PS Casian, agent secret? | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

PS Casian, agent secret?

Trecutul pare sa-l ajunga din urma si pe episcopul Dunarii de Jos. Surse din Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Statului (CNSAS) au declarat, ieri, pentru Mediafax ca Prea Sfintia Sa Casian a participat la misiuni in strainatate in sprijinul celebrei Directii de Informatii Externe (DIE) a Securitatii. Aceleasi surse au mai afirmat ca, de-a lungul timpului, PS Casian a avut trei nume conspirative: "Crin", "Casius" si "Casio". In cursul zilei de ieri, PS Casian nu a putut fi contactat pentru a comenta stirea difuzata de Mediafax.
In alta ordine de idei, nu este pentru prima oara cind PS Casian este banuit ca ar fi avut legaturi strinse cu fosta Securitate. Este insa prima data cind o astfel de informatie apare pe fluxul unei agentii de stiri, si nu una oarecare. Faptul ca PS Casian a plecat la studii in strainatate inainte de '89 ar putea fi un indiciu important in vederea stabilirii legaturii sale cu Securitatea. Este de notorietate faptul ca numai persoanele aflate in gratiile Securitatii primeau permisiunea de a-si continua sau definitiva studiile in universitatile occidentale. Se spunea chiar ca romanii care plecau in strainatate erau de fapt trimisi speciali ai Securitatii, iar "studiile" erau doar o acoperire. Asadar, a fost sau nu PS Casian agent secret al fostei Securitati? Probabil ca in urmatoarele zile vor aparea mai multe informatii, poate chiar oficiale, din partea membrilor CNSAS. Pina atunci, haideti sa vedem unde si cu ce treaba a fost plecat din tara episcopul Casian inainte de 1989. In 1981, la virsta de 26 de ani, PS Casian obtine o bursa de studii de la guvernul francez, la Universitatea de Stiinte Umane - Strasbourg II. Aceasta bursa avea sa se intinda pe durata a trei ani, adica pina in 1984. In acest interval de timp, PS Casian functioneaza ca diacon onorific la Capela ortodoxa romana din Baden Baden (Germania), iar in paralel participa la conferinte si simpozioane de spiritualitate in Franta si in alte tari din Occident. In 1984, PS Casian obtine diploma de studii aprofundate in teologie si diploma de absolvire a Institutului International de Limba Franceza. Totodata, el isi ia si doctoratul in teologie la Universitatea Strasbourg II, cu o teza despre spiritualitatea icoanei si picturilor manastirilor moldovene.
PS Casian revine in tara in 1984 si se incadreaza ca profesor la Seminarul din Buzau. In perioada 1985-1988 activeaza ca asistent spiritual la Institutul Teologic Universitar din Sibiu, iar apoi devine asistent universitar la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti si, cu binecuvintarea Prea Fericitului Parinte Teoctist, inspector patriarhal pentru invatamintul teologic, unde ramine pina in 1990. Pe 12 iulie 1994, dupa ce in prealabil a fost validat de Sfintul Sinod in treapta de arhiereu, PS Casian Craciun este ales episcop titular al Eparhiei Dunarii de Jos, in urma decesului IPS Antim.
Informatiile aparute ieri, cum ca PS Casian ar fi spionat pentru DIE, nu ii cad deloc bine episcopului Dunarii de Jos, in conditiile in care el incepuse sa fie deja indicat ca favorit pentru accederea in rangul de mitropolit al Moldovei si Bucovinei dupa ce IPS Daniel a fost ales Patriarh al Romaniei. Alaturi de PS Casian au mai fost nominalizati, neoficial, IPS Laurentiu Streza, mitropolit al Ardealului si PS Ioan Selejan, episcop al Covasnei si Harghitei. Precizam ca viitorul mitropolit al Moldovei trebuie ales in maxim trei luni de la vacantarea postului. Alegerea lui se va face prin vot secret de catre Colegiul Electoral, constituit din membrii Adunarii Nationale Bisericesti si din cei ai Adunarii Eparhiale a eparhiei vacante.

Alte importante fete bisericesti, acuzate de legaturi strinse cu Securitatea

Tot ieri, din interiorul CNSAS au mai rasuflat catre presa informatii la fel de interesante si despre alti monahi importanti. Astfel, IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, a avut legaturi atit cu Securitatea, cit si cu Directia de Informatii Externe (DIE), el fiind cunoscut de ambele structuri cu numele conspirative "Sidorovici" si, respectiv, "Petru", au declarat, pentru Mediafax, surse din CNSAS.
Potrivit surselor citate, informatiile legate de IPS Pimen apar atit in dosarele celor despre care dadea date, cit si in diverse note date de ofiterii de Securitate sau ai DIE catre sefii lor.
"Exista informatii grele despre IPS Pimen, despre misiunile din tara si din strainatate la care participa", au declarat sursele citate.
IPS Pimen este unul din cei opt ierarhi ai BOR cu functii inalte despre care CNSAS sustine ca are date solide referitoare la colaborarea cu politia politica a regimului comunist.
Calinic Argatu, episcopul de Arges, a semnat un angajament si a dat note informative Securitatii. In plus, potrivit acelorasi surse, in cazul sau exista si marturii ale unor ofiteri care le scriu superiorilor despre buna colaborare pe care o aveau cu actualul episcop, al carui nume conspirativ era "Zamfir".
Episcopul vicar al Sibiului, Visarion Rasinareanul, a fost racolat de DIE ca "persoana de sprijin", numele sau conspirativ fiind "Bobi".
In dosarele ajunse la CNSAS mai apar, potrivit acelorasi surse, numele episcopului de Husi, Ioachim Mares, al carui nume conspirativ era "Matei Gheorghe", cel al episcopului de Arad, Timotei Seviciu, cunoscut drept "Radu Viorel" - despre care exista si date privind participarea la misiuni informative in strainatate - si cel al lui Epifanie Norocel, episcopul Buzaului si Vrancei, care a fost si el "persoana de sprijin".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro