• declaraţia curajoasă a deputatului brăilean Mihai Tudose, fost premier al României, prin care şi-a îndemnat colegii de partid să pună în discuţie temele ridicate de Ecaterina Andronescu şi Niculae Bădălău, care l-au criticat pe Liviu Dragnea şi Guvernul Viorica Dăncilă, nu a rămas fără ecou la Brăila • liderul PSD la nivel judeţean, senatorul Ion Rotaru, şi preşedintele executiv al organizaţiei, Aurel Simionescu, au afirmat că susţin poziţia fostului premier şi că sunt deschişi oricând dialogului pe orice temă, dar fără dezbinări în partid • primarul Marian Dragomir şi preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, susţin că “aceste teme” ar fi trebuit discutate de mai demult • la rândul său, deputatul independent Emilia Meiroşu a sărit în apărarea Ecaterinei Andronescu, subliniind că acest episod o convinge că nu are de ce să regrete că s-a rupt de PSD-ul “lui Dragnea”
Fostul prim-ministru al României, deputatul brăilean Mihai Tudose, le-a lansat, recent, o provocare colegilor săi de partid: Dialogul. Chiar şi pe teme controversate precum critici la adresa conducerii PSD. Pe scurt, într-o declaraţie acordată pentru Mediafax.ro, acesta i-a îndemnat pe social-democraţi să poarte la viitorul Comitet Executiv Naţional al partidului o discuţie “cilivizată” la nivelul conducerii, pe problemele ridicate de senatorii Ecaterina Andronescu şi Niculae Bădălău în scrisorile pe care le-au semnat şi în care, printre altele, i-au adus critici lui Liviu Dragnea şi Guvernului Viorica Dăncilă.
“Eu cred că este nevoie de o discuţie în partid şi nu numai pe temele supuse atenţiei de dna Andronescu. A fost şi scrisoarea dlui Bădălău din ianuarie, da? Şi aceea a rămas, cumva, nediscutată. Poate greşea, dar hai să vorbim înăuntru şi cu un ton civilizat, cu argumente pro sau contra, nimeni nu deţine adevărul absolut”, a declarat Mihai Tudose pentru Mediafax, în legătură cu scrisoarea deschisă în care senatorul PSD Ecaterina Andronescu cere un Guvern mai performant şi demisia liderului formaţiunii, Liviu Dragnea. Deputatul brăilean s-a arătat de asemenea total împotriva gestului unor lideri din ţară ai PSD, care au cricitat-o la rândul lor pe Andronescu, spunând că aceasta ar fi răspuns ordinelor preşedintelui Klaus Iohannis.
“Nu înţeleg cum se pot exprima public unii colegi de-ai mei înfierând exprimarea publică. Păi nu vi se pare că ceva e cam nonsens aici? Mai multe scrisori care înfierează public luarea de poziţii în public? Haideţi să ne păstrăm pentru discuţiile din partid. Plus tonul folosit. Putem să fim sau să nu fim de acord cu opinia cuiva, dar dna Andronescu nu a folosit un ton jignitor la adresa nimănui, e opinia domniei sale”, a mai adăugat Tudose, pentru Mediafax la vremea respectivă.
Ei bine, declaraţiile acestuia, nu au rămas fără ecou la Brăila, mai ales că la finalul acestei luni ar putea să aibă loc Comitetul Executiv Naţional al PSD unde s-ar putea tranşa aceste subiecte controversate. Contactaţi de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, colegii de la nivel local ai fostului premier s-au arătat alături de acesta trup şi suflet. Chiar dacă majoritatea îndeamnă la un dialog constructiv şi paşnic, nimeni nu a negat că tabăra social-democraţilor ar avea nevoie să îşi închidă câteva “răni deschise” şi că singura soluţie o reprezintă dezbaterea.
Subiectul scrisorii Ecaterinei Andronescu a stârnit interes şi din partea fosului deputat PSD Emilia Meiroşu, care a dorit să sară în apărarea senatorului şi să reamintească faptul că plecarea sa din partid a fost cauzată tocmai de faptul că Liviu Dragnea a decis să controleze totul fără să ţină cont de opinia nimănui.
Simionescu: «Categoric este nevoie de o dezbatere»
Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, în speranţa că vor obţine mai multe detalii pe acest subiect, din păcate, fostul premier al României, Mihai Tudose, s-a scuzat că nu poate vorbi, precizând că este plecat din ţară. Chiar şi aşa, am reuşit să stăm de vorbă cu colegii săi de partid în legătură cu propunerea sa, iar aceştia nu s-au ferit să puncteze că îl susţin 100%. Deşi a subliniat că nu a avut când să dezbată această temă la partid, deoarece în lumea august majoritatea membrilor merg în concedii, preşedintele PSD Brăila, Ion Rotaru, a afirmat că întotdeauna este loc pentru dialog, cu precizarea că Ecaterina Andronescu are dreptul la propria sa opinie, astfel că nu ar trebui sancţionată pentru asta.
“Eu apreciez faptul că fiecare coleg de-al nostru, membru de partid, are dreptul să îşi exprime un punct de vedere pe întreaga problematică a societăţii româneşti. Din această perspectivă cred că dreptul la opinie - apropo de doamna Andronescu -, nu poate fi, şi nu trebuie sancţionat! În acelaşi timp cred că toate problemele, ideile, soluţiile, nemulţumirile, trebuie să fie discutate în forurile tutelare ale partidului, care pot din punct de vedere statutar să ia şi decizii în consecinţă. Şi firesc aşa ar fi. Ca ele să fie exprimate acolo şi tot acolo să se ia şi decizii. Alt comentariu nu am. E o situaţie care trebuie gestionată ca atare, dar fără a crea disensiuni, fără a duce la lucruri care să ne separe, pentru că PSD-ul trebuie să îşi pună în practică programul de guvernare, ca obiectiv principal. Celelalte lucruri trebuie gestionate ca atare şi rezolvate. Cert este că nu trebuie să ajungem la lucruri care să creeze consecinţe, care evident nu sunt favorabile partidului”, a declarat Rotaru.
O poziţie şi mai apropiată de propunerea lui Mihai Tudose a afişat preşedintele executiv al PSD Brăila, fostul primar Aurel Simionescu. Acesta susţine că este foarte corect ceea ce a propus deputatul şi că întotdeauna pot fi dezbătute probleme, indiferent dacă asta place sau nu.
“Categoric este nevoie de o dezbatere. S-a adunat o serie întreagă de evenimente, unele mai plăcute, altele mai puţin plăcute. Şi atunci, mi se pare firesc ca lucrurile să poată fi discutate în interiorul partidului, în forurile lui de conducere - că e Comitet Executiv, că e Birou. Dar ar trebui ca lucrurile astea să pornească şi de jos în sus. Adică să avem o serie întreagă de dezbateri în comitetele executive judeţene, colegii noştri care ne reprezintă la Bucureşti să se ducă acolo cu punctul de vedere al organizaţiei. Că nu e vorba de punctul de vedere al unei persoane. Acolo trebuie să avem puncte de vedere ale organizaţiei. Şi atunci, dintr-o sumă de puncte de vedere găsim calea de mijloc care trebuie urmată. Sigur că susţin ideea de a discuta. Eu cred că este un argument, o caracteristică, un atuu al democraţiei discuţia şi dezbaterea în interiorul unei organizaţii a problemelor cu care se confruntă această”, a declarat Simionescu.
Deputatul Nicu Niţă nu a dorit să se pronunţe pro sau contra scrisorilor trimise de Niculae Bădălău şi Ecaterina Andronescu, însă a punctat că pe Mihai Tudose îl susţine oricând pentru că are încredere în judecata acestuia, pe care o consideră sănătoasă.
Tudose are sprijin şi din partea liderilor administraţiei brăilene
Primarul Marian Dragomir nu a dorit să comenteze prea mult acest subiect, însă a afirmat că este de acord cu poziţia fostului premier Mihai Tudose. Ba mai mult, a ţinut să specifice faptul că din punctul său de vedere dezbaterile pe “aceste teme” ar fi trebuit să aibă loc cu mult timp înainte.
“Susţin 100% declaraţiile domnului Mihai Tudose. Sunt de acord. Chiar consider că dezbaterile pe aceste teme trebuia să le avem mai demult, pentru ca anumite situaţii care s-au întâmplat în ultima perioadă să fi fost astfel evitate”, a declarat Dragomir.
De acord cu dialogul în interiorul partidului s-a arătat şi preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, cu precizarea că acest lucru trebuie să se întâmple indiferent dacă unora nu le convine.
“Mi se pare corect ca ideile sau propunerile să se discute în Comitetul Executiv. Da. E foarte bine! Sunt membri PSD şi pot să propună. Sunt membri ai CEx-ului. Eu zic că este bine ca aceste lucruri să se discute în interior, nu în spaţiul public. Cu siguranţă, dialogul este un principiu de bază. Şi este foarte corect. Orice problemă are o familie, trebuie să o discute în interior. Plus că nu spunem doar ce ne convine, spunem şi ce nu ne convine. Că aşa este într-o democraţie”, a afirmat Chiriac.
Emilia Meiroşu nu regretă că a plecat din PSD-ul lui Dragnea
Având în vedere că modul în care Liviu Dragnea conduce partidul este unul dintre principalele motive pentru care deputatul brăilean Emilia Meiroşu a decis să plece din PSD în tabăra ProRomânia a lui Victor Ponta, redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” i-au solicitat şi acesteia un punct de vedere pe această temă. Meiroşu a sărit în apărarea Ecaterinei Andronescu şi a afirmat, cu părere de rău, că acest episod i-a reamintit de ce a luat decizia de a se rupe de partidul condus de Dragnea.
“Mişcările de pe scena politică din ultima perioada şi, în special, din interiorul Partidului Social Democrat, îmi reconfirmă faptul că am luat o decizie înţeleaptă. Aşa cum susţineam în urma cu câteva luni, când m-am alăturat proiectului ProRomânia, conducerea dictatorială a PSD îndreaptă partidul într-o direcţie total greşită. Autocraţia promovată în interior face ca ideea «dacă nu eşti cu mine eşti împotriva mea» să devină regulă de aur. În acest registru, oameni de valoare ai partidului, membri fondatori, care au pus umărul la realizarea acestei construcţii politice, ajung să fie blamaţi, discreditaţi şi apostrofaţi public. Este inadmisibil ca un OM de talia doamnei Ecaterina Andronescu, profesor universitar, rector, fost ministru, să fie «certată» public, pentru simplul motiv că a «îndrăznit» să îşi exprime nemulţumirea faţă de derapajele grave ale actualei conduceri. Prin vocea doamnei Andronescu şi-au exprimat nemulţumirea o mare parte a membrilor partidului. Aşa cum astăzi unii membri PSD, aserviţi conducerii, o judecă pe doamna ministru, aceeaşi oameni cereau demisia guvernului Tudose!”, a declarat Meiroşu.
Aceasta nu s-a ferit să amintească şi episodul în care Guvernul Mihai Tudose a fost înlăturat fără niciun fel de explicaţie clară, motiv pentru care foarte mulţi dintre social-democraţii brăileni, inclusiv ea la vremea respectivă, s-au simţit trădaţi.
“Să ne amintim că a fost o mare nedreptate pentru Mihai Tudose, pentru Braila şi pentru România. Lucrurile începuseră să se aşeze într-o guvernare corectă. Aceste aspecte mă fac să înţeleg că PSD nu doreşte să guverneze ţara cu profesioniştii partidului, ci cu guvernul domnului Dragnea, unul mediocru de altfel. Este regretabilă fractura dintre conducere şi membrii partidului! Opinia lor fie nu se vrea a fi auzită, fie chiar nu contează pentru cei din conducere. Dacă la acest nivel există o astfel de ruptură, cred că ne putem explica şi încurajarea urii românilor împotriva românilor. Ori rolul clasei politice este de uniune, nu de dezbinare! Politica trebuie făcută pentru oameni, nu pentru interesul personal! Domnule Dragnea, nu dumneavoastră sunteţi PSD, nu dumneavoastră sunteţi România!!!”, a conchis deputatul independent.
Andronescu aşteaptă excluderea, susţinători PSD îl critică pe Dragnea
Precizăm că pe 8 ianuarie 2018, fostul preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a transmis o scrisoare liderilor partidului în care a precizat că PSD a acceptat suspendarea democraţiei interne, lucru pe care îl consideră o eroare care trebuie asumată de formaţiune. Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a cerut, săptămâna trecută, într-o scrisoare deschisă adresată membrilor PSD, ca liderul social-democrat Liviu Dragnea să se retragă din fruntea partidului, precizând că altfel PSD va pierde guvernarea, precum şi pregătirea unui guvern PSD de “super profesionişti”. Andronescu a afirmat că PSD trebuie să salveze atât ţara cât şi partidul “de la un dezastru major” spre care se îndreaptă “vertiginos”. În scrisoare, aceasta mai susţine că Guvernul Dăncilă nu reprezintă PSD. Ulterior, de la nivelul organizaţiilor PSD din ţară au apărut în spaţiul public o serie de poziţii pro şi contra. Recent, chiar şi unul dintre susţinătorii actualei puteri, analistul Bogdan Chirieac, i-a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă, pe fondul protestelor din Piaţa Victoriei. Acesta a acuzat-o pe Dăncilă de “dispreţ faţă de muncă” şi de faptul că a generat pierderi de miliarde pentru România. Este pentru prima oară când unul dintre susţinătorii propagandei PSD cere plecarea actualului Cabinet, după cum subliniază Hotnews.ro.
Ieri, senatorul PSD Ecaterina Andronescu a declarat pentru presa centrală că se aşteaptă să fie exclusă din partid ca urmare a scrisorii sale, deşi şi-a exprimat speranţa că nu se va întâmpla acest lucru având în vedere munca depusă timp de 22 de ani la partid. Tot cu această ocazie, Andronescu a apreciat luarea de poziţie a lui Mihai Tudose în cazul său.
“Mă aştept. Deşi scrisoarea mea nu a fost împotriva PSD. Eu nu am atacat PSD. Am spus nişte lucruri care cred că trebuiau spuse (...) Scrisoarea mea nu are acest rol de a crea tabere în PSD sau de a diviza PSD. Dar scrisoarea mea, ca şi celelalte luări de poziţie, încearcă să deschidă dialogul şi comunicarea din partid. (...). Poate că în viitor scrisoarea mea sau luările de poziţie ale domnilor Tudose şi Bădălău vor avea efect. Sunt convinsă că sunt mai mulţi colegi care gândesc aşa”, a spus Andronescu.
Drept dovadă, a spus Andronescu într-o emisiune televizată, de la publicarea scrisorii şi până ieri, a primit sute de mesaje de la liderii din teriroriu, dar dinspre conducerea partidului niciun cuvânt.