Mergi la conţinutul principal

Proiectul „FII INFORMAT! FII OBIECTIV!” a ajuns la final

• în perioada ianuarie – septembrie 2020 a fost implementat proiectul iniţiat de către Asociaţia PENTRU ADEVĂR” şi finanţat de către “TRANSGAZ”

 

Scopul proiectului “Fii informat! Fii obiectiv!”, derulat în parteneriat de Asociaţia “Pentru Adevăr” şi Transgaz a fost să îi ajute pe elevii din grupul ţintă să conştientizeze importanţa informaţiilor, a interpretării personale a acestora şi, nu în ultimul rând, a selectării surselor de informare. Astfel, copiii s-au familiarizat cu noţiunea de „fake - news” şi cu periculoasele consecinţe ale acestora. Asta într-o perioadă în care, criza sanitară mondială datorată coronavirusului a fost mult adâncită urmare ştirilor false, promovate pe site-uri fantomă sau reţele de socializare. Îmbucurător, elevii au participat activ la workshop-uri, au pus întrebări şi s-au arătat interesaţi de dezbaterile iniţiate de ei şi de către traineri, toate noţiunile fiind susţinute de exemple practice şi de jocuri. Chiar dacă la întâlniri au fost prezenţi şi profesori, atmosfera a fost relaxată, copiii au fost veseli, discuţiile libere, punându-se accent pe lucrul în echipă şi pe avantajele acestuia.

 

Grupul ţintă a fost format din 100 de elevi din mediul rural şi din oraşul Ianca

 Pentru noi a fost o experienţă foarte interesantă să reuşim să comunicăm atât de uşor cu copii care ne vedeau atunci pentru prima oară, pe o temă nouă pentru ei, iar feedback-ul să fie 100% pozitiv. Am constatat că, la orice vârstă, elevii sunt atraşi de activităţi nonformale, îşi exprimă opiniile mult mai uşor şi depăşesc barierele legate de vârstă, apartenenţă socială etc. Astfel, toţi cei din grupul ţintă, pe lângă informaţiile asimilate, şi-au exersat abilităţile de comunicare şi de adaptare la situaţii noi. Intenţionăm să implementăm proiectul şi în alte şcoli din judeţ, în momentul în care conjunctura ne-o va permite”, ne-au declarat cei din echipa de proiect.

Demn de remarcat este că directorii celor 3 şcoli au înţeles importanţa temei abordate, au susţinut proiectul şi au participat activ, alături de copii, la workshop-uri.

 

IMPRESII DESPRE PROIECT

 Copiii premiaţi au fost atât de emoţionaţi încât, după ce au intrat în posesia premiilor, nu au putut reacţiona câteva minute. Mai mult decât atât, Cătălina Vrânceanu, din clasa a XI-a, îşi dorea foarte mult o bicicletă, iar tatăl ei îi promisese că o să i-o cumpere în curând.

În privinţa proiectului, este foarte important ca acesta să continue pentru că ştirile false fac foarte multe victime, mai ales în rândul adolescenţilor şi tinerilor. Aceştia îşi culeg informaţiile din medii necontrolate”, a declarat Alina Aramă, directorul Şcolii “Emil Drăgan” din Gradiştea.

FII INFORMAT! FII OBIECTIV! - un proiect frumos la care am participat la momentul potrivit”, cu foarte puţin timp înainte de a ne confrunta cu PANDEMIA, astfel încât noi să aplicăm ceea ce am învăţat în cadrul proiectului, să ştim să selectăm informaţiile, să ne luăm informaţiile doar din surse oficiale şi să ştim să le verificăm. Mă bucur pentru copiii şcolii noastre că au beneficiat de această oportunitate, au fost implicaţi în activităţi diverse, frumos organizate, au fost premiaţi cu diplome, cărţi şi biciclete, dar au răsfoit împreună cu familia şi ziarul OBIECTIV - Vocea Brăilei”, în format tipărit. Mulţumiri organizatorilor, partenerilor şi sponsorilor. Felicitări tuturor!” - a transmis Gica Paraipan, directorul Şcolii Gimnaziale Salcia Tudor.

Am avut parte de o experienţă frumoasă alături de OBIECTIV - Vocea Brăilei” şi Asociaţia PENTRU ADEVĂR”, cărora le mulţumesc că au ales să vină la şcoala noastră. De asemenea, le mulţumesc pentru premiile deosebite ce mi-au făcut vacanţa mai frumoasă în timp de pandemie. Timpul liber a căpătat sens după primirea premiilor, cititul fiind una dintre pasiunile mele, la care am adăugat şi plimbările relaxante cu bicicleta. Mulţumesc tuturor celor implicaţi!” ne-a transmis Oana Maria Moroiu, elevă la Şcoala Gimnazială Salcia Tudor.

Împreună cu colegii mei am participat la proiectul «FII INFORMAT! FII OBIECTIV!» şi am învăţat despre sursele oficiale de informare şi cum să ne ferim de ştirile false pe care le întâlnim în jurul nostru. La final am participat la un concurs şi am avut bucuria să fiu printre premianţi. A fost o experienţă minunată prin care am învăţat şi ne-am distrat împreună!” ne-a declarat Iuliana Lalu, Şcoala Gimnazială Salcia Tudor.

 

PREMIANŢII CONCURSULUI

 Premiul I

- Tudor Marius Spătaru, Şcoala Gimnazială Salcia Tudor.

 

Premiul II

- Miruna Necula, Şcoala Gimnazială Salcia Tudor.

- Nicoleta - Cătălina Vrânceanu, Şcoala „Emil Drăgan” Gradiştea.

 

Premiul III

- Oana Maria Moroiu, Şcoala Gimnazială Salcia Tudor.

- Cătălina Neacşu, Şcoala “Emil Drăgan”.

 

Menţiuni:

- Monica Ionela Constantin, Şcoala “Emil Drăgan” Gradiştea.

- Ioana Pavel, Şcoala Gimnazială Salcia Tudor.

- Iuliana Lalu, Şcoala Gimnazială Salcia Tudor.

- Mirela Anton, Şcoala Gimnazială Salcia Tudor.

- Alina Simion, Şcoala Gimnazială Salcia Tudor.

 

Toţi participanţii au primit diplome de participare şi materiale de promovare a proiectului. Premiile au fost acordate în funcţie de originalitatea ilustraţiilor pe care elevii participanţi le-au creionat după terminarea workshop-urilor. Un lucru este cert: toţi participanţii au înţeles cât de nocive sunt ştirile false şi cât de importantă este sursa de informare, mai ales în perioade de criză.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro