Cea mai mare sumă alocată în plus de la bugetul de stat va fi transferată Ministerului Muncii, de 5,362 miliarde lei, bani alocaţi în principal pentru acoperirea deficitului bugetului de pensii, care a depăşit la jumătatea anului nivelul prevăzut la prima rectificare pentru tot anul 2009.
Ministerul Transporturilor va primi susţinerea transportului feroviar public de călători şi pentru investiţii în infrastructura de transport 756,5 milioane lei, iar Ministerul Economiei 169,876 milioane lei, sumă din care se va asigura şi plata datoriilor către bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat şi pentru plata datoriilor către Societatea Naţională a Lignitului Oltenia Târgu Jiu.
Totodată, Ministerul Administraţiei şi Internelor va fi suplimentat cu 66,15 milioane lei, în timp ce Ministerul Justiţiei va primi 61,265 milioane lei, în special pentru plata cheltuielilor salariale.
Cel mai mult vor avea de suferit de pe urma rectificării bugetare Ministerele Dezvoltării Regionale şi Locuinţei şi Educaţiei, ale căror bugete vor fi reduse cu 346,5 milioane lei, respectiv 154,19 milioane lei.
Bugetul Ministerului Sănătăţii va fi diminuat, de asemenea, cu 113,12 milioane lei, în principal prin reducerea sumelor alocate cofinanţării programelor cu finanţare externă nerambursabilă.
Ministerul Mediului va pierde 108,32 milioane lei, iar Ministerul Culturii - 72,39 milioane lei.
La Ministerul Finanţelor, bugetul va fi redus cu 74,573 milioane lei, în special ca urmare a economiilor făcute la cheltuielile de personal.
Pe de altă parte, alte bugete administrate de Finanţe vor fi diminuate cu 107,45 milioane lei, prin reducerea cheltuielilor cu dobânzile cu 453,65 milioane lei, diminuarea transferurilor între unităţi ale administraţiei publice cu 100 milioane lei, reducerea contribuţiei României la bugetul UE cu 70 milioane lei, diminuarea sumei din fondul naţional de dezvoltare cu 151,3 milioane lei.
În schimb, cresc sumele alocate rambursărilor de credite cu 150 milioane lei, iar fondul de rezervă se majorează cu 517,5 milioane lei.
Ministerul Tineretului şi Sportului nu scapă nici el de rectificarea bugetară din această săptămână, bugetul acestui minister fiind redus cu 77,9 milioane lei.
Ministerul Turismului va avea un buget diminuat cu 31,18 milioane lei.
Ministerul Agriculturii pierde la rectificare 18,17 milioane lei, mai ales prin scăderea chetuielilor de personal, Ministerul Afacerilor Externe rămâne după rectificare cu 19,33 milioane lei mai puţin, iar Ministerul Întreprinderilor mici şi Mijlocii va pierde din sumele alocate cofinanţării proiectelor externe.
Bugetul Comunicaţiilor va fi şi el redus cu 43,1 milioane lei, prin diminuarea drastică a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile, iar fondurile allocate Ministerului Public scad cu 4,27 milioane lei ca urmare a reducerii cheltuielilor de personal, mai arată proiectul de rectificare.
În total, cheltuielile de personal scad cu 126,24 milioane lei, cele cu bunuri şi servicii - cu 98,85 milioane lei, alocările pentru programe cu finanţare din fonduri externe se reduc cu 1,71 miliarde lei, iar sumele alocate pentru Fondul Naţional de Dezvoltare se diminuează cu 151,3 milioane lei. În schimb, cheltuielile de capital cresc cu 342,8 milioane lei.
Premierul Emil Boc a declarat că proiectul de ordonanţă care vizează rectificarea bugetară va fi adoptat sâmbătă, urmând ca în cadrul şedinţei de Guvern de miercuri să fie abordate principiile şi elementele de bază ale rectificării.