Mergi la conţinutul principal

Proiectul legii pensiilor speciale, adoptat de plen după punerea în acord cu decizia CCR. Schimbări minore

• Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni, la Parlament, după votul pe proiectul legii pensiilor speciale, că în PNRR e trecut de către foștii guvernanți, de către USR, la propunerea fostului ministru al Justiției, că deciziile CCR se iau și se aplică numai în ceea ce privește magistrații • "De aceea am ajuns în această situație", a precizat premierul • de fapt, ipocrizia este de la un capăt la altul al clasei politice

 

"Consider că deciziile Curții Constituționale se pun în aplicare", a spus premierul după votul din plen.

El a continuat: "Mai mult, văd ipocriții din Parlament care au detaliat în PNRR faptul că deciziile CCR se iau în considerare doar în ceea ce privește magistrații. Nu știu dacă dumneavoastră ați cunoscut acest lucru vi-l aduc eu acum și vi-l prezint. În PNRR e trecut de către foștii guvernanți, de către USR, mai ales, fiindcă este la propunerea fostului ministru al Justiției, că deciziile Curții se iau și se aplică numai în ceea ce privește magistrații. De aceea am ajuns în această situație".

Plenul Camerei Deputaților a votat, luni, cu 174 pentru, 81 impotrivă, 17 abțineri și doi care nu votează, proiectul de lege privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, după punerea lui în acord cu observațiile Curții Constituționale și cu observațiile Comisiei Europene.

În plen, liderul USR Cătălin Drulă a declarat că această lege împotriva căreia numai USR va vota este legea menținerii pensiilor speciale și că majoritatea și-a bătut joc, fiind cea mai sfidătoare formă a proiectului de până acum.

În replică, liberalul Florin Roman i-a acuzat pe cei de la USR de ipocrizie, iar președintele interimar al Camerei, Alfred Simonis, a arătat că, prin această lege vor fi mai puțin nesimțite aceste pensii speciale și a atras atenția că, dacă ar fi tăiate, ar fi neconstituțional și riscăm să pierdem 2,8 miliarde de euro din PNRR.

Plenul Camerei Deputaților a votat, luni, cu 174 pentru, 81 împotrivă, 17 abțineri, proiectul de lege privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, după punerea lui în acord cu observațiile Curții Constituționale și cu observațiile Comisiei Europene, relatează News.ro.

În plen, liderul USR Cătălin Drulă a declarat că această lege împotriva căreia numai USR va vota este legea menținerii pensiilor speciale și că majoritatea și-a bătut joc, fiind cea mai sfidătoare formă a proiectului de până acum. În replică, liberalul Florin Roman i-a acuzat pe cei de la USR de ipocrizie, iar președintele interimar al Camerei, Alfred Simonis, a arătat că, prin această lege vor fi mai puțin nesimțite aceste pensii speciale și a atras atenția că, dacă ar fi tăiate, ar fi neconstituțional și riscăm să pierdem 2,8 miliarde de euro din PNRR.

Președintele comisiei de muncă, Adrian Solomon, a anunțat în plen că proiectul de lege a primit raport de admitere în trei comisii de specialitate, cu amendamente.

Cătălin Drulă, liderul USR, a afirmat în plen că este încă un moment rușinos pentru Parlament și al democrației românești post-decembriste.

"Această lege împotriva căreia numai USR va vota este legea menținerii pensiilor speciale. Pensiile speciale sunt un cancer, care macină solidaritatea, dreptatea, echitatea din societate", a spus Drulă în plen, el precizând că guvernul vrea să crească taxele pentru a plăti aceste pensii speciale care au ajuns la 13 miliarde de lei".

"Cifrele sunt amețitoare pentru pensionarul de rând. Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL, antiliberalul Ciucă ia 18.000 de lei pensie specială pe lună. Ați avut o obligație în PNRR, să treceți aceste pensii la cel mai firesc și normal principiu din lume, cel al contributivității, la cât ai muncit, atât să primești, la fel cum primesc 95% din români. Şi v-ați bătut joc, această ultimă formă a legii este cea mai sfidătoare de până acum", a spus liderul USR.

 

Pensiile speciale vor dispărea peste 40 de ani

 

El a precizat că nu numai că îi asigură pe cei care au acum pensiile speciale că nu li se întâmplă nimic, dar "peste 40 de ani de acum încolo nu vor mai fi pensii speciale, conform acestei legi".

"Cresc chiar privilegiile față de acest moment, ați introdus acolo și sporurile nepermanente, totul pentru clientela de partid și nimic pentru oameni", a mai afirmat Drulă.

"Aveți o clientelă care sufocă acest stat, oameni care iau zeci de mii de lei, cifre amețitoare", a arătat Cătălin Drulă, el precizând că Florin Georgescu, viceguvernator BNR, ia 70.000 de lei pe lună. (..) Săptămâna trecută ați mai trimis un performer de aici, domnul Pavel Popescu, a cărui demisie am auzit-o, să ia 9.500 de euro în mână pe lună. Este sfidarea acestei țări", a arătat Drulă.

Deputatul PNL Florin Roman i-a acuzat pe cei de la Opoziție că sunt "ipocriți".

"Vă întreb, nu ați votat voi pensiile speciale la cei de la Consiliul Concurenței, cei de la USR? Și acum veniți și spuneți că nu vreți pensii speciale? Păi, voi le-ați votat", a spus Roman.

"Nu fiți ipocriți, stimați colegi, pentru că sunteți la fel de vinovați, voi, cei noi, ca și cei pe care îi acuzați că sunt la fel de 30 de ani", a completat el.

"Ceea ce au încercat azi cei de la USR, ca să înțeleagă toată lumea, pe tehnică legislativă, prin ceea ce au depus în comisii ei nu vor să se schimbe nimic, ei vor ca să rămână la fel, pentru că acele amendamente, dacă ar fi fost adoptate, am fi avut o lege neconstituțională și concluzia este că nu s-ar fi schimbat nimic", a spus el.

Florin Roman a mai spus că "PSD și PNL taie, pentru prima dată, din cuantumul pensiilor speciale".

"Discutăm de 10% pe contributivitate, de 15% impozitare, de 20% și așa mai departe", a spus Roman, arătând că "niciodată în România, după adoptarea acestei legi, o pensie aflată în plată nu va mai depăși salariul".

"Este o dreptate pe care o facem pensionarilor de rând care au tot dreptul să se declare nemulțumiți", a spus el.

Președintele interimar al Camerei, social-democratul Alfred Simonis a spus că "după intrarea în vigoare a acestei legi, vor fi mai puțin nesimțite aceste pensii".

"E suficient? Răspunsul e nu, și ăsta este adevărul. E ușor să tai complet pensiile speciale din România, așa cum am făcut cu pensiile parlamentarilor. Astăzi, în plată, foștii parlamentari nu mai au pensii speciale", a arătat Simonis, precizând că nu e ușor să tai toate pensiile speciale.

Alfred Simonis s-a adresat celor de la USR: "Anul acela, cât ați fost la guvernare și ați condus Ministerul Justiției, niciunul din dvs nu a protestat în fața Ministerului Justiției sau în Parlament, cu pancarte, în care să scrie cât de mult și cât de repede trebuie tăiate pensiile speciale", a spus Simonis.

Social-democratul a arătat că "avem un jalon în PNRR, o reformă de care depind 2,8 miliarde de euro".

"Cu această lege, care respectă, pe de o parte, și deciziile CCR pentru că noi nu putem să hotărâm acum că îi omorâm pe toți, tăiem totul. Mâine, legea va fi neconstituțională și pe cale de consecință, pierdem 2,8 miliarde de euro. Nu asta este soluția. Această lege respectă și solicitările Comisiei Europene, și deciziile CCR și ne va face să luăm cei 2,8 miliarde de euro atât de necesari pentru România. E atât de simplu", a mai afirmat în plen președintele interimar al Camerei.

Liderul AUR, George Simion, a declarat în plen că și AUR va vota împotriva acestei forme a legii care "taie doar undeva la 10% din cuantumul pensiilor speciale".

"O să așteptăm și vom cere supunerea la vot a amendamentelor noastre care au fost respinse în comisii. Colegii noștri au votat la Senat în speranța că orice tăiere din pensiile speciale este bună, dar forma asta este inacceptabilă și AUR se opune acestei forme prin care vă faceți că faceți. Nu tăiați nicio pensie specială și, mai rău, puneți categorii întregi sociale în tagma jefuitorilor", a spus Simion.

Liderul AUR a arătat că nu sunt tăiate pensiile nesimțite de 7.000, 8.000, 10.000 de euro. "Asta trebuia să faceți dacă voiați să vă luați rolul în serios", a mai spus George Simion.

Deputatul UDMR Miklos Zoltan de la UDMR a afirmat la rândul lui că proiectul de lege nu oferă soluții la inechitățile sociale, la deficitele bugetare și la lipsa de încredere a cetățenilor în stat.

"Problema pensiilor de serviciu, a pensiilor speciale, pentru UDMR a fost de foarte multă vreme una de echitate socială (..) contributivitatea fiind singurul criteriu acceptabil în stabilirea cuantumului acestei forme de asigurare pentru bătrânețe", a spus deputatul UDMR.

Miklos Zoltan a precizat că soluția găsită cu impozitarea veniturilor suplimentare, pe partea necontributivă, este ridicolă, iar UDMR a propus o impozitare drastică a tuturor veniturilor care depășesc indemnizația președintelui.

"Impozitarea actuală abia dacă zgârie sumele mari. La o pensie de 22.000 de lei, impozitul plătit în plus va fi de circa 1.600 de lei. Cam ce credeți că rezolvă un astfel de impozit?", a mai spus deputatul UDMR.

Și deputatul Forța Dreptei Violeta Alexandru a spus în plen că "este trist pentru România că o coaliție care are toată puterea să facă treabă și să arate românilor că s-a terminat cu privilegiile, își bate joc de oricine muncește sau a muncit în această țară".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro