat să plece începând cu 1 august. Însă chiar şi aceşti "fericiţi" nu au certitudinea că munca le va fi retribuită pe luna în curs. "Noi venim la muncă aşa cum am fost trecuţi în grafice, dar nu ştim dacă vom mai fi sau nu plătiţi pentru luna august. Am văzut această circulară în care se puncta că, pe fondul bugetului de austeritate, şefii de secţie nu ar mai trebui să pună în grafice pe acei salariaţi care au refuzat să semneze actul adiţional. În fapt, este clar o măsură de intimidare într-un război psihologic în care toată responsabilitatea se aruncă pe umerii şefilor de secţii. Ţinta falsă era ca noi să ne ducem să ne certăm cu ei", ne-a declarat unul dintre asistenţii vizaţi de campania de "autoconcediere", punctând, de asemenea, că atmosfera pe holurile spitalului este una posomorâtă pe fondul acestor incertitudini.

O reclamaţie colectivă a ajuns la Inspecţia Muncii

Salariaţii nu au stat, totuşi, cu mâinile în sân şi au formulat o plângere colectivă pe care au transmis-o Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brăila. Informaţia a fost confirmată atât de conducerea organizaţiei sindicale "Sanitas", cât şi de ITM. "Am aflat şi noi de această reclamaţie adresată ITM, am discutat cu inspectori din cadrul instituţiei, care s-au interesat dacă sindicatul are cunoştinţă de situaţia salariaţilor care au refuzat să semneze actele adiţionale la Contractele Individuale de Muncă. Ştim, de asemenea, că unii dintre ei au fost ameninţaţi că nu vor mai fi trecuţi pe grafice, dar nu cunoaştem numărul exact al celor care se află în această situaţie", ne-a declarat Aurelia Chelariu, reprezentantul "Sanitas" Brăila. În plus, sursa citată a mai adăugat că organizaţia sindicală va apăra drepturile celor 23 de membri angajaţi pe posturi AS, dintre care unii au semnat deja actele adiţionale. Contactată telefonic, managerul Spitalului Judeţean Brăila, Rodica Sin, a explicat că nu poate da nici un detaliu, întrucât este foarte ocupată fiind prinsă în şedinţa Consiliului de Administraţie şi apoi în discuţie cu şefii de secţii.

Surse din cadrul ITM Brăila au confirmat primirea unei reclamaţii în nume colectiv din partea angajaţilor Spitalului Judeţean în care se arată că o parte dintre salariaţii care nu au semnat adiţionalele la contractele de muncă nu au mai fost trecuţi în graficul lunii august. De asemenea, aceleaşi surse au explicat că va fi efectuat un control pentru a se verifica în ce măsură se confirmă aceste acuzaţii. Mai trebuie precizat că nici nu se poate pune problema ca aceşti salariaţi să nu-şi primească drepturile cuvenite pentru munca prestată în cursul acestei luni. Neînscrierea în grafice înseamnă că nu vor mai primi o serie de sporuri, precum cel de gardă, însă cel puţin salariul de încadrare trebuie să-l încaseze, susţin surse din ITM.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro