• acesta va funcţiona într-o sală din incinta Centrului de Creaţie din Piaţa Traian • are circa 80 de locuri şi aparatură de proiecţie de ultimă generaţie • un bilet costă 15 lei • aici vor rula filme de referinţă în istoria cinematografiei, dar în afară de proiecţii vor avea loc şi multe alte activităţi culturale • cinematograful de artă se deschide la iniţiativa unui om de afaceri pasionat de cultură, care a reuşit să acceseze fonduri prin programul Start Up Nation şi a pornit la drum ajutat de câţiva colaboratori, la fel de pasionaţi ca şi el
În Brăila va funcţiona, începând de vineri, 27 iulie, primul cinematograf de artă deschis în ultimele decenii. Iniţiativa aparţine câtorva pasionaţi de cultură, într-o sală închiriată de la Centrul de Creaţie, în clădirea din Piaţa Traian, cu intrare pe Calea Galaţi. Iniţiatorul proiectului este Dan Ciurea, un om de afaceri brăilean mare amator de filme de artă, care a observat că în oraşul nostru nu există posibilitatea vizionării unor astfel de pelicule, programul sălilor de cinema de la Brăila Mall axându-se în principal pe comerciale. Pentru a le putea oferi brăilenilor un loc unde să poată vedea în condiţii adecvate filme de referinţă în istoria cinematografiei, precum şi filme mai noi, premiate la marile festivaluri, Dan Ciurea a reuşit să acceseze un împrumut nerambursabil de 200.000 lei, prin programul de finanţare Start Up Nation. Din aceşti bani a achiziţionat aparatură de proiecţie şi sunet de ultimă generaţie, precum şi mobilier necesar pentru amenajarea unei mici săli de cinema. Spaţiul închiriat de la Centrul de Creaţie are 130 metri pătraţi şi oferă o capacitate optimă pentru circa 80 de locuri. Ecranul pe care vor fi proiectate filmele are dimensiunea de 4 x 2,5 metri, proiectorul folosit suportă rezoluţii până la 4K, iar sistemul de sunet este optimizat Dolby Atmos.
Noul cinematograf se numeşte “Cinefeel”. Pentru ca el să poată prinde viaţă, Dan Ciurea a fost ajutat de trei colaboratori la fel de pasionaţi ca şi el.
“Credem în valori precum educaţie, respect, bunătate, libertate, toleranţă, frumuseţe. Suntem convinşi că în oraşul nostru încă mai sunt foarte multe persoane care cred în bun-gust şi creativitate. Aceasta este cauza noastră: să le readucem oamenilor în prim plan aceste valori. Ne-am apucat de acest proiect deoarece credem mai mult în «to be list» decât în «to do list». Filmul, cărţile, teatrul, muzica, fotografia, arta sunt lucrurile care ne încarcă sufletul de bucurie. Prin proiectul nostru, dorim să inspirăm oamenii. Vrem să schimbăm ceva în viaţa celorlalţi, să dezvoltăm idei şi să sucim viziuni. Încercăm să-i determinăm să se implice în comunitate, să nu trăiască neutru. Vrem să lăsăm o lume mai bună în urma noastră!”, anunţă membrii echipei “Cinefeel”. Aceştia mai menţionează că pe lângă proiecţiile de film, sala pe care au amenajat-o va găzdui şi alte activităţi culturale, din domenii precum teatru, psihologie, literatură, artă, fotografie, muzică, pictură etc. De altfel, fiecare proiecţie va fi însoţită de discuţii libere pe tema filmului vizonat şi a mesajului transmis de acesta. Într-un viitor cât mai apropiat, se intenţionează inclusiv organizarea de festivaluri de film.
“Un rol cheie în cadrul proiectului nostru îl are partea de educaţie cinematografică. Dorim să educăm publicul, aşa că am încheiat câteva parteneriate cu liceele din oraş, pentru a ţine ore de cinematografie în cadrul catedrei de dirigenţie, chiar în Săptămâna Altfel etc. În momentul de faţă, facem voluntariat în cadrul ONG-ului AJUNGEM MARI (ONG focusat pe educaţie), astfel încât, în perioada următoare, vom duce acest proiect şi în centrele pentru copiii instituţionalizaţi. Vom încheia în perioada următoare, parteneriate cu cei de la Asociaţia Culturală Macondo, One World Romania la şcoală, Asociaţia pentru valori în Educaţie şi Filmepentruliceeni.ro.
Ne vom axa pe calitatea evenimentelor, pe emoţie, pe stabilirea unor relaţii, pe crearea unei comunităţi şi pe valoarea pe care o putem aduce acesteia. Cinematograful nostru este despre oameni, şi anume Dezvoltare Personală – Educaţie-Evoluţie. Ne dorim să-i facem pe oameni să se simtă ca acasă, să experimenteze, să comunice cu noi, să fie curioşi şi să îşi dorească să se descopere pe ei înşişi. Vrem să le dăm oamenilor o alternativă. Va fi doar despre ei, oameni şi poveşti inedite”, mai precizează organizatorii.
Preţul unui bilet va fi de 15 lei. În prima seară, vineri, 27 iulie, începând cu ora 19.00, va rula filmul italian “La grande bellezza”. Deocamdată, cinematograful va avea program doar în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică.