Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Psihologul Marian Taifas a participat la simpozionul "Greutatea ideala intre mit si realitate"

In zilele de 3 si 4 iunie, Braila a gazduit simpozionul judetean cu tema "Greutatea ideala intre mit si realitate".
Manifestarea a fost organizata la initiativa asistentilor de farmacie si coordonata de Mariana Preda, presedinte al Ordinului Asistentilor Medicali din Romania filiala Braila si i-a avut ca invitati pe psiholog Marian Taifas si dr. Aurora Obada, medic endocrinolog.
Participantii la discutii au prezentat lucrari despre dieta si medicatie dietetica, alimentatie diversificata si principii in alimentatie, dietoterapie si grupele sanguine. Autorii lucrarilor au oferit sfaturi culinare si au prezentat factori de risc ai obezitatii si limitele greutatii, au pus in discutie formule de calcul pentru greutatea ideala, au analizat scaderea lenta in greutate si regimurile radicale. Considerata ca un "flagel al secolului XX", obezitatea este definita ca depozitarea excesiva a grasimii in corpul omului, iar depasirea cu 20% la barbati si 30 %, la femei a cantitatii de grasimi din corp raportata la greutatea corporala totala se incadreaza deja in limitele obezitatii insa controverse privind incadrarea obezitatii din punct de scaderi al sanatatii si chiar economic sint devastatoare.
Din discutiile participantilor la simpozion a reiesit ca principalul motiv pentru care oamenii vor sa slabeasca este cel estetic. "Este un fapt bine cunoscut ca persoanele obeze au dificultati in a-si gasi un loc de munca sau un partener de viata pe masura aspiratiilor, iar pentru femei, supraponderabilitatea constituie un adevarat handicap psihic. Obezitatea are consecinte psiho-sociale si asupra copiilor de virsta prescolara si scolara, fiind asociata de cei din anturaj cu imaginea unui copil lenes, cu un aspect exterior neingrijit, mai putin inteligent, desi greutatea corporala nu influenteaza in mod direct capacitatea intelectuala a individului. Obezitatea nu mai poate fi privita numai din acest punct de vedere, devenind o adevarata problema de sanatate publica prin amploarea numarului de persoane afectate", au precizat participantii la simpozion.
Potrivit statisticilor, morbiditatea si mortalitatea este cu mult mai mare la obezi, decit la persoanele cu greutate corporala normala. In plus, obezitatea este asociata frecvent cu: bolile de inima, diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, litiaza biliara, constipatie, spondiloza lombara, varice ale gambelor, ciroze hepatice, cancer de colon, rect sau prostata la barbati si cancer de col uterin, uter, ovare si sin la femei.
In ceea ce priveste tratamentele medicamentoase contra obezitatii, specialistii sustin ca nu exista asa ceva si nu trebuie prescrise pentru a pierde in greutate.
"Pentru a pierde in greutate trebuie mincat mai putin, mai bine si foarte multa miscare. Numai in anumite cazuri medicul poate prescrie un medicament sau un regim anume pentru slabit. Multi cad in capcana dietelor moderne, care dau tuturor sperante, dar nu si sanatate", au concluzionat participantii la simpozion.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii