Vinzatorii insa nu se dau usor batuti, ei sustin ca este absolut necesar ca cismeaua sa functioneze continuu, cu debit mare, pentru ca ei sa-si poata spala miinile si improspata fructele expuse spre vinzare pe tabare. "Platesti o gramada de bani taraba, dar nu poti sa te speli, e inadmisibil asa ceva, avem nevoie de apa, mai ales intr-o piata trebuie sa ne spalam marfa, sa bem, sa ne spalam pe miini. Macar apa sa ne dea daca altceva nu."
Un alt dusman al comerciantilor este frigul
Starea de nervozitate a crescut insa vizibil atunci cind unul dintre comercianti a adus vorba de apropierea anotimpului rece. Unii au spus raspicat ca sint dispusi sa scoata bani in plus din buzunare, chiar cer marirea taxelor, totul cu un singur scop: piata sa fie inchisa. "Sint ani de zile in care noi am cerut un ajutor, sa acopere piata. Acum e bine, dar iarna e cumplit. Mai mult, in vara, atunci cind a venit ploaia cu pietre, ne-a stricat toata marfa. Sa ne mareasca taxa, dar sa ne faca conditii. Ca platim cu banii nostri, numai sa faca ceva. Cum a marit taxa de la 80 lei, la 130 lei pe o jumatate de taraba, pe care nu poti sa pui mai nimic, sa o faca 200 lei, dar sa ne creeze si noua conditii. Sa nu mai stam in frig sa tremuram, ca avem toti reumatism la miini si la picioare", au spus, indignati de situatia in care se afla, comerciantii.
In afara directorului DAPT, revolta lor mai are o tinta precisa: primarul municipiului, Constantin Cibu. Ei sustin ca in 2004, in campania electorala, "De nu mai stim cite ori a venit la noi, si ne-a promis ca ne modernizeaza, ca ne asigura conditii decente. Sa nu mai murim iarna de frig si vara de cald, si sa ni se strice marfa. Cum a iesit primar, cum a uitat de noi".
"Consumul era exagerat, peste puterea noastra financiara"
De cealalta parte a baricadei, directorul DAPT, contrazice cu vehementa punctul de vedere al tarabagiilor. Draghincescu spune ca nu obisnuieste sa promita mai mult decit poate face, iar acoperirea pietei nu a fost promisa. "Exista apa curenta in toate pietele care exista in administrarea DATP. Noi nu platim apa la pausal, e contorizata, iar toata directia a fost disperata de consumul exagerat de mare. Pentru ca nu ne-am putut permite facturi si de peste 140 milioane de lei vechi, a trebuit sa gasim solutii. Asa ca pentru interior am cumparat niste masini de spalat sub presiune, si am renuntat la spalatul cu furtunul de incendiu, iar in exterior, am optat pentru montarea unor robineti cu temporizator, iar prima piata in care am montat a fost piata de fructe. L-am montat intr-o caseta de inox pentru a nu se fura. Pentru a se putea folosi, se apasa temporizatorul, curge apa 30 de secunde, se spala lumea pe miini, pe fata, bea si pleaca. Am constatat cu stupoare ca aceasta modalitate nu le convine. E normal ca nu mai pot sustrage ca pina acum apa, dadeau drumul la rozeta si incarcau bidoane intregi. Ei nu inteleg un lucru, ca trebuie sa vina la piata sa respecte normele legale in vigoare cu privire la comercializarea legumelor si fructelor, adica sa vina cu ele spalate, curatate, puse pe calitati, cu preturi diferite pe fiecare calitate. Cine, insa, respecta aceasta chestie! S-au invatat sa vina cu fructele, legumele si zarzavaturile murdare si sa le spele in piata. E total inadecvat. Trebuie sa ne aliniem la niste norme, si de aceea am procedat la acest tip de administrare a apei. Din pacate au reusit sa il strice si pe asta, au bagat lemne in temporizator, l-au fortat sa ramina fix si acum trebuie sa dau iar 300 lei sa mai cumpar unul. Tot din cauza consumului ridicat de apa, am reclamat acest aspect si la Politia comunitara. Cel mai mult am platit in jur de 14.000 de lei/luna, iar dupa ce am reclamat, 10.000 lei. Vedeti, deja s-a observat o scadere", a declarat Simona Draghincescu. Cit despre inchiderea pietei, nici nu se pune problema deocamdata. "Nu s-a discutat niciodata despre chestia asta, cu acoperirea pietei. Eu nu fac promisiuni populiste doar ca sa ma aflu in treaba. Ca sa acopar partea aia, de la fructe, inseamna o investitie foarte mare, pe care nu mi-o permit", a conchis directorul DATP.