PROIECTE GENEROASE | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

PROIECTE GENEROASE

Şcoala nr. 2 Viziru intră în reparaţii capitale

Unul dintre proiectele ce se vor derula în această vară vizează reparaţiile capitale la şcoala nr. 2 Viziru. Lucrările vor începe imediat ce se vor termina cursurile şi vor costa aproximativ 11 miliarde de lei. Viceprimarul Gheorghe Untaru spune că reparaţiile sunt necesare pentru confortul şi siguranţa elevilor, dar şi pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare, acum inexistentă. Investiţia va presupune  refacerea fundaţiei, schimbarea acoperişului, a uşilor şi a ferestrelor. Refacerea fundaţiei este absolut necesară, în condiţiile în care terenul pe care este amplasată şcoala a fost în trecut o hrubă care, în timp, a determinat ca structura de rezistenţă să cedeze şi un perete al şcolii să crape. Clădirea este în acest moment şubredă şi pune în pericol siguranţa elevilor, dar şi a  cadrelor didactice. Şcoala nr. 2 din Viziru are peste 30 de ani de funcţionare şi este la prima reparaţie capitală. Aici învaţă peste 200 de elevi. Fondurile necesare investiţiei sunt asigurate în proporţie de 90% de Ministerul Dezvoltării, în urma unui proiect depus de primărie.

 

Reparaţii capitale la Grădiniţa nr. 2 Viziru

Lucrările vor consta în schimbarea acoperişului,  a uşilor, a geamurilor şi extinderea pentru amenajarea toaletelor pentru copii. Până acum, nu s-a putut obţine autorizaţia de funcţionare, din cauza numărului mic de toalete în comparaţie cu numărul de preşcolari. La Grădiniţa nr. 2 Viziru învaţă 40 de copii şi intenţia declarată a viceprimarului Untaru este ca lucrările să fie finalizate până la finalul vacanţei. Investiţia se va ridica la trei miliarde de lei vechi, din care jumătate vor fi suportaţi din fondurile proprii ale Primăriei Viziru.

 

Amenajarea pieţei alimentare Viziru

Pentru un comerţ civilizat, la Viziru se construieşte o hală nouă pentru vânzarea de peşte, carne şi brânzeturi. Lucrarea a fost deja demarată şi este în plină desfăşurare. Viceprimarul Gheorghe Untaru a precizat că aici vor veni, duminica, producători din tot judeţul, dar şi din judeţele limitrofe şi că “nu va mai fi ca până acum, când marfa era comercializată la întâmplare. Vor fi condiţii dintre cele mai civilizate, cu apă, curent electric, canalizare, condiţii care vor permite autorizarea şi un comerţ civilizat”. Hala se construieşte în interiorul târgului duminical, pe o suprafaţă de 150 de metri pătraţi, iar întreaga investiţie se ridică la peste un miliard de lei vechi, bani alocaţi din fondurile proprii ale Primăriei Viziru. Alte sume vor fi alocate suplimentar, pentru modernizrea târgului actual, unde vor fi montaţi pereţi despărţitori care să separe târgul de animale de cel de produse agro-alimentare şi manufacturiere.

 

Asfaltarea a zece kilometri de drumuri în Viziru

Aproximativ trei milioane de euro, adică 140 de miliarde de lei vechi, sunt prevăzuţi pentru acest an să fie investiţi în asfaltarea a zece kilometri de drumuri din Viziru. Investiţia se realizează în urma unui proiect depus la Ministerul Dezvoltării, care urmează să aloce 90% din cheltuieli. Este vorba despre drumuri comunale, pe care oamenii vor putea circula în condiţii civilizate, după ce vor fi asfaltate străzile Mihai Eminescu, Plopilor, Prunului, Zorilor, Câmpului, Salcâmului, Cuza-Vodă, Libertăţii, Viitorului, Revoluţiei, Sfântul Petru, Mihai Sadoveanu, Panait Istrati, Bujorului, Lalelelor, Narciselor, Liliacului, Vasile Alecsandri, Nicolae Bălcescu, Crinului, Munteniei, Fânului, Carpaţi, Matei Corvin, Ştefan cel Mare, Vlad Ţepeş, Nicolae Labiş, Viilor, Garoafelor, Teiului, Lujerului, Fundătura Nucului, Mărului.

 

Amenajarea a trei miniparcuri în Viziru

Situate la Monumentul Eroilor, între mini-market şi şcoala nr. 1 Viziru şi pe terenul de lângă “Toader Marinică”, parcurile vor avea spaţii verzi, alei, bănci, stâlpi de iluminat, tobogane şi scrâncioabe pentru copii. La locaţia de la “Marinică Toader”, va fi amplasată şi o fântână arteziană. Investiţia se va ridica la peste 1,6 miliarde de lei şi va fi suportată din fonduri proprii, banii fiind prinşi în bugetul pentru acest an.

 

Şapte kilometri de asfalt în Lanurile

În satul Lanurile se lucrează la asfaltarea străzilor Petrache Grigoraş, Învăţătorilor şi Însurăţeilor şi Sfântul Mina. Există proiecte, împreună cu Ministerul Dezvoltării,  pentru încă şapte kilometri de drumuri asfaltate în Lanurile. Vor intra în modernizare străzile Al. I. Cuza, Garoafei, Petre Carp, Mioriţei, Dumitru Poenaru, Lascăr Catargiu, Conţilor de Roma, Golăşeii Noi, Albinelor, Unirii şi Sfântul Trifon.

 

Reparaţii capitale la Căminul cultural din Lanurile

Aproximativ 6,7 miliarde de lei vechi sunt prevăzuţi a fi alocate de la bugetul local pentru refacerea din temelii a Căminului cultural din Lanurile, lăsat în paragină. Construcţia a fost ridicată în anii 50 şi nu s-au făcut de-a lungul timpului lucrări capitale, aceasta fiind prima reparaţie serioasă. Proiectul prevede refacerea structurii de rezistenţă, schimbarea acoperişului, a geamurilor, a uşilor, refacerea tencuielii, schimbarea parchetului. În plus, căminul va fi extins, prin construirea unor toalete şi a unei garderobe. În prezent, Căminul cultural din Lanurile este închis, dezafectat, pentru că, din cauza instalaţiei de curent electrice defecte, era un permanent pericol de incendiu. Căminul va fi utilizat pentru manifestări culturale şi educative, simpozioane, mese rotunde. În cămin se va deschide şi o bibliotecă sătească, cu acces la internet, care va fi folosită atât de elevi, cât şi de tinerii din comună.

 

Amenajarea unei săli de festivităţi în Lanurile

Viceprimarul Gheorghe Untaru spune că, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării, în satul Lanurile va fi amenajată o sală de festivităţi care să găzduiscă nunţi, petreceri, cumetrii sau alte evenimente din viaţa vizirenilor. Actuala sală necesită renovare şi modernizare şi va fi extinsă, inclusiv prin amenajare de toalete. Estimarea iniţială este că ar fi nevoie de aproximativ 11 miliarde de lei vechi, din care 90% ar urma să vină din fonduri guvernamentale. Viceprimarul Untaru spune că această sală va veni în special în sprijinul tinerilor, care vor plăti taxe foarte mici pentru organizarea unei nunţi sau a unei cumetrii.

 

Extinderea reţelei de canalizare în Lanurile

Una dintre problemele locuitorilor din satul Lanurile rămâne canalizarea, care nu acoperă întreaga lungime a conductei de apă curentă. Dacă apa a ajuns la 95% dintre gospodăriile din sat, 15 kilometri de canalizare urmează să fie realizaţi în perioada următoare. Proiectul a fost aprobat şi banii vor veni, în parteneriat, de la Consiliul Judeţean Brăila – proiect în colaborare cu CJ. Introducerea canalizării pe 15 kilometri va însemna rezolvarea problemei în tot satul.

Alte proiecte:

  • realizarea unui gard la cimitirul din Viziru, în prezent neîmprejmuit;
  • construire de cabine pentru vestiare şi amenajarea a 200 de scaune noi în tribuna stadionului din Lanurile, acolo unde echipa de fotbal “Tricolorul” Lanurile evoluează, spre bucuria microbiştilor (Investiţia va fi realizată în pauza competiţională, mai ales că echipa se află pe primul loc în Liga a V-a, cu şanse de promovare în Liga a IV-a);
  • câte un miliard de lei vechi a fost alocat pentru fiecare dintre cele trei biserici ortodoxe din comună, două în Viziru şi una în Lanurile. Banii vor folosi în special la construcţia de capele mortuare, dar şi pentru alte investiţii. Restul cultelor care activează în comunitate (baptişti, penticostali şi adventişti) au primit câte 200 de milioane de lei la fiecare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro