Noua lege a picnicului nu a reuşit să-i ţină pe brăileni departe de zonele împădurite din preajma municipiului. De sâmbătă, 28 aprilie, până marţi, 1 mai, atât Pădurea Stejarul, din jurul Lacului Sărat, cât şi malul Dunării, de la Plaja Lipovenească sau din zona Chiscani au fost pline până la refuz, zi-lumină, de oameni şi de maşini. Teoretic, potrivit Legii 54 din 2012, atât accesul autoturismelor cât şi aprinderea grătarelor în zonele neamenajate pentru picnic sunt strict interzise. Lângă Brăila nu există, în momentul de faţă, nicio zonă amenajată propriu-zis. Sigurul spaţiu pregătit doar provizoriu pentru ieşiri la iarbă verde este cel cunoscut sub denumirea "la coada lacului", deoarece este situat în spatele Lacului Sărat. Primăria Brăila a amplasat acolo câteva toalete ecologice, o cisternă cu apă menajeră, mai multe pubele, câteva grătare şi un punct pentru stingerea incendiilor. Pentru ca să fie respectate pe deplin toate criteriile legale, mai trebuie ca acel spaţiu să fie delimitat printr-o împrejmuire, lucru pe care Primăria şi Direcţia Silvică Brăila n-au reuşit să îl facă până la minivacanţa de 1 Mai. Reamintim că primarul Aurel Simionescu a promis că urmează ca în viitorul apropiat şi această delimitare să fie realizată, astfel încât respectivul loc de picnic să îndeplinească toate cerinţele prevăzute în noua lege. Oricum, doar cu minimul de amenajări amintite mai sus, zona respectivă a avut un aspect mult mai civilizat faţă de sezoanele precedente. Brăileanul Daniel Panait şi-a strâns gunoaiele, le-a pus în portbagaj şi le-a aruncat în tomberonul de acasă Faptul că accesul autoturismelor în pădure a fost blocat a contribuit la o atmosferă mult mai liniştită, lipsită de tradiţionala muzică dată la maximum, care polua văzduhul cu ritmuri de manele sau house. În plus, prezenţa pubelelor s-a făcut simţită sub aspectul curăţeniei. Din ce în ce mai mulţi amatori de picnic încep să respecte natura şi să îşi strângă resturile în pungi de plastic, pe care le duc la pubelele montate de autorităţi. Unii preferă chiar să le pună în portbagaj şi să le arunce în tomberoanele de lângă blocurile unde locuiesc. "Pubelele de aici sunt mici şi se umplu repede, mai bine le duc acasă", ne-a spus brăileanul Daniel Panait, care îşi încărcase deşeurile rămase de la grătar într-un sac de plastic. Trebuie precizat, totuşi, că, la "coada lacului", Primăria nu a montat doar pubele de capacitate mică, ci şi un tomberon metalic mult mai mare. Acesta se afla, însă, la câteva sute de metri distanţă de locul unde Daniel îşi parcase maşina.
Maşini intrate în pădure = zgomot de manele şi house
Un alt loc tradiţional de picnic de lângă Brăila este cel de "la berze", denumit aşa fiindcă accesul se face printr-o stradă din localitatea Vărsătura, iar pe un stâlp situat la intersecţia acestei străzi cu Şos. Viziru se află un cuib de berze. Locul de picnic propriu-zis este situat de-a lungul liniei de tramvai ce leagă municipiul cu staţiunea Lacu Sărat. Aici Primăria nu a dus nici toalete ecologice, nici cisterne cu apă şi nici pubele pentru depozitarea deşeurilor. Fiindcă nu exista nicio barieră, maşinile au intrat nestingherite printre copaci.
Unde sunt maşini multe e şi zgomot mare de manele sau alte genuri muzicale
Din acest motiv, în toată pădurea manelele urlau la concurenţă cu başii muzicii house, fiindcă mulţi şoferi se străduiau să le demonstreze vecinilor de grătar că au boxele cele mai tari. Dincolo de această gălăgie specific românească, se putea remarca şi în această zonă că era mult mai curat decât în anii trecuţi. La fel s-a întâmplat, se pare şi pe malul Dunării, la Chiscani. Un comisar al Gărzii de Mediu care a mers în inspecţie acolo ne-a relatat că, după ieşirile la grătar din zilele de sâmbătă, duminică şi luni, printre copaci n-au mai rămas grămezi de gunoaie la fel ca altădată. "Nu a fost nevoie să aplicăm nicio sancţiune", ne-a spus reprezentantul Gărzii de Mediu. Comisarul respectiv nu s-a referit, însă, şi la aspecte precum intrarea cu maşina în pădure sau poluarea fonică, incriminate de noua legislaţie la fel ca şi abandonarea deşeurilor. Probabil că aceste manifestări urmează să fie sancţionate în viitor, după ce autorităţile locale vor reuşi să amenajeze locuri de picnic corespunzătoare.
După cum se ştie, Legea 54 din 2012, denumită şi Legea Picnicului, a venit cu reglementări menite să schimbe complet concepţia românilor referitoare la ieşirile în natură. Astfel, în spiritul acestei legi, picnicul nu se mai poate desfăşura decât în locuri special amenajate şi delimitate. Cei care, printre altele, nu păstrează curăţenia în aceste spaţii, care îşi parchează maşinile aici, nu păstrează liniştea sau îşi spală obiectele personale în cursurile de apă din apropiere sunt pasibili de sancţiuni contravenţionale cuprinse între 200 şi 5.000 lei. Cei care aprind focul în alte locuri decât cele special amenajate pentru picnic pot încasa amenzi cuprinse între 2.000 şi 5.000 lei. În fine, cei care desfăşoară activităţi de picnic în afara zonelor amenajate pentru astfel de activităţi pot fi amendaţi cu 1.000 până la 3.000 lei. Constatarea contravenţiilor se face de către reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu, autorităţile administraţiei publice locale, de către ofiţerii şi agenţii de poliţie, agenţii din cadrul Jandarmeriei, precum şi de către agenţii Poliţiei Locale.