Mergi la conţinutul principal

Proiect de un miliard pentru salariatii de la Protectia Copilului

Reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului au initiat in aceasta perioada si un proiect pentru perfectionarea salariatilor din cadrul institutiei. Programul de formare profesionala urmeaza sa se deruleze in cursul anului 2009, suma alocata fiind de aproximativ un miliard de lei vechi pentru specializarea a 190 de angajati ai institutiei brailene.
Potrivit HG nr. 617/2008 au fost aprobate 4 noi programe de interes national in ceea ce priveste drepturile copiilor, pentru perioada 2008 - 2009. Pe linga componentele referitoare la standardele pentru copii, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului a prevazut si resurse financiare pentru formarea profesionala a salariatilor, element extrem de important in activitatea de asistenta sociala. Proiectul initiat de DGASPC, intitulat "Perfectionarea personalului care lucreaza in serviciile de tip rezidential pentru protectia copilului", se incadreaza in Programul de Interes National nr. 4 (PIN 4) - "Perfectionarea personalului care lucreaza in serviciile de protectie a copilului". Observatiile formatorilor, rezultatele chestionarelor de evaluare aplicate si reactiile cursantilor au aratat ca intelegerea si cunoasterea standardelor minime obligatorii se limiteaza - in general - la aspectele formale, de suprafata. "Principiile care guverneaza domeniul drepturilor copilului - interesul superior al copilului, nediscriminarea, participarea - ramin, pentru cei mai multi, vorbe goale, fara aplicabilitate in practica. Multi participanti au intimpinat reale dificultati in intelegerea si asimilarea informatiilor transmise. Cursurile au mai evidentiat o anumita rigiditate in actiune, refuzul de a accepta unele realitati evidente, precum si o destul de accentuata animozitate intre personalul din servicii si cel din aparatul propriu al directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului (DGASPC), care genereaza disfunctii si “pasarea” raspunderii in ceea ce priveste sarcinile pe care trebuie sa le indeplineasca fiecare. Asemenea situatii, daunatoare activitatii din domeniul protectiei copilului, demonstreaza necesitatea intensificarii stagiilor de formare a intregului personal care activeaza in acest domeniu si formarii unor grupuri eterogene care sa cuprinda atit personal din DGASPC, cit si din cadrul serviciilor de tip rezidential", se precizeaza in studiul realizat de Autoritatea Nationala pentru Apararea Drepturilor Copilului.

Ce se finanteaza

Sint considerate cheltuieli directe eligibile in cadrul proiectului: selectia si formarea personalului din serviciile de ingrijire de zi si din serviciile de tip rezidential (inclusiv transport, cazare, masa, diurne) pentru acest personal, plata si formarea formatorilor (inclusiv salarii, masa, transport, cazare, diurne), organizarea din punct de vedere logistic a sesiunilor de formare, elaborarea si tiparirea materialelor necesare pentru buna desfasurare a sesiunilor de formare, platile aferente contractelor de achizitie de bunuri si/sau servicii, monitorizarea rezultatelor obtinute, inclusiv cheltuielile ocazionate de evaluarile initiale, intermediare si finale a participantilor la sesiunile de formare. "Valoarea totala a proiectului este de 966 milioane lei vechi, dintre care contributia proprie trebuie sa fie de 10%, adica 96 milioane lei vechi. In cadrul proiectului vor participa la perfectionare 190 de persoane: 152 de instructori de educatie, 9 asistenti sociali, 15 asistenti medicali si 14 psihopedagogi. Organizarea cursurilor de perfectionare e mentionata in standardele minime obligatorii care trebuie sa fie respectate in cadrul serviciilor de protectie de tip rezidential. Pentru implementarea proiectului institutia noastra va colabora cu un furnizor acreditat de programe de formare profesionala. Pentru depunerea acestui proiect este necesar angajamentul Consiliului Judetean in ceea ce priveste alocarea contributiei de 96 de milioane de lei vechi. In acest sens am intocmit un proiect local de hotarire care urmeaza a fi analizat de catre consilierii judeteni", au precizat coordonatorii proiectului din cadrul DGASPC Braila. Proiectul va fi depus pina in data de 8 august, selectia propriu zisa urmind a avea loc in data de 11 august.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro