Mergi la conţinutul principal

Râul Buzău a pus la încercare rezistenţa digurilor brăilene

Digurile care apără localităţile brăilene de râul Buzău au trecut cu bine testul rezistenţei, în noaptea de duminică spre luni, când acest râu a mai avut doar 5 cm până la cota de pericol. "Apa a urcat până la trei sferturi de coronamentul digurilor, atingând, în noaptea de 20 spre 21 aprilie, cota de 395 cm, la un debit de 491 metri cubi pe secundă. În acel interval a tranzitat judeţul nostru tot surplusul de apă care a provocat inundaţii pe teritoriul altor judeţe", ne-a explicat Adrian Turiac, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila. Acesta ne-a spus că, deocamdată, atât Buzăul cât şi Siretul s-au retras în albiile lor, însă e posibil ca zilele următoare, pe fondul noului val de precipitaţii prognozat de meteorologi, să ne confruntăm cu noi unde de viitură. Este puţin probabil, totuşi, ca localităţile brăilene să aibă de suferit în urma acestui fenomen. "Din fericire, digurile se comportă foarte bine. Dacă apa nu a găsit nicio breşă la valul de viitură de duminică noaptea, este greu de crezut că există probleme pe undeva. Oricum, angajaţii noştri, în colaborare cu cadrele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, urmăresc îndeaproape evoluţia situaţiei şi suntem gata să intervenim acolo unde s-ar semnala ceva în neregulă", dă asigurări directorul SGA.
Problema e că, pe fondul excesului de apă adus de râurile Buzău şi Siret, Dunărea a început să crească într-un ritm destul de puternic, cu câte 30 cm pe zi. Ieri, cota fluviului ajunsese, la mira Brăila, la 290 cm, cu 28 cm în plus faţă de ziua precedentă. Dacă ritmul de creştere se menţine acelaşi, în circa o săptămână s-ar putea depăşi cota de atenţie, de 560 cm, iar peste două săptămâni fluviul s-ar putea apropia de cota de pericol, de 660 cm.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro