Mergi la conţinutul principal
Guvernul Nicolae Ciucă vine cu schimbări de forțe la Prefectura Brăila

PSD-iștii se pregătesc să ocupe Prefectura

* potrivit europarlamentarului PSD Brăila, Mihai Tudose, varianta ca prefecții să aibă aceeași culoare politică precum cea a președintelui de CJ a venit chiar din partea liberalilor, în cadrul negocierilor din coaliție * în acest context, Tudose și-a exprimat speranța că atât fotoliul de prefect cât și cele două posturi ale subprefecților din Brăila să fie ocupate de persoane propuse de social-democrați * și președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, s-a arătat încântat de un asemenea scenariu * Prefectura este condusă din 28 octombrie de către Florin Sergiu Dobrescu și de cei doi subprefecți Nicolae Nițescu și Adin Boboc, propuși de liberali

 

Se fac pregătiri pentru schimbări masive de forțe la Prefectura Brăila. În contextul în care cele trei partide din coaliția de guvernare, PSD, PNL și UDMR au început negocierile privind împărțirea posturilor de prefecți, au apărut două variante de lucru, dintre care una pare să se fi conturat mai mult. Potrivit europarlamentarului PSD Brăila, Mihai Tudose, cea în care prefecții și subprefecții ar trebui să revină partidelor din care fac parte președinții de consilii județene aparține chiar liberalilor. Iar în acest context, pentru județul nostru asta înseamnă clar că PSD-iștii vor face propunerile pentru cele trei poziții cheie din Prefectură, dacă lucrurile se vor menține la Centru în favoarea acestei scheme de lucru.

”Sunt două «curente» mari, dacă vreți: PSD-ul a propus ca acolo unde administrația este de o culoare, prefectul să fie de cealaltă culoare, ca să existe un balans al puterilor, un control reciproc. PNL-ul insistă foarte tare pe ideea că acela care are administrația locală, în speță președintele de Consiliu Județean, să aibă și toată Prefectura. Chiar toată, adică: prefect, subprefecți și așa mai departe. Până la urmă, am zis să nu o lungim foarte mult, pentru că pare că deja ne certăm pe chestia asta... Nu știu de ce le este frică celor din administrația PNL-istă să nu vină cineva să îi controleze de la alt partid. Nouă nu ne era frică, dar se pare că cine va avea administrația locală va avea și prefectul. Probabil că se va oficializa într-o zi - două. Sperăm că la Brăila prefectul și subprefecții vor fi propuși și asumați de PSD”, a declarat Tudose.

Întrebat dacă poate indica vreun nume pentru poziția de prefect, europarlamentarul nu a dorit să se pronunțe deocamdată, subliniind doar că se va discuta în cadrul organizației PSD Brăila, imediat ce lucrurile vor fi tranșate la Centru. Totuși, Tudose a dorit să sublinieze că persoana care va fi propusă, ar trebui să poată face față unui asemenea post, în condițiile în care a venit iarna și încă ne aflăm în pandemie.

”Este devreme să discutăm despre nume. O să ne consultăm cu colegii. Avem niște nume, dar nu este o decizie personală. Între timp lucrurile s-au mai schimbat, prefectul a devenit un personaj politic și atunci trebuie să fie și asumat politic. Dar trebuie să avem foarte mare grijă. Pentru că vine iarna, cineva trebuie să știe ce să facă. Până la urmă este comandantul acțiunilor pe plan local. Evident, noi vom căuta să găsim cea mai bună soluție. O vom trimite la București. Va fi și verificată să vadă dacă îndeplinește diverse criterii. Dar vom anunța, pentru că nu avem de ce să ținem secret, că nu facem un secret din asta”, a mai adăugat acesta.

La rândul său, președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, a precizat doar că i se pare o soluție bună aceea în care atât administrația locală, cât și Prefectura să aibă aceeași coloratură politică și să fie o asumare completă a măsurilor ce se iau pentru comunitate.

”E o soluție bună acolo unde ai și președinția consiliului județean să ai și Prefectura: prefect, subprefecți. Pentru că altfel se vor crea tot timpul disensiuni, diverse animozități legate de decizii și atunci, cred că este cea mai bună soluție să îți asumi de la un capăt la altul o astfel de conducere și de administrare a județului. Noi avem propuneri în sensul ăsta. Vom vedea dacă decizia în urma negocierii de la nivel central va rămâne valabilă. O să facem propunerile respective la momentul la care se va pune această problemă. Evident că avem soluții care să ducă la rezolvarea problemei într-un mod constructiv și care să genereze și funcționarea coaliției care este stabilită la nivel central”, a declarat Rotaru.

 

Schimbări pe bandă rulantă la Prefectura Brăila în ultimii ani

În prezent, Prefectura Brăila este condusă de Florin Sergiu Dobrescu, fost șef al Poliției Orașului Făurei și fost adjunct al șefului Poliției Municipiului Brăila. Acesta a fost numit prefect al Județului Brăila printr-o hotărâre de Guvern din 28 octombrie, la propunerea organizației județene a PNL. De asemenea, cei doi subprefecți Nicolae Nițescu și Adin Boboc au fost numiți tot ca propuneri ale liberalilor.

Interesant de precizat este și faptul că de la instalarea Guvernului Ludovic Orban I (4 noiembrie 2019 - 14 martie 2020) și până în prezent, la Prefectura Brăila au avut loc foarte multe schimbări. După demiterea din funcție a actualului deputat PSD Brăila, George Adrian Paladi, în 11 decembrie 2019, instituția pe care a condus-o până atunci a rămas pentru câteva zile doar pe mâinile subprefectului Rada Sterea. Pe 13 decembrie 2019, Guvernul Ludovic Orban l-a numit pe Cătălin Boboc în funcție și la scurt timp după aceea subprefectul Rada Sterea ”și-a făcut bagajul” și a plecat din Prefectură. Pe 26 martie 2020, Guvernul Orban II a numit-o ca înlocuitoare a acesteia pe Vasilica Vîlcu, fost prefect al județului în perioada martie 2014 - ianuarie 2015. Pe 31 iulie 2020 fostul consilier județean Simona Drăghincescu a fost numită pe cel de-al doilea post de subprefect al Județului Brăila, în contextul în care Cătălin Boboc ceruse să fie eliberat din funcția de prefect pentru a putea candida la președinția Consiliului Județean, la Alegerile Locale din acel an. Ulterior, Drăghincescu a primit atribuții de prefect și a rămas pe funcție până la finele lunii decembrie 2020, când a solicitat să fie înlocuită, dar nu înainte de a monitoriza atât Alegerile Locale, cât și pe cele Parlamentare. După aceea, o scurtă perioadă de timp, Prefectura Brăila a fost condusă de subprefectul Vasilica Vîlcu. Pe 3 martie 2021, aceasta a predat ștafeta USR-istului Nicușor Ciocan. Mai exact, în urma negocierilor din cadrul fostei coaliții de guvernare, liberalii au decis să ofere USR-ului postul de prefect al județului Brăila. Astfel, în luna martie Guvernul Florin Cîțu a făcut această numire, la pachet cu eliberarea din funcție a lui Vîlcu și aducerea pe cele două posturi de subprefecți, ca propuneri din partea PNL pe Nicolae Nițescu și pe Adin Boboc. Cum atmosfera dintre liberali și USR-iști s-a tensionat pe parcurs, pe 9 septembrie 2021, Ciocan a fost demis, la pachet cu toți ceilalți prefecți și subprefecți USR din țară. La scurt timp, Nițescu a primit atribuții de prefect și a condus instituția până la venirea lui Dobrescu la finele lunii octombrie, numit de către Guvernul interimar Florin Cîțu.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro