Mergi la conţinutul principal

Pustoaicele rup granitele

De cind cu intrarea in Uniunea Europeana si cu eliminarea granitelor, tot mai multi minori ajung sa fuga in strainatate, fara stirea parintilor. Spre disperarea familiei, ei reusesc sa treaca granita fara a fi luati la intrebari despre ce cauta singuri in strainatate sau macar daca au acordul parintilor sa iasa din tara. Asa ajung copile de 16 - 17 ani pe piata prostitutiei, iar alti adolescenti pe mina unor personaje care ii transforma in hoti, cersetori si tilhari. Toate acestea in contextul in care exista un act normativ care interzice cu desavirsire calatoria minorilor in strainatate, neinsotiti sau fara un document din partea reprezentantului legal.
In cele mai multe situatii minorii ajung in strainatate vrajiti de mirajul banilor promisi de tot felul de indivizi dubiosi, dar exista si cazuri in care li se urca libertatea la cap si fug pentru a scapa de cicaleala parintilor. Dar daca "bariera" vamala ar functiona ca la carte, ei nu ar mai ajunge sa-si duca planurile de "evadare" pina la capat, fiind intorsi din drum imediat ce politistii de frontiera ar constata ca nu au dreptul sa treaca granitele tarii. Asta teoretic, pentru ca practic minorii ajung in strainatate fara ca oamenii legii sa aiba habar de virsta si planurile lor, nederanjindu-i nici macar cu o intrebare atunci cind ajung la punctul de trecere a frontierei. Ajunsi printre straini, unii minori constata ca viata nu este chiar atit de roz si decid sa se intoarca acasa, fiind dispusi sa suporte pedepsele din partea parintilor, care macar le poarta de grija. Totusi, exista si cazuri in care altii isi duc traiul pe meleaguri europene pina cind sint depistati de autoritati si trimisi de urgenta in tara. In acest timp, parintii ii cauta disperati si nici macar nu se gindesc ca odraslele lor sint plecate din tara.

Trei minore au trecut ilegal granita

De la inceputul anului, in evidentele Inspectoratului de Politie al Judetului Braila figureaza trei cazuri de adolescente care au trecut neobservate pe linga politistii de frontiera. In toate situatiile, disparitia fetelor a fost anuntata de familie, politistii demarind cercetarile pentru identificarea acestora. Doua dintre ele s-au intors acasa de buna voie, una singura fiind depistata de autoritatile straine.
Desi una dintre minore, in virsta de 17 ani, avea documente legale pentru a iesi din tara, acestea n-ar fi trebuit sa-i fie de nici un folos daca nu era insotita de un adult. Cu toate acestea, fata a ajuns in Italia, fiind depistata abia la intoarcere. Disparitia a fost semnalata de bunica tinerei pe 4 mai, care a precizat ca nepoata sa a plecat in oras si nu a mai venit. Politistii au inceput cautarile, fiind anuntat si Biroul Interpol, mai ales ca se stia ca mama sa era plecata in Italia. Dupa o luna si jumatate, Aeroportul "Henri Coanda" a anuntat ca minora a intrat in tara cu un avion ce venea din Italia. Politistii au escortat-o pina la Braila si au aflat ca fata a plecat sa-si gaseasca de munca, dar nu le-a spus nimic nici mamei, nici bunicii. Fata s-a folosit de o procura pe care mama i-o trimisese mai de mult, pentru a o avea atunci cind se hotara sa o viziteze.
Pe 11 mai, politistii au inregistrat disparitia unei alte minore tot de 17 ani, ce a fost gasita in Madrid la inceputul lunii iulie. Autoritatile spaniole au cazat-o in Centrul de Minori pentru ca, pe data de 15 iulie, sa o urce in avion, cu destinatia Romania. La politie, fata a declarat ca a trecut granita fara sa-i puna cineva bete in roate, doar cu cartea de identitate. In data de 13 iunie a fost anuntata disparitia unei alte minore, de 16 ani, ce s-a folosit tot de cartea de identitate pentru a pleca impreuna cu prietenul ei la Verona, in Italia. Fata nu era la prima "evadare", disparitia ei fiind reclamata de mai multe ori. Minora a revenit la domiciliu la sfirsitul lunii iulie, fara sa fie victima vreunei infractiuni si fara a comite fapte de natura penala.
Seful Serviciului de Investigatii Criminale este de parere ca
varianta trecerii frontierei pe baza pasaportului era mai sigura, deoarece fiecare turist era verificat in baza de date. In schimb, acum exista pericolul ca tot mai multi minori sa ajunga in strainatate fara acordul parintilor, fiind la cheremul unor indivizi care vor sa profite de pe urma lor. "La frontiera sint probleme, pentru ca verificarea se face in mod selectiv de cind cu deschiderea granitelor in spatiul european. Singurele locuri unde se fac verificari amanuntite sint aeroporturile. In schimb, in cazul autocarelor care ajung la frontiera, sint verificati doar o parte dintre turisti, in mod aleatoriu", ne-a precizat subcomisar Marcel Dragan.

Doar teoretic minorii nu pot pleca din tara de capul lor

Chiar daca de la 1 ianuarie 2007, cetatenii romani nu mai au restrictii in ceea ce priveste calatoria in statele europene, totusi regulile privind circulatia minorilor in strainatate au ramas la fel de stricte. Astfel, minorii pot iesi din Romania numai daca sint insotiti fie de ambii parinti sau doar de unul dintre ei. In situatia din urma, parintele insotitor trebuie sa prezinte o declaratie a celuilalt, din care rezulta acordul cu privire la efectuarea calatoriei, dar si perioada de vizita. De asemenea, minorul poate calatori doar cu un parinte, daca acesta face dovada ca i-a fost incredintat prin hotarire judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila sau daca celalalt a decedat si se prezinta o dovada in acest sens. O alta persoana fizica majora poate insoti copilul numai daca prezinta o declaratie a ambilor parinti sau a parintelui caruia i-a fost incredintat minorul, din care sa reiasa acordul acestora in legatura cu efectuarea calatoriei.
Exista, insa, si o exceptie de la aceste prevederi, cind minorul nu are nevoie de acordul parintilor pentru a trece granita. Este vorba de situatiile in care persoana insotitoare argumenteaza necesitatea calatoriei in strainatate prin faptul ca minorul urmeaza sa beneficieze de un tratament medical care nu e posibil pe teritoriul Romaniei si fara de care viata sau sanatatea ii este pusa in mod grav in pericol, cu conditia sa prezinte documente doveditoare in acest sens, emise sau avizate de autoritatile medicale romane. Din documente trebuie sa rezulte perioada si statul sau statele in care urmeaza sa se acorde tratamentul medical respectiv. O alta situatie in care minorul nu are nevoie de acordul parintilor pentru a iesi din tara este atunci cind insotitorul face dovada ca minorul se deplaseaza pentru studii sau concursuri oficiale, in aceste conditii fiind necesar si avizul Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului. Legea nr. 248/2005, privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate prevede ca poate avea calitatea de insotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate sa desfasoare activitati de transport international de persoane.
In situatia in care politistii de frontiera constata ca nu sint indeplinite conditiile prevazute de lege pentru ca minorul sa iasa din Romania, vor intrerupe calatoria acestuia. Daca minorul nu este insotit de cel putin unul dintre parinti, vor proceda la informarea imediata a acestora, punindu-le in vedere sa il preia de indata ce este posibil. In cazul in care nu este posibila informarea parintilor, politistii vor anunta Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, care va initia procedura aplicabila minorilor neinsotiti, potrivit legii.
Politistii de frontiera vor intrerupe, de asemenea, calatoria minorului, si in cazul in care insotitorul este cetatean strain si nu face dovada faptului ca are dreptul sa se reintoarca in Romania, desi in declaratia parintilor sau, dupa caz, a reprezentantului legal se mentioneaza ca minorul se va reintoarce impreuna cu acelasi insotitor. Minorul nu poate trece granita nici daca se constata ca cel care il insoteste a savirsit anterior vreo infractiune grava, cu exceptia cazului in care a fost reabilitat sau daca insotitorul paraseste tara ca urmare a unei decizii de indepartare de pe teritoriul Romaniei, dispusa in conditiile legii, cu exceptia cazului in care este parinte al minorului si exista acordul celuilalt parinte. O alta situatie cind nu este posibila calatoria minorului in strainatate este atunci cind acesta refuza sa iasa din tara, daca a implinit virsta de 14 ani.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro