Senatorul din partea grupului liberal, Cătălin Boboc, vine cu veşti bune din Parlamentul României pentru tinerii întreprinzători. La sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PNL Brăila a anunţat că s-a aprobat recent la Senat un proiect legislativ prin care se aduc îmbunătăţiri programului pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri. Este vorba despre acea măsură a Ministerului Economiei, prin care tinerii antreprenori care au până în 35 de ani pot accesa fonduri de la stat de până la 10.000 de euro pentru a porni o afacere de la zero. Condiţia primordială este ca solicitantul să deţină deja 10.000 de euro. Programul cu noile modificări va fi cuprins în proiectul de buget pe 2014, care va fi aprobat la sfârşitul acestui an. "Îmbunătăţirile constau în faptul că dacă până acum o astfel de întreprindere înfiinţată, în cazul în care nu mai era întreprindere mică devenea mijlocie sau mare, adică se dezvolta, oamenii erau nevoiţi să dea banii înapoi. Acest lucru mi s-a părut o prostie pentru că tocmai asta era ideea. Să ajuţi ca să dezvolţi, nu să ajuţi ca să conservi. Şi atunci a dispărut această prevedere. Este vorba despre gratuitate de la toate taxele de la Registrul Comerţului, despre un sprijin de până la 10.000 de euro în contextul în care, cel care înfiinţează o astfel de firmă nouă, depune un plan de afaceri şi atât (...) Deci, astăzi există şi cadru legal, există şi finanţările acordate, aşa că dacă eşti tânăr poţi demara o afacere care să plece cu un buget de 20.000 de euro. Trebuie să ai doar un plan de afaceri bine pus la punct, să fie o idee clară şi să angajaţi minim 4 oameni. Mi se pare un lucru foarte bun că a început să funcţioneze acest program", a declarat senatorul PNL.
Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri, care transpune o schemă transparentă de ajutor de minimis, a fost lansat, în urmă cu 2 ani, prin OUG nr. 6/2011. Având în vedere numărul mare de solicitări depuse, programul a fost prelungit în această primăvară până în anul 2020. Potrivit informaţiilor de pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Implementarea Proiectelor şi programelor pentru IMM-uri se estimează că un număr de cel puţin 550 de tineri pe an vor beneficia de sprijin financiar din partea statului pentru încă 6 ani. Asta înseamnă că tinerii anteprenori pot depune proiecte pentru a primi un credit nerambursabil de 10.000 de euro din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care se face dovada surselor de finanţare.
Pentru 2013, aplicaţia de înscriere în cadrul programului a devenit inactivă începând din 4 septembrie, întrucât bugetul alocat a fost epuizat. În acest an, tinerii au putut aplica în cadrul acestui program începând din 22 aprilie 2013, aplicaţia de înscriere online a planurilor de afaceri fiind disponibilă atât pe site-ul Ministerului Economiei, www.minind.ro, la secţiunea "Accesaţi Programele pentru IMM-uri finanţate de la bugetul de stat" cât şi pe pagina Agenţiei Naţionale pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri.