Mergi la conţinutul principal

Rău-platnicii în congelator

* acestea cumulează o datorie de circa 8,5 miliarde de lei vechi * astfel, CET mai livrează energie termică pentru circa 390 - 400 de AP-uri din oraş * în funcţie de încasări, lista debranşaţilor se modifică în fiecare zi, în sensul că unele asociaţii intră la decuplare, iar altele ies pentru că au plătit * "Orice serviciu se plăteşte şi nimeni nu primeşte dacă nu plăteşte ce consumă", a punctat primarul Aurel Simionescu

Sute de familii din Brăila îngheaţă în propriile apartamente pentru că operatorul local de termoficare a debranşat blocurile cu datorii mari. Asta în condiţiile în care Brăila este sub avertizare de cod portocaliu pentru căderi masive de zăpadă şi vânt puternic. Mai grav, pentru zilele ce urmează meteorologii au prognozat o scădere accentuată a temperaturilor pe timpul nopţii. Aşa încât se anunţă o perioadă de coşmar pentru cei care au acumulat datorii la întreţinere. "Şi-au făcut-o cu mâna lor!", spun autorităţile, care se arată ferme pe poziţii: "Orice serviciu pe lumea asta se plăteşte şi nimeni nu primeşte la infinit căldură fără să plătească!". Cea mai recentă statistică privind debranşările arată că de la începutul anului până în prezent, au fost decuplate de la sistemul de termoficare 22 de asociaţii, care au acumulat în timp datorii de peste 8 miliarde de lei vechi. Singura şansă să se reia furnizarea căldurii şi apei calde către aceste asociaţii este ca administratorii să plătească facturile restante către CET. La rândul său compania de utilităţi este sub ameninţarea furnizorului de gaz care, dacă nu încasează sumele convenite prin graficul de eşalonare, este hotărât să închidă din nou robinetul.

Gata cu joaca, operatorul de termoficare a dat milităria jos din pod. Dacă nu încasează banii de la asociaţiile de proprietari, în secunda următoare trece la debranşarea datornicilor. Decizia fermă de a face pasul debranşării vine după ani buni, în care asociaţiile au tot acumulat facturi restante. În paralel, şi CET-ul a acumulat datorii către propriul furnizor de gaz, iar în decembrie anul trecut, chiar de Ziua Naţională, s-a trezit fără combustibil. După negocieri febrile, municipalitatea, ca acţionar majoritar la CET, a reuşit să convingă furnizorul "Alphametal" să reia livrarea de gaz. În primă fază, livrarea s-a făcut sub cota necesară pornirii centralei de pe platforma de la kilometrul 10, aşa că s-a trecut la soluţia de avarie, în care CAF-ul de la intrarea în oraş a fost pus să dea căldură măcar la şcoli, grădiniţe şi instituţii publice. Abia cu doar câteva zile înainte de Crăciun s-a reuşit obţinerea unei cote de gaz ce a permis repornirea centralei. În schimb, municipalitatea şi CET-ul au trebuit să dea garanţii peste garanţii furnizorului de gaz că se vor ţine de plăţile stabilite după un grafic riguros. Astfel, strânse cu uşa, conducerea CET şi municipalitatea au stabilit un principiu clar referitor la furnizarea energiei termice către populaţie: primeşte căldură doar cel care plăteşte acest serviciu. Astfel că, imediat după sărbătorile de iarnă, CET a notificat asociaţiile cu datorii mari privind iminenţa întreruperii furnizării căldurii şi apei calde. Aşa cum a explicat conducerea SC CET au fost selectate asociaţiile care aveau datorii mai vechi de 2011, fiind invitate la sediul companiei pentru încheierea unor grafice de eşalonare. Regula de aur este aceea a achitări facturii curente către CET, plus plata tranşei din datorie, conform graficului de eşalonare. Cine nu s-a ţinut de cuvânt a fost imediat debranşat.

Lista AP-urilor debranşate până acum

Cea mai recentă statistică în acest sens prezentată de compania de utilităţi arată că, din totalul de circa 420 de AP care încă mai sunt abonate la CET, circa 390 mai primesc acum căldură. "De la începutul anului am tot chemat la negocieri şi eşalonări asociaţiile cu probleme. Unii administratori sau preşedinţi au venit şi au fost de bună credinţă, respectând graficul de plăţi stabilit de comun acord. Unde nu s-a respectat angajamentul de plată s-a trecut la debranşare. De exemplu, de la începutul acestei luni, au fost debranşate 22 de AP cu datorii. Vreau să vă spun că în decembrie 2011, când a fost problema cu alimentarea cu gaz metan, au sunat la societate proprietarii şi s-au interesat de situaţia asociaţiei din care făceau parte. Pentru mulţi a fost o surpriză neplăcută când au aflat că asociaţia avea datorii, deşi oamenii se declarau de bună credinţă, fără restanţe la întreţinere. Acolo unde ni s-a permis accesul de către administratori sau preşedinţi de AP oamenii noştri au mers să vadă dacă nu cumva sunt probleme în actele contabile. Dar avem şi cazuri în care administratorii n-au vrut să arate evidenţele contabile", ne-a declarat directorul general al CET, Ionel Pătraşcu.

Pentru cele 22 de AP comunicate de CET datoria cumulată se ridică la circa 8,5 miliarde de lei vechi. Oficialii companiei de utilităţi au subliniat că se va continua campania de debranşare, în contextul în care zilnic se analizează situaţiile de încasări, precum şi evoluţia debitelor la asociaţiile cu probleme.

26debra1În decembrie, consumul populaţiei a fost de 6.000 gigacalorii

Cu privire la această situaţie, şeful serviciilor publice în municipiul Brăila, primarul Aurel Simionescu, a explicat că nu mai poate fi tolerată situaţia în care oamenii nu plătesc ceea ce consumă. "Principiul debranşării asociaţiilor cu probleme, în sensul că au acumulat datorii mari, a fost stabilit în cadrul programului de măsuri menite să eficientizeze activitatea de termoficare, subiect luat în discuţia Consiliului Local Municipal, în şedinţa extraordinară din luna ianuarie. Este un principiu sănătos din punct de vedere economic şi anume, orice serviciu se plăteşte şi nimeni nu primeşte dacă nu plăteşte ce consumă. Am avertizat în repetate rânduri cu privire la acest aspect, aşa că nimeni nu poate afirma că nu a ştiut. Până la urmă, CET este o societate comercială care, la rândul său, are de plătit facturi către propriii furnizori şi reamintesc aici problemele care au fost cu furnizorul de gaz metan", ne-a declarat Aurel Simionescu.

În cursul lunii decembrie, CET a livrat consumatorilor casnici - circa 10.000 de apartamente după ultimele evaluări -, o cantitate totală de aproximativ 6.000 de gigacalorii. De precizat că energia termică aferentă lunii decembrie a fost facturată la 274,46 lei/Gcal, cu 82 lei/Gcal mai mult decât în decembrie 2010, când preţul pentru populaţie a energiei termice era de 192 lei/Gcal. Trebuie adăugat că miniparlamentul local a modificat preţul de facturare pentru populaţie, astfel încât consumul aferent lunii ianuarie va fi facturat la 226,15 lei/Gcal, aşadar în scădere cu 48 de lei mai puţin decât decembrie 2011.
În ce priveşte relaţia CET - furnizor de gaz, surse din cadrul companiei brăilene au explicat că, până la acest moment, a fost strânsă de la populaţie cam jumătate din obligaţia de plată către "AlphaMetal", aferentă lunii în curs. Mai sunt câteva zile până la scadenţă şi se speră că se va strânge şi restul de bani, cu atât mai mult cu cât zilele acestea oamenii încasează pensiile şi, după cum se ştie, pensionarii sunt conştiincioşi când vine vorba de plata întreţinerii.

Până una-alta, familiile care au rămas fără căldură acum, când a venit cu adevărat iarna, trebuie să-şi cumpere calorifere electrice pentru a nu îngheţa în casă. Totuşi, trebuie să ţină cont şi de faptul că încălzirea cu ajutorul curentului electric costă, ceea ce înseamnă facturi mai mari, pe care le vor avea de plătit la Electrica în lunile ce urmează.

Lista datornicilor

Vă prezentăm lista AP-urilor debranşate până în prezent, aşa cum ne-a fost pusă la dispoziţie de compania de utilităţi, cu menţiunea că ordonarea s-a făcut în funcţie de data aproximativă la care a avut loc decuplarea de la reţea.

AP 228 34.201 lei zona Dorobanţi
AP 302 5.180 lei zona Buzăului
AP 500 14.253 lei zona Călăraşi IV
AP 763 27.922 lei zona Progresul
AP 720 13.159 lei zona Independenţei
AP 155 63.909 lei zona Gării CFR
AP 205 144.600 lei zona Progresul
AP 527 67.721 lei zona Viziru I
AP 105 104.424 lei zona Gării CFR
AP 271 71.889 lei zona fabrica PAL
AP 369 59.670 lei zona fabrica PAL
AP 514 64.845 lei zona Buzăului
AP 521 22.808 lei zona Obor
AP 632 25.670 lei zona Progresul
AP 624 7.329 lei zona Radu Negru
AP 630 985 lei zona Buzăului
AP 463 20.049 lei zona Hipodrom
AP 453 19.828 lei zona Dorobanţi
AP 727 19.863 lei zona Radu Negru
AP 450 32.035 lei zona Dorobanţi
AP 315 10.670 lei zona Gării CFR

"După cum observaţi, printre asociaţiile debranşate sunt şi unele cu sume relativ mici. Explicaţia este simplă: au semnat grafic de eşalonare, dar nu s-au ţinut de plăţi. Imediat i-am debranşat. Ca să se poată relua furnizarea energiei termice trebuie să plătească datoria curentă plus cota din eşalonare stabilită prin grafic", a precizat directorul Pătraşcu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro