Protestul de la Spitalul Judeţean, considerat "ilegal" de către manager | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Protestul de la Spitalul Judeţean, considerat "ilegal" de către manager

Aproape 50 de salariaţi ai Spitalului Judeţean Brăila au protestat, ieri, în curtea unităţii, nemulţumiţi de refuzul managerului de a semna Contractul Colectiv de Muncă, dar şi de neacordarea tichetelor de masă. Acţiunea de protest, organizată de Sindicatul "Sanitas", sindicat reprezentativ la nivelul spitalului, a fost însă considerată ilegală de către managerul Rodica Sin, care nu a ieşit să discute cu protestatarii, dar care a declarat presei că ar fi semnat în aceeaşi zi Contractul Colectiv de Muncă, cu propriile amendamente.

Managerul Rodica Sin: Lovitură de teatru, ieri, în prima zi a protestelor de la Spitalul Judeţean Brăila: în timp ce angajaţii strânşi în curte cereau conducerii să semneze Contractul Colectiv de Muncă, managerul Rodica Sin declara presei, pe holuri, că ar fi semnat, în aceeaşi zi, un astfel de contract. La ieşirea din tură, circa 50 de cadre sanitare au luat parte la acţiunea organizată de Sindicatul "Sanitas", începând cu ora 15.00. Conducerea sindicatului şi-a motivat decizia de a declanşa mişcarea de protest având în vedere refuzul repetat al conducerii Spitalului Judeţean de a semna şi înregistra Contractul Colectiv de Muncă la nivel de unitate la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), în forma negociată şi finalizată pe 14 februarie, în temeiul art. 163 din Legea nr. 62 /2001, a dialogului social. Protestatarii au strigat, timp de aproape două ore, lozinci împotriva conducerii spitalului şi au cerut demisia managerului Rodica Sin. În tot acest timp, doi angajaţi ai firmei de pază restricţionau accesul în zona administrativă a spitalului. "Respectaţi legile ţării!", "Vrem tichete de masă!", "Semnaţi Contractul Colectiv de Muncă!", "Respectaţi-ne!" - sunt câteva dintre mesajele inscripţionate de sindicalişti pe pancartele pe care le-au purtat. Unii dintre salariaţi s-au arătat pur şi simplu disperaţi din cauză că muncesc din greu pentru un salariu minim pe economie, fără să li se acorde tichetele de masă şi alte drepturi salariale. "Sunt brancardier, sunt asistent, am făcut şcoală, dar noi nu putem să promovăm în această unitate. Tichete de masă nu ni s-au mai dat din 2009, plus al 13-lea salariu. Avem rate la bănci, lucrează infirmiere cu salariu sub minimul pe economie, suntem sclavi. Lucrează o infirmieră pe tot sectorul, se va întâmpla ca la Giuleşti, să moară oameni. Atât vrem, să ne semneze contractul şi tichete de masă, după aceea vedem cum o fi", a spus unul dintre manifestanţi. Aceştia i-au cerut managerului să iasă să discute situaţia, dar Rodica Sin nu a dat curs solicitării, preferând să stea în birou, în tip ce angajaţii îşi strigau nemulţumirile printr-o portavoce, chiar sub fereastra sa. "Stă cu contractul pe masă şi nu îl semnează, să o întrebăm: D-na manager, pentru ce nu semnaţi contractul, pentru ce o unitate care are 2.000 de salariaţi nu are, de trei luni, contract colectiv de muncă?", a spus viceliderul sindicatului, Ionel Mucuţă.

Contractul - semnat în ziua protestului?

Întrebările protestatarilor au rămas fără răspuns, deoarece Rodica Sin nu a ieşit să discute cu ei. În schimb, a acceptat o întâlnire cu jurnaliştii în holul de la intrarea în zona administrativă, declarând că ar fi semnat, în aceeaşi zi, Contractul Colectiv de Muncă, cu propriile amendamente. Mai mult decât atât, a catalogat ca "ilegal" protestul sindicaliştilor. "Aş dori, în primul rând, să corectez exprimarea «revendicări», deoarece nu există, legislativ, aşa ceva. Conflictul prin ITM a avut loc, concilierea s-a desfăşurat în cadrul instituţiei, nu este vorba despre revendicări. Contractul Colectiv de Muncă este semnat, sindicatul nu a acceptat contractul pe care l-am înaintat, cu amendamentele patronatului. Cele mai importante amendamente, dintre cele pe care nu le acceptă sindicatul, se referă la acordarea tichetelor de masă la nivelul anului 2012, la care patronatul a exprimat nu refuzul de a acorda aceste tichete, ci a menţionat în cadrul CCM că aceste tichete se vor acorda în funcţie de situaţia financiar-economică a instituţiei. Din punctul meu de vedere, acesta nu este un protest, ci o neînţelegere: sindicatul ar trebui să transmită corect informaţiile. CCM este semnat cu data de astăzi, pentru că nu au acceptat arbitrajul. După concilierea de la ITM , conform legii dialogului social, urma posibilitatea arbitrajului. Sindicatul nu a agreat această formă de arbitraj, motiv pentru care au anunţat că vor declanşa aceste pichetări, iar ceea ce se întâmplă afară este, probabil, o pichetare. Am discutat cu sindicatul. Nu ştiu dacă toţi cei care sunt afară sunt membri de sindicat. Sindicatul ne-a făcut cunoscut faptul că au listele semnate de către membrii de sindicat. Am cerut acest lucru, dar nu am primit aşa ceva. Din punctul meu de vedere, nu este legal protestul pentru că nu mi-au prezentat listele. Eu sper ca reprezentanţii membrilor de sindicat să înţeleagă şi să avem o discuţie aşa cum am solicitat-o, pe poziţie de arbitraj", declară Rodica Sin.
Organizatorii protestului au explicat că acţiunea este perfect legală, fiind informate toate instituţiile abilitate. "D-na manager ne-a spus că protestul nu este legal, insinuează că nu s-au epuizat negocierile privind conflictul de muncă şi ne-a spus că suntem pasibili de răspundere penală. Noi suntem absolut legali, nu am făcut un pas fără a consulta legea, fără a întreba organele abilitate, jurişti, avocaţi", a spus Aurelia Chelariu. "D-na manager s-a referit, probabil, la comisia de mediere şi arbitraj care trebuie să vină de la Ministerul Muncii. Această comisie este sesizată de comun acord atât din partea patronatului, cât şi a sindicatului, dar poate fi sesizată chiar şi în timpul grevei generale, nu există un termen strict", a completat Ionel Mucuţă, viceliderul sindicatului.
Liderii sindicali nu au exclus ca demersurile făcute de manager, cum ar fi considerarea protestului ilegal ori postarea pe site-ul spitalului a unui comunicat prin care promite acordarea unora dintre drepturile restante, să fie o încercare de intimidare a protestatarilor. "Comunicatul dat vineri, incomplet, fără toate drepturile restante câştigate în proces, ne face să credem că a vrut o intimidare şi să arate colegilor noştri că încep să se dea acele drepturi. Ordonanţa s-a transformat în lege, nu trebuia să venim cu executorul judecătoresc. Ei trebuiau să dea inclusiv al 13-lea salariu", a arătat Aurelia Chelariu.
Echipe de poliţişti şi jandarmi au fost în zonă pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, însă nu a fost nevoie să intervină, protestul cadrelor sanitare desfăşurându-se fără incidente. Pichetarea va continua astăzi, când va fi făcut cunoscut şi rezultatul discuţiilor pe care preşedintele Sindicatului "Sanitas" le-a purtat ieri cu managerul, la finalul protestului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro