Consiliul a decis suspendarea taxelor de import la cereale pe 20 decembrie, iar regulamentul a fost publicat in Jurnalul Oficial pe 4 ianuarie, urmind sa intre in vigoare la 7 zile de la publicare, pe 11 ianuarie.
Taxele sint suspendate pina la sfirsitul anului comercial 2007-2008, adica pina la 30 iunie 2008.
Comisia poate insa sa reintroduca taxele, in cazul in care pretul FOB (Free on Board - "liber la bord" este pretul marfii la iesirea din tara exportatoare, care include cheltuielile si taxele de transport - n.r.) din porturile comunitare, al unuia sau mai multor produse, va scadea sub un anumit prag, se arata in regulamentul Consiliului.
Masura de suspendare a taxelor de import, propusa de CE in luna noiembrie a anului trecut, este un raspuns la situatia dificila de pe piata europeana si mondiala a cerealelor.
Seceta din acest an a redus productia de cereale a UE cu 3,5% fata de 2006, respectiv cu 10 milioane de tone, la 256 milioane de tone. Productia a scazut intr-un moment in care stocurile UE se situau deja la un nivel redus, iar Uniunea va avea nevoie de mai multe importuri in anul comercial iulie 2007 - iunie 2008 decit in anul precedent.
Eliminarea taxelor vamale la importurile de cereale va avea efecte si in Romania. Aceasta masura ar putea limita cresterea pretului la piine, prin reducerea costurilor producatorilor si facilitarea accesului la noi piete pentru aprovizionarea cu griu de panificatie, potrivit producatorilor din domeniu. Acestia sustin ca destinatiile preferate pentru importul de griu ar putea fi SUA, Australia si Rusia.
Nu toti producatorii sint insa optimisti, pentru ca, dupa eliminarea taxelor de import, in ecuatie ramin totusi costurile de transport, care pot fi destul de mari.
Firmele de pe piata romaneasca au inceput sa scumpeasca piinea din lunile iulie-august 2007, unul din principalele motive fiind cresterea pretului la griu, atit pe piata romaneasca, cit si la nivel european, ca urmare a recoltei slabe. Procentul de crestere a fost diferit de la producator la producator si a variat intre 5-6% si 20-30%.
Recolta de cereale a Romaniei s-a plasat in 2007 la cel mai scazut nivel de dupa 1990. Cantitatea de griu obtinuta a fost de circa trei milioane de tone, reprezentind cu 44% mai putin decit anul anterior, dar si minimul din ultimii ani. Romania a inregistrat intr-un singur an agricol de dupa 1990 o recolta mai redusa, de 2,4 milioane de tone, respectiv in 2003. Recolta de porumb de anul trecut a fost de asemenea foarte slaba, totalizind 3,7 milioane de tone, mai putin de jumatate din nivelul din 2006, si reprezentind cea mai redusa cantitate din ultimii 17 ani.