• autorităţile locale au mărit cuantumul amenzilor, care acum pot ajunge chiar şi la 2.000 lei pentru persoane fizice • măsura pare că şi-a atins scopul, numărul celor prinşi în flagrant fiind mai mic în ultima perioadă • există şi brăileni direct afectaţi de nesimţirea unor concitadini • aceştia luptă şi ei cum pot pentru a face faţă fenomenului
Aruncarea gunoaielor pe domeniul public este boală grea în Brăila, care nu îşi găseşte leac de ani de zile, în ciuda bătăliilor purtate de autorităţile locale cu brăilenii fără cei 7 ani de acasă. Amenzile sunt principala armă aflată la îndemâna organelor statului împotriva îndărătnicilor, iar în ultima vreme valoarea acestora s-a mărit substanţial - de la 50 - 100 lei cât se dădea înainte, la 1.000 - 2.000 lei în prezent - astfel că cei prinşi asupra faptului chiar sunt arşi serios la buzunar. Se întâmplă, însă, ca unii brăileni să fie direct afectaţi de nesimţirea unor concitadini, văzându-se puşi în situaţia de a căuta tot felul de metode pentru a le face faţă. Aşa se întâmplă, de exemplu, într-o intersecţie din cartierul Chercea unde se încetăţenise obiceiul printre locatarii zonei să îşi arunce gunoaiele chiar lângă gardul unei proprietăţi aflată la colţul străzii. Exasperaţi, locuitorii curţii respective au tot încercat să îşi convingă vecinii să nu îi mai invadeze cu mizeriile lor urât mirositoare, însă n-au avut prea mare succes, pentru că nimeni nu recunoştea că ar fi vinovat. Asta până când le-a venit o idee salvatoare: au pus un anunţ prin care îi anunţau pe vecinii lipsiţi de bun simţ că şi-au montat camere de supraveghere, cu unghi de cuprindere asupra terenului unde se aruncă gunoaie, astfel că îi vor putea recunoaşte şi reclama pe făptaşi. Deşi scris destul de stângaci pe o bucată de placaj fixată într-un pom, anunţul “Am pus cameră video. Nu mai aruncaţi gunoi” a avut efectul scontat, iar de ceva vreme respectivul spaţiu verde de lângă gardul brăilenilor cu pricina este liber de gunoaie.
“Mărirea amenzilor are efect!”
În ceea ce priveşte războiul dus de autorităţile locale împotriva aruncătorilor de gunoaie, Poliţia Locală Brăila ne-a informat, prin intermediul Biroului de Presă al instituţiei, că, pe parcursul anului 2019, au fost aplicate 274 de sancţiuni contravenţionale persoanelor surprinse încălcând prevederile în vigoare privind respectarea curăţeniei pe domeniul public al municipiului Brăila. Valoarea totală a sancţiunilor s-a ridicat la 273.650 lei. “De asemenea, de la începutul anului 2020 şi până în acest moment, s-au aplicat 33 de sancţiuni contravenţionale, în valoarea totală de 35.000 lei. Zonele preferate de cei care aruncă gunoiul pe domeniul public sunt, în general, terenurile virane din cartierele marginaşe, însă, în multe cazuri, este vorba şi despre cetăţeni care aruncă gunoiul din propriile curţi în/pe lângă capacităţile de colectare selectivă a deseurilor ale Asociaţiilor de proprietari din municipiu”, ne-a informat Poliţia Locală, care ne-a dat şi câteva exemple de sancţiuni aplicate unor brăileni prinşi în flagrant: R.H.-I., în vârstă de 38 ani, din Brăila – amendă în valoare de 2.000 lei, fiind depistat pe Calea Galaţi, blocul ISCIP aruncând gunoi provenit din curăţarea subsolului pe domeniul public, în loc neautorizat; M.V., în vârstă de 51 ani, din Brăila - amendă în valoare de 1.000 lei – fiind depistat pe Str.Tâmplari aruncând din auto marca Renault o pungă din plastic plină cu gunoi menajer pe domeniul public, în loc neautorizat; C..G., în vârstă de 51 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 1.000 lei – fiind depistat pe Str.Dorului, la intersecţie cu Str.Carpenului, aruncând un sac din rafie plin cu gunoi menajer, pe domeniul public, în loc neautorizat.
“Odată cu majorarea valorii sancţiunilor contravenţionale aplicate pentru depozitarea gunoiului pe domeniul public, s-a constatat o uşoară reducere a cazurilor în care cetăţenii aleg să facă acest lucru. Astfel, comparativ cu anul 2017, când s-au aplicat 416 sancţiuni în valoare totală de 120.000 lei, în 2018 s-au aplicat 288 de sancţiuni în valoare totală de 126.100 lei, iar în 2019 – 274 sancţiuni în valoare totală de 274.000 de lei. După cum vedeţi, numărul de sancţiuni a scăzut sensibil, însă valoarea lor, comparativ cu anul 2018, s-a dublat. Poliţia Locală Brăila va continua acţiunile pentru stoparea depozitării necontrolate a deşeurilor pe toată raza municipiului, luând măsurile legale care se impun”, ne-a declarat Georgică Tănase, directorul Poliţiei Locale Brăila.