Mergi la conţinutul principal

Proiectul PSD: modificarea legislației pentru a nu pierde banii din PNRR pe infrastructură

* președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, a transmis ieri un comunicat de presă pentru a preciza că Guvernul încearcă să modifice legislația pentru a nu pierde bani pe infrastructură în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) * potrivit acestuia, vicepremierul Sorin Grindeanu a elaborat o ordonanță de urgență prin care se urmărește modificarea legislației și eliminarea cauzelor ce duc la întârzieri în realizarea proiectelor de infrastructură

 

Șeful PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, a dorit să anunțe că Guvernul are în plan modificarea legislației pentru a nu pierde banii din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) necesari pentru proiectele privind infrastructura. Parlamentarul a subliniat, ieri, că Ministerul Transporturilor condus de vicepremierul Sorin Grindeanu a elaborat o ordonanță de urgență prin care urmărește modificarea legislației privitoare la proiectele pe infrastructură și eliminarea cauzelor ce duc la întârzieri în realizarea lor. Asta pentru ca România să nu riște să piardă banii alocați acestor proiecte prin PNRR. Ordonanța prevede termene mai scurte la licitații, simplificarea procedurii de reziliere a contractelor și adoptarea modelului polonez pentru achizițiile publice, a mai adăugat social-democratul.

În PNRR Guvernul s-a angajat să finalizeze 429 km de autostradă, 52 de stații electrice, 625 ha de perdele forestiere liniare de-a lungul autostrăzilor nou construite, eliminarea a 48% din punctele negre, 18 parcări securizate de-a lungul autostrăzilor nou construite, 429 km cu sistem ITS instalat. Pentru proiectele rutiere, valoarea finanțării din PNRR se ridică la 2.727 milioane euro. Termenul de finalizare a proiectelor este anul 2026, iar pentru semnarea contractelor termenul limită este anul 2023. Neîncadrarea în aceste termene atrage blocarea finanțării pentru toate proiectele din capitolul Transport a PNRR. Drept urmare, ministrul Grindeanu vrea termene mai scurte pentru licitații, pentru eliberarea avizelor, simplificarea rezilierii contractelor, eliminarea ofertelor nejustificat de mici, a întârzierilor în evaluarea ofertelor, a șantajului unor antreprenori și a altor cauze care ar putea duce la tergiversarea lucrărilor și pierderea banilor”, a explicat Rotaru.

 

Care sunt principalele modificări legislative

Senatorul a enumerat în cadrul comunicatului, principalele modificări propuse în proiectul lui Sorin Grindeanu. Mai precis: Termen de 7 - 15 zile pentru eliberarea aprobărilor și avizelor de către autorități. Certificatele de urbanism, avizele de la ISU, Apele Române, consilii locale și proprietari de utilități să fie acordate în maximum 15 zile calendaristice, în caz contrar, cererea să fie considerată aprobată. Modelul polonez privind achizițiile publice: în cazul rezilierii contractului, lucrările ar putea fi continuate de antreprenorul clasat pe locul al doilea fără a mai fi nevoie de o nouă licitație. De asemenea, beneficiarul ar trebui să invite la negocieri cel puțin ofertanții admiși la licitația inițială, iar numărul acestora să fie de minim 3; Actualizarea costurilor pentru a acoperi creșterea prețurilor la material de construcție și energie pentru contractele cu termen mai mare de șase luni; Oferta financiară să nu poată avea o valoare mai mică de 80% din cea estimată de beneficiar, astfel încât să fie eliminate ofertele exagerat de mici care duc la blocarea proiectelor din cauză că antreprenorii rămân fără bani pentru a finaliza proiectele, a mai subliniat Rotaru.

De asemenea, interdicția de a participa la noi licitații pentru constructorii care nu respectă termenele. Propunerea este aceea de a fi emise certificate la fiecare 90 de zile, începând de la semnarea contractului în care să fie consemnate stadiul implementării contractului și dacă este cazul eventuale întârzieri sau deficiențe în implementarea contractului. La fel și în situația unor eventuale daune cauzate din culpa executantului.

”Proiectul de ordonanță de urgență cuprinde modificări legislative care vizează toate etapele unui proiect: licitație, avizare, implementare și execuție și s-a aflat în dezbatere publică până luni, 14 martie 2022”, a conchis Rotaru.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro