Programul Rabla Local, pașii birocratici pentru prima de 3.000 lei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Programul Rabla Local, pașii birocratici pentru prima de 3.000 lei

• cei care vor să dea la casat mașini mai vechi de 15 ani, cu norma de poluare Euro 3 sau mai mică, trebuie să parcurgă o procedură relativ greoaie • dacă nu apar modificări în programarea inițială, înscrierile vor începe pe 20 mai

 

Dacă programul anunțat de Ministerul Mediului rămâne valabil și nu vor interveni între timp modificări sau amânări, în data de 20 mai ar trebui deschisă secțiunea Rabla Local pe site-ul Administrației Fondului de Mediu (AFM). Din acel moment, cei care vor să se înscrie pentru a primi 3.000 de lei pentru o mașină mai veche de 15 ani și cu normă de poluare Euro 3 sau mai mică, trebuie să își facă un cont pe pagina AFM, în care să adauge fotocopii după următoarele documente: cartea de identitate a mașinii; talon; certificatul financiar, cu seria de șasiu; buletinul personal. Dacă cererea întrunește toate condițiile, în termen de 24 de ore AFM va elibera un document care atestă faptul că solicitantul este eligibil pentru a se înscrie în program. Cu acest document scos la imprimantă, solicitantul se va prezenta la Primăria localității de domiciliu, unde va mai prezenta, de asemenea, cartea de identitate a vehiculului, talonul, certificatul fiscal și buletinul personal. După câteva zile, Primăria va elibera, la rândul ei, aprobarea scrisă pentru înscrierea în program. Numai după ce primește această hârtie de la Primărie, solicitantul poate merge cu mașina la un centru Remat pentru a o preda și a primi certificatul de distrugere, în baza căruia autoturismul se va radia de la Circa Financiară și din baza de date a Poliției Rutiere. Cu certificatul de radiere eliberat de Poliție și cu certificatul de scoatere din evidență de la Financiar, solicitantul se va prezenta din nou la Primărie pentru a solicita prima de casare în valoare de 3.000 de lei. După cum v-am mai informat, din totalul de 3.000 de lei, 2.400 lei sunt acordați de autoritățile naționale, din bugetul Fondului de Mediu, iar 600 lei reprezintă contribuția autorităților locale, din bugetul localității.

Proporțional cu numărul de locuitori ai orașului, Brăila poate fi acceptată în programul Rabla Local cu maxim 1.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani și norma de poluare Euro 3 sau mai mică. Primăria Brăila a făcut, la finalul lunii aprilie, solicitare pentru a fi acceptată în program cu 1.000 de autovehicule, iar în prezent așteaptă un răspuns oficial referitor la numărul efectiv de mașini acceptate.

Cert este că posesorii de mașini vechi care întrunesc condițiile menționate vor putea începe, de sâmbătă, 20 mai, - dacă nu intervin alte modificări - demersurile pentru înscrierea în program, conform procedurilor birocratice descrise mai sus. Între timp, Primăria îi va anunța pe cei interesați la ce ghișeu vor trebui să se prezinte, după ce vor intra în posesia documentului de acceptare emis de AFM. Cel mai probabil, cei care vor parcurge toți pașii birocratici vor trebui să aibă și un cont la Trezorerie, în care să fie transferată prima de casare. Reamintim că beneficiarii trebuie să își ia angajamentul că, în următorii 3 ani, nu vor achiziționa mașini cu norma de poluare Euro 5 sau mai mică, în caz contrar fiind obligați să dea banii înapoi.

La Brăila, conform datelor publicate pe platforma AFM, colectorii autorizați care pot prelua mașini pentru casat și elibera certificate de distrugere sunt: Miorița Com SRL, cu sediul pe platforma fostului combinat de la Chiscani; Corsani Com SRL, lângă pod Albina; Auto Bulserv SRL, în satul Lacu Sărat și II Munteanu Marian, în sat Albina.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro