Ieri, asomarea porcilor a fost oprita din cauza ploii, dar conducerea DSV spera ca, odata reluate, operatiunile se vor finaliza in doua zile. Toti cei 1.257 grasuni euthanasiati pina acum au fost transportati cu masini speciale la un incinerator "Protan" de la Bucuresti.
In incinta Parcului Natural "Balta Mica a Brailei" au fost organizate patru puncte de sacrificare, animalele fiind adunate in tarcuri, inainte de a fi impuscate in cap cu glont captiv. Pina luni, fusesera prinsi si porcii semisalbatici din zonele Tacau, Bandoiu si Marasu. Ultimul punct de asomare, cel de la Strimba, va fi activat imediat ce vremea o va permite.
Dupa ce echipele coordonate de veterinari vor finaliza euthanasierea exemplarelor capturate si strinse in tarcuri, se va apela la ajutorul vinatorilor, pentru impuscarea mistretilor din incinta Parcului Natural, precum si a porcilor semisalbatici izolati de ape pe grinduri. Se estimeaza ca in zona se afla 17 mistreti, de care se vor ocupa Asociatia Judeteana a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi si Directia Silvica Braila. "Cam cinci exemplare se afla pe fondul administrat de noi in Balta Mica. Pentru impuscarea lor vom apela la paznicii de vinatoare, dar si la membrii vinatori din zona Marasu, care stiu bine locurile", ne-a declarat Laurentiu Radu, directorul AJVPS Braila.
Reamintim ca decizia de asomare a tuturor porcilor din incinta Parcului Natural Balta Mica a Brailei a fost luata de Comandamentul Antiepizootic National, dupa ce in zona a fost descoperit un exemplar ucis de pesta porcina. Boala nu este periculoasa pentru om, insa poate face ravagii in efectivele de porci. Taranii din satele invecinate Parcului Natural continua sa creasca porci in padure, desi acest lucru este interzis, fiind vorba de o zona strict protejata.