Promex SA a cerut intrarea în insolvență | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Promex SA a cerut intrarea în insolvență

* urmașă a fostei mari întreprinderi Progresul, celebră în timpul regimului comunist pentru excavatoarele pe care le fabrica, Promex SA mai avea, anul trecut, circa 380 de angajați, față de 13.000 câți existau la începutul anilor '90

 

În urmă cu câteva zile, mai exact pe 27 mai, Promex SA Brăila a depus o cerere de intrare în insolvenţă, potrivit site-ului supervizor.ro, care informează că acest demers juridic a dus la constituirea Dosarului nr.867/113/2020. Instanţa a programat primul termen de judecată pe 4 iunie 2020.

În 2019, cu 380 de angajaţi (număr mediu), Promex Brăila a înregistrat pierderi de 1.422.731 lei şi o cifră de afaceri de 30.958.714 lei, cea mai mică din ultimii 17 ani, iar la 31 decembrie 2019 avea datorii totale de 38.542.947 lei (mai mari cu 6,5 milioane lei faţă de finalul anului 2018) şi active circulante de 44.775.170 lei, din care stocuri de 35.127.218 lei, în creştere cu aproape 5 milioane lei

Conform site-ului propriu, PROMEX SA este o companie – membră a Grupului UZINSIDER – care “execută echipamente în domeniul construcţiilor de maşini, incluzând execuţie de construcţii metalice sudate, piese turnate, piese forjate, prelucrări mecanice simple şi complexe, tratamente termice, sablare, vopsire, montaj, probe de funcţionare, ambalare şi livrare”.

Promex SA este ”urmașa” fostei mari întreprinderi comuniste Progresul, care înainte de 1989 și în prima parte a anilor '90 producea excavatoare pentru piața internă și pentru export. Marea uzină avea atunci circa 13.000 de angajați. Devenită Promex SA după trecerea la economia de piață, uzina și-a continuat activitatea la întreaga capacitate până în 1997, când guvernul de atunci, în frunte cu Victor Ciorbea, a inclus-o pe o listă cu mai multe întreprinderi de stat care nu sunt rentabile și trebuie închise sau privatizate. Decizia respectivă a dus la mari acțiuni de protest în Brăila, mii de muncitori ai Promex participând la mitinguri organizate pe platoul din Piața Independenței, în speranța că nu vor fi trimiși în șomaj. Treptat, însă, numărul angajaților a tot scăzut, uzina fiind privatizată la începutul anilor 2000, când a fost preluată de Grupul Uzinsider București, iar până în prezent, de la câteva mii, numărul angajaților a ajuns la câteva sute. Chiar dacă fabricarea excavatoarelor a încetat la un moment dat, uzina a continuat să producă echipamente industriale grele, unele de foarte mari dimensiuni, ce necesitau transporturi agabaritice. Rămâne de văzut ce se va întâmpla ca urmare a cererii de intrare în insolvență. Vom reveni. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro