Mergi la conţinutul principal

Războiul curselor gratuite la Promenada Mall

Război total între transportatorii maxi-taxi pe tema microbuzelor gratuite spre Promenada Mall. De o parte este SC "Duotex Com" operatorul care circulă pe traseele 61 şi 62 cunoscute brăilenilor ca fiind cursele gratuite spre complexul comercial de la ieşire din oraş, iar de cealaltă parte sunt operatorii concurenţi. La mijloc sunt aruncaţi brăilenii care în continuare au nevoie de transport spre şi dinspre complexul comercial. Iar arbitru este chemată municipalitatea care a reglementat traseele în regim maxi-taxi pentru oraş.

De câteva zile, în mijloacele de transport public care circulă pe traseul 62 cunoscut brăilenilor ca asigurând cursele gratuite spre Promenada Mall a apărut un anunţ în care se precizează că Dan Gheorghe, şeful serviciului specializat din cadrul Primăriei Brăila care se ocupă de transportul public în municipiu are de gând să desfiinţeze cursele gratuite. Mai mult, călătorilor nemulţumiţi de perspectiva de a circula contracost la Mall le sunt puse la dispoziţie şi cele două numere de telefon ale lui Dan Gheorghe "dacă doriţi să puneţi întrebări cu ce îl deranjează transportul gratuit", după cum se menţionează în anunţ. Evident că de două - trei zile telefoanele respective aparţinând lui Dan Gheorghe, directorul serviciului specializat privind transportul public de persoane în municipiu sună în continuu. "Lucrurile nu stau nici pe departe după cum susţine operatorul curselor 061 şi 062. Nu urmărim altceva decât respectarea prevederilor legale şi a caietului de sarcini pentru care agentul economic a licitat şi pe care şi l-a asumat. În primul rând nu sunt respectate traseele stabilite de municipalitate şi nici staţiile de îmbarcare - debarcare stabilite prin hotărâre de Consiliu Local Municipal", ne-a declarat Dan Gheorghe, refuzând să comenteze faptul că numerele sale de telefon au fost puse la dispoziţia călătorilor nemulţumiţi. După cum ne-au confirmat mai mulţi operatori de transport în regim maxi-taxi, întreg scandalul a plecat de la o sesizare comună a transportatorilor în care reclamă aceste încălcări ale prevederilor HCLM 179/2010 privind stabilirea itinerariului celor două trasee secundare, orariile de circulaţie şi staţiile de îmbarcare-debarcare: "Noi am licitat pentru traseele pe care operăm şi plătim redevenţă la Primărie pentru a circula. Faptul că un operator opreşte în toate staţiile unde vrea şi nici nu respectă traseul asumat este concurenţă neloială şi am sesizat municipalitatea şi serviciul său specializat cu privire la acest aspect", ne-a declarat patronul unuia dintre agenţii economici semnatari ai sesizării cu pricina.

Patronul "Duotex Com": "Pe noi s-au pus tunurile!"

De cealaltă parte însă, Alexe Papenov, patronul de la SC "Duotex Com", firma care operează cele două trasee spre şi dinspre Promenada Mall, respinge toate acuzaţiile spunând că, de fapt, firma şi angajaţii săi sunt victime ale unor presiuni venite din partea şefului Serviciului de ransport Public de Călători, Dan Gheorghe: "Cele două trasee sunt judeţene. La momentul înfiinţării lor, a existat şi accepul CLM. Pentru traseul 62 firma are un contract comercial cu Promenada Mall şi Carrefour pentru a transporta la şi dinspre complexul comercial salariaţii şi clienţii. Pentru traseul 61 care pleacă din Vidin spre Promenada Mall şi pe care l-am preluat în iulie 2014 se percepe un preţ de 1,5 lei călătoria de la un capăt la celălalt. Probabil că dacă aş fi cerut 3 lei pe bilet nu ar mai fi deranjat pe nimeni. Nu înţeleg de ce atâta înverşunare din partea domnului Dan Gheorghe să desfiinţeze aceste două trasee pentru că toate acţiunile dumnealui din ultima perioadă nu pot fi interpretate decât astfel: doreşte desfiinţarea traseelor 61 şi 62. A venit în control de la Poliţie dar şi de la ISCTR (Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier - n.r.) care are competenţe în ce ne priveşte şi totul a fost în regulă. În lunile august şi septembrie am avut nu mai puţin de 15 şoferi care au plecat singuri, timoraţi de presiunile pe care le-a exercitat şeful Serviciului de Transport Public din subordinea Primăriei. Până la urmă sunt trasee judeţene care asigură legătura cu zona periurbană, la fel cum se întâmplă şi cu traseele spre Lacu Sărat, Chiscani şi aşa mai departe şi unde microbuzele circulă fix în acelaşi regim ca şi maşinile noastre, fără a avea niciun fel de problemă. În schimb pe noi s-au pus tunurile", s-a plâns administratorul "Duotex Com".

Primăria Brăila: "Cerem respectarea HCLM 179/2010"

Cu privire la acest scandal, Primăria Brăila se poziţionează de partea serviciului specializat cerând în primul rând respectarea prevederilor HCLM 179/2010 privind aprobarea pe raza Municipiului Brăila de staţii îmbarcare-debarcare pentru traseele curse rapide 061 şi 062 care asigură legătura cu hipermarketul Carrefour Brăila. "Cerem respectarea acelei HCLM care asigură nevoia de transport a brăilenilor spre şi dinspre Promenada Mall pe traseele şi staţiile aprobate", a venit declaraţia viceprimarului Doiniţa Ciocan, cea care are în competenţe serviciul de transport public de călători în municipiu.
Potrivit HCLM 179/2010, traseul 061 asigură legătura cartier Vidin - Vărsătura cu următoarele opriri: cartier Vidin (stadion), bulevardul Independenţei (strada M. Eminescu), şoseaua Vizirului (Romtelecom), apoi tot pe Vizirului la benzinăria MOL şi punct terminus Vărsătura Carrefour. Acelaşi traseu apare şi în caietul de sarcini în baza căruia "Duotex Com" a obţinut licenţa de traseu pentru cursa 061. În ce priveşte maxi-taxi care circulă pe traseul 062 pe relaţia cartier Chercea - complex comercial opririle sunt următoarele: strada Comuna din Paris (Fânărie), apoi la intersecţia străzii Comuna din Paris cu şoseaua Râmnicu Sărat, la bulevardul Dorobanţilor în dreptul parcării din faţa Liceului "Panait Cerna", mai departe pe şoseaua Buzăului la Spitalul Judeţean şi apoi la Biserica din Radu Negru, având acelaşi cap de linie Vărsătura - Promenada Mall.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro