• pentru că a fost nevoie de mai multe acţiuni decât s-a prevăzut iniţial, SUPAGL a solicitat suplimentarea bugetului alocat pentru achiziţionarea de substanţe de combatere a ţânţarilor • astfel, după cei 362.000 lei plus TVA alocaţi la începutul anului, bugetul a fost suplimentat recent cu încă 598.750 lei, fără TVA • acţiunile de combatere vor continua până la Zilele Brăilei şi vor fi reluate şi spre sfârşitul acestei luni • bălţile din împrejurimile municipiului ar fi vinovate pentru înmulţirea rapidă şi de necontrolat a ţânţarilor
Războiul dus de Primăria Brăila cu ţânţarii în această vară a fost cel mai mare consumator de resurse din ultimii ani. S-au făcut până acum patru acţiuni de dezinsecţie, cu intervenţii la sol şi în aer, iar bugetul alocat iniţial pentru soluţiile necesare a fost epuizat destul de rapid, astfel că a fost nevoie de alocare de fonduri noi, la ultima rectificare bugetară. Astfel, pentru achiziţionarea substanţelor insecticide a fost alocată, la începutul anului, suma de 362.000 lei plus TVA. În urma unei licitaţii, furnizorul contractat a fost firma “Re-Therm Import Export” SRL din Amara. Pentru că s-a acţionat de mai multe ori decât s-a prevăzut iniţial, iar soluţiile s-au terminat prea repede, Serviciul de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL) din cadrul Primăriei a solicitat şi a primit un buget pentru achiziţie de substanţe de încă 598.750 lei, fără TVA. Cu aceşti bani s-au mai cumpărat 2.100 litri de diverse substanţe destinate combaterii ţânţarilor şi altor insecte. Furnizor a rămas tot firma din Amara, care a venit din nou cu preţurile cele mai bune, la licitaţia organizată.
Pentru tratamentele avio din acest an, s-a încheiat un contract în valoare de 114.000 lei plus TVA, cu firma “Regional Air Services” SRL din Turda. Pentru o oră de zbor, firma în cauză este plătită cu 2.850 lei, fără TVA. Contractul încheiat de SUPAGL prevede 40 de ore de zbor, cu posibilitate de prelungire cu încă 20 de ore. Din fericire, orele de zbor nu au fost epuizate încă, astfel că nu a mai fost nevoie de bani în plus şi pentru această componentă.
Reamintim că SUPAGL a achiziţionat, în această primăvară, contra sumei de 200.000 lei plus TVA, două termonebulizatoare (pentru ceaţă caldă) de mare capacitate şi două pulverizatoare (pentru ceaţă rece) de mare capacitate. În acest fel, acţiunile de la sol au putut fi efectuate exclusiv cu personalul propriu şi cu echipamentele din dotare, fără să mai fie nevoie de contractarea unei firme specializate.
În ciuda investiţiilor făcute şi a resurselor alocate, lupta cu ţânţarii s-a dovedit a fi neaşteptat de grea, de multe ori bătăliile fiind câştigate de nesuferitele insecte, care se încăpăţânează să nu dispară, în ciuda cantităţilor masive de insecticide împrăştiate în aer. Conducerea SUPAGL explică acest fenomen prin existenţa bălţilor din împrejurimile municipiului, care favorizează înmulţirea ţânţarilor, dar şi prin ploile frecvente de la începutul verii şi din ultimele zile. “Problema e că, după ce terminăm acţiunile de combatere pe raza municipiului, în scurt timp vine un nou «val» de ţânţari din bălţile şi canalele de irigaţii din Insula Mare. Noi putem acţiona cu tratamente avio doar până la digul Insulei. Dincolo de acesta se termină zona municipiului şi nu mai avem posibilitatea legală să facem tratamente”, ne-a explicat directorul SUPAGL, Dumitru Munteanu.
Luni, 5 august, s-a terminat cea de-a patra rundă de tratamente avio efectuate pe raza municipiului. În perioada imediat următoare, până la Zilele Brăilei, SUPAGL intenţionează să facă tratamente terestre în toate zonele intens frecventate din municipiu - parcuri, faleza Dunării, bulevarde etc. Din a doua jumătate a lunii august se vor mai face şi tratamente avio, până când vor fi epuizate orele de zbor contractate cu firma din Turda.