Nemultumiti de noile modificari legislative referitoare la raspunderea materiala si controlul administrativ asupra incidentelor procedurale, magistratii romani grupati in Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) au cerut sprijinul colegilor lor intruniti la Conferinta anuala a Uniunii Internationale a Magistratilor (UIM) si Asociatiei Europene a Magistratilor (AEM), desfasurata in perioada 27 septembrie - 2 octombrie 2006 la Siofok, in Ungaria. Delegatia romana prezenta la lucrari (Costiniu Viorica - presedinte AMR Bucuresti, Romeo Lorentz - AMR Harghita si Cecilia Morariu - reprezentant CSM) a solicitat si obtinut din partea celor doua organisme porfesionale internationale adoptarea unei Rezolutii privind sustinerea magistratilor romani. Mai mult, UIM si AEM au trimis o scrisoare autoritatilor romane, prin care se solicita reconsiderarea, de catre Romania, a normelor legale in dezbatere, precum si monitorizarea acestui proces, de catre institutiile internationale. La congres, s-a mai decis ca o comisie AEM sa vina in Romania si sa evalueze starea independentei justitiei, conditiile legislative si functionale reale in care aceasta isi desfasoara activitatea. Raportul acestei comisii urmeaza a fi dezbatut de UIM si transmis autoritatilor romane responsabile de bunul mers al justitiei si organismelor internationale ce monitorizeaza reforma sistemului judiciar din Romania.
"Judecatorii nu pot fi constrinsi sa lucreze sub amenintarea unei sanctiuni financiare care poate influenta, chiar si in mod inconstient, hotaririle lor"
Urmare a demersului Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), Guvernul si conducerea Senatului Romaniei au solicitat Ministerului Justitiei si Comisiei Juridice sa elaboreze un material cu privire la continutul memoriului inaintat de acesta Cancelariei Primului Ministru si Biroului Permanent al Senatului. Concomitent, o delegatie a AMR s-a intilnit cu presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, Sergiu Andon, si cu membrii respectivei comisii, rezultatele intilnirilor urmind a fi inaintat Biroului Permanent al Camerei, cu propuneri concrete asupra solicitarilor. Potrivit unui comunicat al Biroului de Informare si Relatii Publice din cadrul Tribunalului Braila, "daca nu se va ajunge la o rezolvare favorabila, o delegatie AMR va merge la Bruxelles", pentru a cere sprijnul organismelor europene.
"Asociatia Europeana a Magistratilor (AER) isi exprima grava peocupare fata de evolutiile legislative din Romania ce au ca scop introducerea unui control administrativ asupra hotaririlor judecatoresti care au facut deja obiectul controlului judiciar si raspunderea disciplinara si materiala a judecatorilor pentru hotaririle pronuntate", se precizeaza in Rezolutia AER. "Independenta justitiei este o cerinta esentiala pentru statul de drept si o garantie fundamentala a procesului echitabil. (...) Ea trebuie respectata si sustinuta de toate institutiile statului, inclusiv de legislativ". Magistratii europeni prezinta, in sustinerea afirmatiilor lor, art. 2 din Principiile Fundamentale ale independentei justitiei, adoptate de ONU inca din noimebrie 1985 ("puterea judecatoreasca decide in cauzele in care este investita, de o maniera impartiala, pe baza faptelor si in conformitate cu legea, fara nici o restrictie, influenta abuziva, sugestionare, presiune, amenintare sau interventie, directa sau indirecta, de orice origine si pentru orice motiv") si deciziile Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Ei sint de parere ca "judecatorii nu pot fi constrinsi sa lucreze sub amenintarea unei sanctiuni financiare a carei prezenta poate influenta, chiar si in mod inconstient, hotaririle lor. Erorile judiciare (...) trebuie remediate prin caile de atac; orice alte hotariri gresite ce nu pot fi rectificate in acest mod ar trebui cel mult sa conduca la formularea unei plingeri de catre partea vatamata nemultumita impotriva Statului". In concluzie, AER considera ca orice propuneri legislative care incalca standardele universale "afecteaza independenta justitiei si sint incompatibile cu esenta statului de drept".
Protestul magistratilor este unul fara precedent in analele Justitiei
Nemultumiti de existenta "hatisului legislativ" si a nenumaratelor modificari operate in actele normative romanesti, dar si de amestecul continuu al politicului in justitie, judecatorii si procurorii au ajuns la limita rabdarii. Pentru prima data in istoria postdecembrista a Romaniei, ei au adoptat forme extreme de protest, refuzind, la un moment dat, sa intre in sala de judecata. Protestul magistratilor romani s-a suprapus celui declansat de personalul auxiliar din justitie, care se lupta si acum sa obtina adoptarea unei legi a salarizarii pentru grefieri, arhivari si registratori. Prin intermediul AMR, magistratii au atras atentia lumii intregi asupra pericolului transformarii judecatorului roman intr-un "functionar public cu statut de magistrat", urmare a adoptarii unor acte normative menite sa-i anuleze pur si simplu inamovibilitatea.
Sistemul judiciar romanesc a fost la un pas de a fi dat peste cap luna trecuta, odata cu declansarea "grevei" avocatilor. La Braila, ziua de 9 octombrie 2006 va ramine in istoria justitiei locale drept “ziua fara avocati”. "Faptul ca mai intii grefierii si arhivarii, apoi magistratii, protesteaza sub diferite forme, acuzind neimpliniri de natura fundamentala ale reformei juridice, reprezinta un ultim semnal de alarma pentru toti factorii responsabili cu infaptuirea acesteia si ne determina la o fireasca solidarizare profesionala", se preciza, la acea data, intr-un comunicat remis in toata tara de conducerea Baroului de Avocati Bucuresti.