Programul “Tomata”, pe ultima sută de metri | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Programul “Tomata”, pe ultima sută de metri

• anul acesta, etapa de primăvară se încheie pe 15 iunie, faţă de 15 mai cum a fost anii trecuţi • termenul a fost prelungit din cauza pandemiei de coronavirus • 105 legumicultori brăileni s-au înscris în program în această primăvară • aceştia au obligaţia să cultive roşii în solarii pe minim 1.000 mp şi să livreze minim 2.000 kg • dacă între 2017 şi 2019 legumicultorii care au întrunit condiţiile au primit o subvenţie de 3.000 de euro, anul acesta suma va fi ceva mai mică

 

Ediţia din acest an a programului “Tomata” este pe ultima sută de metri. Spre deosebire de anii trecuţi, când etapa de primăvară dura până la 15 mai, în actualul sezon termenul a fost prelungit până în data de 15 iunie, din cauza situaţie generate de pandemia de coronavirus. Programul “Tomata” a fost gândit ca un sprijin guvernamental acordat legumicultorilor, aceştia fiind încurajaţi să cultive roşii în extrasezon. Din 2017, când a fost lansat, programul a avut câte două etape, una de primăvară care dura din martie până pe 15 mai, şi una de toamnă, în perioada 1 noiembrie - 20 decembrie. Au fost invitaţi să se înscrie în program legumicultori care deţin solarii de minim 1.000 de metri pătraţi şi care se obligau să cultive tomate, fără a folosi pesticide şi alte chimicale în exces, şi să livreze minim 2.000 kg în fiecare etapă din extrasezon. Vorbim, deci, deci despre roşii cultivate în solarii, nu despre cele cultivate în aer liber, vara, în perioada în care creşte în mod normal această plantă. De altfel, toţi participanţii se află atât în evidenţa Direcţiilor Agricole judeţene, care verifică dacă se încadrează în suprafaţa minimă de 1.000 mp, cât şi de Oficiile Fitosanitare, care urmăresc dozele de îngrăşăminte şi pesticide aplicate culturilor de roşii din solarii. Pentru fiecare etapă - de primăvară sau de toamnă - în care au respectat toate criteriile solicitate, legumicultorii au primit de la Guvern, în 2017, 2018 şi 2019, un sprijin de câte 3.000 de euro. Spre deosebire de anii trecuţi, în 2020 Programul “Tomata” are prevăzută deocamdată doar etapa de primăvară, iar sprijinul acordat ar putea fi mai mic. Asta deoarece suma alocată de la bugetul naţional a rămas aceeaşi ca anul trecut, dar numărul legumicultorilor înscrişi la nivelul întregii ţări este mai mare. Cu alte cuvinte, aceiaşi bani se vor împărţi la mai multe persoane. Nu se ştie deocamdată cuantumul exact al ajutorului primit de legumicultori. Va fi o sumă mai mare de 2.000 de euro, însă nu va mai ajunge cu siguranţă la 3.000 de euro, spun reprezentanţii Direcţiilor Agricole.

În judeţul Brăila, 105 legumicultori s-au înscris în Programul “Tomata” 2020. Numărul este puţin mai mic decât anul trecut, când au participat în total 117 legumicultori, însă trebuie ţinut cont de faptul că în 2019 au fost două etape ale programului, atât cea de primăvară cât şi cea de toamnă. Oricum, cifrele sunt în creştere faţă de anii 2017 şi 2018, semn că programul este unul de succes. În 2017, au fost înscrişi 57 de legumicultori, în ambele etape, iar în 2018 numărul participanţilor crescuse deja la 75.

“Acest program ne ajută foarte mult. Cultivarea roşiilor în solarii presupune multă muncă, iar riscurile unor calamităţi naturale sunt foarte mari. De exemplu, în 2017, primul an când a fost implementat acest program, a fost o vijelie mare care mi-a distrus solarul. Dacă nu aveam cei 3.000 de euro primiţi ca ajutor de la stat foarte greu aş fi putut să îl refac şi să reiau producţia. Sprijinul acela financiar ne-a fost de mare folos şi ne-a determinat să ne înscriem în program şi în anii care au urmat”, ne-a declarat Dan Albu, un legumicultor cu experienţă de 30 de ani în domeniu, ale cărui solarii se află în satul Vărsătura de lângă Brăila.

Din solariile lui Dan Albu, roşiile se vând începând cu 4 lei/kg, funcţie de soi, de aspect şi mărime. Acesta le vinde atât en gross cât şi en detaile. Pe tarabele din pieţele brăilene, roşiile livrate prin Programul “Tomata” au preţuri cuprinse între 6 şi 10 lei.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro