"Programul "Fermierul" - cea mai importanta realizare a agriculturii din ultimii 15 ani" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Programul "Fermierul" - cea mai importanta realizare a agriculturii din ultimii 15 ani"

Municipiul Slobozia a gazduit, duminica, o reuniune importanta cu tema Programul "Fermierul" 2006. La intilnire au participat conducerea Ministerului Agriculturii, in frunte cu ministrul Gheorghe Flutur, directorii Directiilor Agricole si pentru Dezvoltare Rurala (DADR), ai Oficiilor Judetene de Consultanta Agricola (OJCA) si ai departamentelor de Dezvoltare Rurala - care includ si compartimentul "Sapard" - ale DADR din cele 17 judete din sudul si sud-estul Romaniei. Totodata, in calitate de invitati au participat si producatori agricoli din aceste judete, potentiali beneficiari ai Programului "Fermierul". La reuniune, judetul Braila a fost reprezentat de Vasile Suraianu, director executiv DADR, Jenica Georgescu, director OJCA, Gheorghe Voicu, director executiv adjunct al DADR, seful departamentului de Dezvoltare Rurala, precum si de 5 fermieri locali.
Primele discutii au vizat bugetul alocat agriculturii anul viitor, ministrul Flutur anuntind ca, in 2006, agricultura va beneficia de 28,5 mii miliarde de lei, cu 22% mai mult decit suma alocata in acest an, iar tendinta este de a se ajunge la 34-36 mii miliarde de lei. Un sfert din aceasta suma este destinata derularii Programului "Fermierul". Printre prioritatile ministerului in 2006 se numara insa si punerea in practica a Programului National de Impaduriri si investitiile in sistemul de imbunatatiri funciare, inclusiv in irigatii. In plus, la sumele puse la dispozitia investitorilor din agriculura de bugetul national, din 2007, din bugetul comunitar se vor adauga cite 1 miliard de euro/an, bani destinati dezvoltarii rurale. Si, pentru ca in realizarea obiectivului principal trasat de Uniunea Europeana, dezvoltarea satului romanesc, pionii principali sint Programele "Sapard" si "Fermierul", din discutii a reiesit clar ca prioritatile pentru 2006 sint strins legate de cheltuirea sumelor puse la dispozitia celor doua programe.

7.000 miliarde de lei vechi pentru Programul "Fermierul"

"Anul viitor, Ministerul Agriculturii a repartizat pentru Programul "Fermierul" 7.000 miliarde de lei vechi. Din aceasta suma, aproximativ 6.000 miliarde de lei vor fi folositi pentru cofinantarea proiectelor "Sapard". Restul, de aproximativ 1.000 miliarde de lei, va merge tot pentru subventii, dar pe alt gen de proiecte, in prezent considerate neeligibile de catre "Sapard". Cu ajutorul acestor bani, dar si bazindu-se pe reglementarile legale aparute in acest an, speram sa obtinem o crestere economica importanta pe sectorul agrar, prin cele 6.000 de noi ferme, 400 de unitati de servicii si 100 de noi unitati de procesare a carnii. In plus a fost semnat si contractul cu BCR, care va acorda credite subventionate pentru realizarea de proiecte prin Programul "Fermierul", pe termen de 10 ani, cu 1 - 5 ani perioada de gratie, cu cea mai mica dobinda de pe piata. Acest program este cea mai importanta realizare a agriculturii din ultimii 15 ani", a declarat la intoarcerea de la Slobozia, directorul DADR Braila, Vasile Suraianu.
Programul "Fermierul" va fi disponibil incepind cu 1 ianuarie 2006, iar prin intermediul lui pot fi realizate: ferme de animale (vaci de lapte, porci, oi, pasari); ferme vegetale (productie de griu, porumb, cartofi etc.); se pot cumpara tractoare, combine, semanatori, motocositori etc.; se pot infiinta: plantatii (de pomi fructiferi, de vita de vie etc), ferme piscicole (crapi, pastravi, sturioni etc.); se pot infiinta pensiuni rurale; se poate realiza o afacere pe segmentele agricultura ecologica sau produse traditionale; se pot infiinta crescatorii de ciuperci; se pot cultiva plante medicinale sau plante textile; si orice alta afacere din agricultura, care poate cuprinde productie si procesare.

Ministerul va interveni pe piata cerealelor in 2006

Un alt subiect adus in discutie in timpul reuniunii de la Slobozia a fost si acordarea subventiilor in anul 2006, anuntul fiind clar: anul viitor nu se vor mai acorda subventii pentru griu, porumb si floarea-soarelui. "Pentru cultura mare nu se va mai acorda acel sprijin de 1,75 milioane de lei/ha, mai putin ce s-a dat deja pentru griu. Aici, a spus ministrul Flutur, Ministerul va interveni pe piata, in sensul ca va cumpara la pret garantat o anumita cantitate pentru rezerva de stat, evitindu-se astfel disfunctiile aparute anul acesta in ceea ce priveste valorificarea productiei agricole", a explicat Suraianu.
Conform precizarilor directorului DADR, statul va subventiona insa in 2006, asigurarea culturilor precum si plantele textile (in si cinepa pentru fibra), sfecla de zahar, tutun, orez, hamei, legume in sere si solarii, plantatiile pomicole si de vita de vie. Noutatea este aceea ca pentru prima data, statul va acorda 4 milioane de lei/ha de livada pentru efectuarea primelor doua tratamente impotriva bolilor si daunatorilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro