Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Promovabilitate redusa la examenele auto de restituire a permisului

Aplicarea prevederilor noului Cod Rutier a lasat deja fara permis 188 de soferi braileni. Dintre acestia, doar 33 au avut norocul sa promoveze examenul si astfel sa reintre in posesia permisului de conducere. Numai ieri, incepind cu ora 9.00, au fost testati in vederea recuperarii permisului 62 de persoane, dintre care doar 16 au promovat. Din totalul celor care au devenit pietoni, doar trei au ramas fara permis pentru ca au acumulat 15 puncte penalizare, restul fiind depistati incalcind diferite reguli, cele mai frecvente fiind trecerile pe culoarea rosie a semaforului. Pe linga punctele pe care le-au adunat, soferii au fost nevoiti sa scoata si bani din buzunar, pentru plata efectiva a sanctiunilor contraventionale care, in viziunea noului Cod Rutier, au imbracat forma punctelor amenda.
Soferii carora le-a fost suspendat permisul de conducere, nu-l vor putea recupera, de cind cu aplicarea noilor reglementari, decit in urma unui test de verificare a cunostintelor de conducere, pe care il vor sustine dupa perioada de suspendare. In asemenea situatii, ei trebuie sa se prezinte la politie si sa completeze un chestionar cu 15 intrebari din noua legislatie rutiera. Admisi sint doar cei care raspund corect la 13 dintre ele. In caz contrar, cei respinsi vor repeta testul pina obtin punctajul necesar promovarii acestuia. Examenele pentru recuperarea permisului nu au acelasi grad de dificultate ca si cele pentru obtinerea permisului de conducere si asta pentru ca, in primul caz, doar o singura varianta de raspuns este corecta. Cu toate acestea, soferii se pling ca intrebarile sint destul de grele. "Chestionarele sint complexe si neprincipiale. Nu se gindesc ca sint oameni care traiesc din condus?", ne-a spus un candidat, ieri, la iesirea din examen.
"Din cauza nenumaratelor plingeri venite din partea soferilor nemultumiti, in mai putin de o luna vom avea de-a face cu chestionare mai simple, al caror grad de dificultate va fi acceptabil si se vor referi strict la regimul de circulatie, iar intrebarile vor avea imagini grafice pentru a nu mai crea confuzii. Pentru cei care solicita reducerea perioadei de suspendare, se intocmeste un dosar care trebuie sa contina un memoriu, copii xerox ale procesului-verbal de sanctiune si alte dovezi inlocuitoare ale permisului de conducere si dovada platii amenzii. De asemenea, trebuie sa adauge si dovada ca au promovat testul", ne-a informat subcomisarul Dumitru Budes, seful Serviciului Politiei Rutiere (SRP) Braila.
Demn de subliniat este faptul ca nu se poate reduce perioada de suspendare pentru solicitantii care au cumulat, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a executarii dreptului de a conduce, au fost implicati intr-un accident de circulatie din care a rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testarii aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit ca a condus vehiculul in timp ce se afla sub influenta bauturilor alcoolice. De aceasta reducere nu pot beneficia nici cei pentru care sanctiunea contraventionala s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferata, in momentul in care barierele sau semibarierele erau coborite sau in curs de coborire, sau cind semnalele cu lumini rosii sau sonore erau in functiune.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii