Mergi la conţinutul principal

Protest de amploare în Republica Moldova

şi le-au spus că violenţele sunt provocări puse la cale de regimul preşedintelui Vladimir Voronin, al cărui mandat expiră marţi, 7 aprilie.
Serviciul de Pază şi Protecţie, care asigură securitatea Preşedinţiei, a ajuns marţi la un armistiţiu cu protestatarii cărora le-a propus să plece din faţa clădirii, promiţându-le în schimb că nu vor folosi tunurile cu apă. O bună parte dintre manifestanţi au dat curs apelului şi au plecat spre Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde liderii opoziţiei le dăduseră întâlnire pentru ora 14.00.

Sediul Preşedinţiei moldovene a fost incendiat marţi, iar forţele de ordine au folosit tunurile cu apă pentru a stinge flăcările.

Reprezentanţii Direcţiei Poliţiei de Frontieră Iaşi au confirmat marţi că nu a mai existat un flux de călători care să vină din Republica Moldova între orele 13.00 - 15.30 şi au precizat că autorităţile vamale din Republica Moldova nu au informat autorităţile române privind o eventuală defecţiune a softului din vamă.

Potrivit autorităţilor de la vama Albiţa, din judeţul Vaslui, în jurul orelor 14.30, vameşii moldoveni de la vama Leuşeni au întors din drum opt maşini, toate înmatriculate în România, circa 20 de cetăţeni români nefiind lăsaţi să intre în Republica Moldova.

Ministerul şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu informaţiile vehiculate

Ministerul de Externe de la Bucureşti şi-a exprimat marţi îngrijorarea faţă de informaţiile despre actele de violenţă din Republica Moldova, inclusiv despre obstrucţionarea accesului unor cetăţeni români în R. Moldova, şi a avertizat că va respinge orice atitudine provocatoare la adresa României.

"Ministerul Afacerilor Externe urmăreşte cu atenţie şi cu preocupare situaţia din Republica Moldova, în urma evoluţiilor înregistrate în cursul zilei de astăzi (marţi, n.r.)", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Ministerul şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu informaţiile vehiculate inclusiv de presă referitoare "la producerea de acte de violenţă, lipsa de acces a publicului la informaţii prin canalele media, obstrucţionarea accesului cetăţenilor români care doresc să călătorească în Republica Moldova, precum şi la alte evoluţii".

Totodată se arată că un punct de vedere oficial al ministerului asupra situaţiei din Republica Moldova va fi exprimat după ce va face o analiză completă a acestor evoluţii.

"MAE va respinge orice atitudine provocatoare la adresa României exprimată în acest context", conchide comunicatul, făcând referire la faptul că în perioada de dinaintea alegerilor autorităţile de la Chişinău au transmis semnale prin care sugerau ca România şi cetăţenii români să nu se implice în chestiunile interne ale Republicii Moldova şi să nu întreprindă acţiuni destabilizatoare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro