Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Publicul trebuie sa fie bine informat, altfel oamenii isi fac pareri negative despre noi"

Zilele acestea, procurorii din judetele Braila, Galati si Vrancea au tras linie si au facut bilantul activitatii lor pe anul 2005. Sedinta de bilant a fost prezidata de procurorul general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati, magistratul Dinu Galca, la manifestare fiind prezent primul adjunct al procurorului general al Romaniei, braileanul Marcel Sampetru, precum si prim-procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Braila, Fanel Mihalcea. Seful Parchetelor din Galati, Braila si Vrancea a tinut sa sublinieze faptul ca, in 2005, institutiile respective si-au desfasurat activitatea cu un efectiv injumatatit de procurori, acest lucru afectind grav operativitatea solutionarii cauzelor. "La nivelul Curtii de Apel, avem 142 de posturi de procuror, din care 62 sint vacante: 25 la Galati, 18 la Braila, 8 la Vrancea si 8 la Curte. Anul trecut, s-au acordat 3.027 de zile de concediu medical pre si postnatal, ceea ce inseamna lipsa a inca 12 procurori. Practic, ne lipseste jumatate din efectivul necesar de procurori", a tinut sa precizeze procurorul general Dinu Galca.
Desi au activat in conditii extreme, procurorii din judetele Braila, Galati si Vrancea au solutionat 20.232 de dosare din cele 40.293 inregistrate in anul 2005, trimitind in judecata 4.624 de inculpati si intocmind un total de 3.369 rechizitorii. Vrancea s-a situat pe primul loc in ce priveste criminalitatea, cu 381 de inculpati trimisi in judecata la 100.000 de locuitori, urmata de Galati, cu 317 inculpati, si Braila, cu 300 de inculpati/ 100.000 de locuitori. Din totalul inculpatilor trimisi in judecata, la nivelul Parchetului Curtii de Apel, 781 sint minori si 248 femei. 109 inculpati au savirsit omoruri si tentative de omor, 61 vatamari corporale grave si 52, viol. Pentru furt, au fost dati pe mina instantei de judecata peste 2.000 de inculpati, pentru tilharie 313, iar pentru ultraj contra bunelor moravuri, 278. In 2005, au fost primiti in audiente la Parchetele din judetele Braila, Galati si Vrancea 8.352 de persoane si au fost rezolvate 6.241 de sesizari si plingeri. Au primit sanctiuni administrative nu mai putin de 6.516 invinuiti. Totodata, procurorii au participat la 23.730 de procese, verificind alte peste 24.000 de dosare ramase definitive. "DIICOT - ul si Politia de Frontiera ar trebui sa-si intensifice activitatea, pentru combaterea contrabandei si traficului la frontiera. Am avut si treceri frauduloase de frontiera, cei depistati fiind, in special, asiatici. Avem mare nevoie de oameni. Numai noi avem peste 4.000 de dosare in supraveghere la Politie. Ne-am plins tot timpul, dar modalitatea de recrutare a magistratilor este, acum, foarte stricta. Sintem zona cu cel mai mare deficit de procurori", a precizat procurorul general de la Galati.
Despre procurorii braileni, seful Parchetului Curtii de Apel a avut numai vorbe de lauda, tinind cont de faptul ca acestia au muncit din greu, ca sa acopere un volum de munca urias. Pentru prima data, la sedinta de bilant a fost analizat raportul Justitie - Mass-media. "Presa trebuie sa fie bine informata. Daca, pina acum, au fost nesincronizari, a fost vina noastra, a procurorilor. Publicul trebuie sa fie bine informat, altfel oamenii isi fac pareri negative despre noi. Trebuie sa fim deschisi pentru dialogul cu presa; vom face publice rezultatele noastre, vom fi deschisi oricaror solicitari", a spus, cu acest prilej, procurorul general Dinu Galca.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii