• după greva de săptămâna trecută a comisarilor de mediu, începând de ieri protestează şi angajaţii Finanţelor Publice • activitatea instituţiei brăilene a fost parţial blocată, spre marea nemulţumire a contribuabililor veniţi să îşi rezolve diverse probleme • protestatarii sunt nemulţumiţi că nu li s-au mai mărit salariile din 2010 şi se tem că, odată cu noua Lege a salarizării unitare vor primi chiar mai puţini bani • printre alte revendicări se numără îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi stoparea numirilor politice în funcţiile de conducere din administraţia publică • protestul ar putea continua şi astăzi
După ce, săptămâna trecută, comisarii de mediu au intrat în grevă generală, la nivelul întregii ţări, refuzând timp de două zile să îşi desfăşoare activitatea curentă, de ieri este parţial blocată şi activitatea Finanţelor Publice. La Brăila, circa o treime din angajaţii acestei instituţii au declanşat un protest spontan, solidarizându-se astfel cu acţiunile similare derulate de colegii lor din ţară. Principala revendicare, la fel ca şi în cazul comisarilor de mediu, ţine de nivelul de salarizare. Angajaţii Finanţelor sunt nemulţumiţi că au lefuri mai mici decât alte categorii de funcţionari publici şi se tem că, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a salarizării unitare, salariile lor vor fi şi mai mici, noile grile urmând să le reducă cu până la 35%, potrivit unora dintre protestatari. “La momentul acesta, prin veniturile pe care la aducem la buget, contribuim la bunăstarea acestei ţări. Cu toate acestea, suntem discriminaţi faţă de alţi funcţionari publici. Solicităm înlăturarea inechităţilor între angajaţii ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală) şi angajaţii Finanţelor Publice Judeţene. Munca noastră este la fel de importantă ca şi a altor funcţionari publici, care acum au salarii decente. Din 2010, noi nu am primit niciun spor, avem doar salarii în care e inclus sporul de vechime, însă nu avem şi alte sporuri primite de funcţionarii publici. În plus, după cum se ştie, prin Legea Funcţionarilor Publici ni se interzice să avem venituri din alte surse, deci singurul nostru venit este salariul. Acum, prin noua lege a salarizării unitare, am înţeles că urmează să ni se micşoreze salariile...”, ne-a declarat, ieri dimineaţă, o angajată care participa la protest.
În afară de mărirea salariilor, pe lista revendicărilor se mai află şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, în situaţia în care actualele dotări se bazează pe aparatură depăşită fizic şi moral. Inclusiv felul cum se asigură serviciile de curăţenie la locul de muncă îi nemulţumeşte pe angajaţii Finanţelor Publice. Aceştia mai cer, totodată, să fie stopate numirile politice pe funcţiile de conducere din administraţia publică.
Ieri seară, revendicările nu fuseseră încă luate în seamă de guvernanţii de la Bucureşti, astfel că protestul ar putea continua şi în zilele următoare. “Atât timp cât nu primim niciun semnal că cererile noastre sunt luate în seamă, nu oprim acţiunea de protest. Aceasta va continua, la nivelul întregii ţări. Nu este vorba despre o grevă generală, ci de un protest spontan, astfel că o parte dintre angajaţi vor continua să lucreze”, ne-a declarat Gheorghe Crăciun, preşedintele Sindicatului Finanţelor Publice Brăila. Potrivit acestuia, la acţiunea de ieri au participat circa 160 din totalul de 300 de angajaţi ai instituţiei brăilene.
Cum era de aşteptat, protestul spontan a bulversat activitatea Finanţelor Publice Brăila, mulţi contribuabili aflându-se în situaţia de a rămâne cu problemele nerezolvate. “Am venit să-mi iau anumite hârtii şi nu pot, din cauză că e grevă. E destul de stresantă această situaţie!”, ne-a declarat o brăileancă.