Mergi la conţinutul principal

Profesorii protestează: “Ne-am săturat să fim «sacrificații de serviciu» din sectorul bugetar!”

* încă de luni, dascălii din toată țara au ieșit în stradă, nemulțumiți că Guvernul nu le va mări salariile de la 1 ianuarie 2022, așa cum promisese * și la Brăila profesorii au protestat în fața Prefecturii

 

Salariații din învățământ au ieșit în stradă! Reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală “Alma Mater“ au început de luni, 20 decembrie, să picheteze sediile Guvernului, nemulțumiți de faptul că Executivul nu le va acorda de la 1 ianuarie 2021 majorările salariale promise. Reacția sindicaliștilor a venit după ce pe 16 decembrie, Guvernul a emis o ordonanță care cuprindea înghețarea salariilor din sectorul bugetar.

“Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație «Spiru Haret» și Federația Națională Sindicală «Alma Mater», în numele celor peste 300.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, constată că actualul Guvern continuă politica, «împământenită» în ultimii ani, de a desconsidera salariații din învățământ. Nu este pentru prima dată când, după declarații publice referitoare la cât de important este sistemul educațional pentru clasa politică și după promisiuni referitoare la majorarea salariilor angajaților din acest vitregit sistem, să se ia măsuri contrare. Deși în ultima săptămână reprezentanții Guvernului afirmau că salariații din învățământ vor beneficia de majorarea salariului de bază în anul 2022, proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, postat în cursul nopții pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, relevă contrariul: înghețarea salariilor personalului din învățământ și prorogarea, pentru a 11-a oară, a alocării procentului de 6% din PIB, pentru finanțarea învățământului – toate acestea în condițiile în care, pentru unele categorii socioprofesionale, Guvernul a găsit resurse pentru acordarea de majorări salariale”, se precizează într-un comunicat al celor trei federații din învățământ.

Ulterior, pe 17 decembrie, Executivul a venit cu modificări la ordonanța de urgență, anunțând că “pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere și personalul de îndrumare și control din învățământ, începând cu data de 1 ianuarie 2022 salariile de bază se majorează cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea- cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare pentru anul 2022 și cele din luna decembrie 2021. Modificarea nu i-a mulțumit însă pe dascăli, care de luni au început protestele. Inclusiv la Brăila,  circa 100 de profesori au ieșit în stradă, pichetând pe 20 decembrie sediul Prefecturii.

“Luni am protestat la Brăila, marți am fost la București și vom continua protestele. Înghețarea salariilor a fost făcută noaptea ca hoții, între 15 și 16 decembrie. A doua zi au venit cu un alt proiect, prin care se va da o pătrime, dar în loc să fie o creștere de 8%, în realitate este cam 4%, adică o majorare de 40 și 50 lei. Este cumplit! Mai ales că prin vechiul proiect s-au lăudat că se vor da două pătrimi din septembrie 2020”, ne-a declarat Valeriu Partene, președintele Sindicatului “Învățământ” Brăila.

Dacă “politica de totală desconsiderare a resursei umane din învățământ” va continua, sindicaliștii amenință cu “radicalizări ale acțiunilor de protest”, mergând până la neîncheierea situației școlare/universitare pentru semestrul I și declanșarea grevei generale.

“Amânarea de 2 ori a majorărilor salariale – coroborată cu creșterea galopantă a inflației și a prețurilor la energia electrică, gaze naturale și alimente de bază – a condus la  scăderea  nivelului de trai, chiar sub limita de subzistență, pentru mulți dintre aceștia. (...)  În acest moment nu mai acceptăm nicio înghețare a salariilor! Ne-am săturat să fim „sacrificații de serviciu” din sectorul bugetar! Ne-am săturat să mai fim umiliți! Bătaia de joc la adresa noastră trebuie să înceteze!”, au mai transmis reprezentanții celor trei federații din Educație.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro