Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Producatorii de seminte iau pozitie fata de decizia interzicerii cultivarii soiei modificate genetic

Producatorii de seminte din judetul Braila, membri ai Asociatiei Producatorilor, Procesatorilor si Comerciantilor de Saminta si Material Saditor (APPCSMS) Danubiu vor lua pozitie fata de decizia ministrului Agriculturii de a interzice, incepind cu 2007, cultivarea soiei modificate genetic. In demersurile lor, producatorii braileni sint sustinuti si de Asociatia Amelioratorilor, Producatorilor si Comerciantilor de Saminta si Material Saditor - AMSEM Romania, organizatie profesionala reprezentativa la nivel national la care APPCSMS Danubiu este afiliata. Specialistii celor doua organizatii avertizeaza ca situatia va fi critica in cazul in care ministerul isi va pastra actuala pozitie, unul din motivele principale care au condus la inregistratea acestei crize fiind lipsa unui dialog intre conducerea ministerului si reprezentantii producatorilor de seminte.

"Lipsa de dialog a determinat aparitia acestei situatii critice"

"Pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung, programul national de producere a semintelor si materialului saditor va trebui intocmit de specialisti ai ministerului impreuna cu reprezentanti AMSEM. Periodic acest program trebuie actualizat si corectat eventual, insa in aceeasi componenta. Altfel, nu vom avea niciodata rezultatele asteptate si sperate. Ca asa e, o demonstreaza si criza care se acutizeaza de la o zi la alta determinata de neconcordanta dintre deciziile Guvernului Romaniei si ale Ministerului Agriculturii cu realitatea din tara, in ceea ce priveste interzicerea cultivarii soiei transgenice si inlocuirea ei cu soiuri convetionale. Ba, chiar, pentru soia nemodificata genetic Ministerul a alocat anul acesta sume importante de la buget, cu care sa sprijine aceasta cultura. Problema este cui va da acesti bani in conditiile in care cantitatea de saminta de soia conventionala existenta in prezent in tara este infima", a precizat Siica Daniilescu, director executiv al APPCSMS Braila.

Situatia este asemanatoare si in cazul plantelor medicinale si aromatice

Daniilescu a explicat ca, inainte de luarea unei asemenea decizii, Ministerul ar fi trebuit sa se consulte cu specialistii AMSEM pentru ca obtinerea soiurilor de soia nemodificata genetic dureaza citiva ani, in care trebuie parcursi toti pasii selectiei conservative. Daca Ministerul nu va reveni asupra acestei decizii, fermierii romani vor fi obligati sa importe seminte de soia conventionala, soiuri care nu sint verificate in cultura in conditiile de clima din tara noastra. Aceasta ar insemna obtinerea unor rezultate negative, iar banii de la buget alocati ca subventii pentru aceasta cultura ar fi pur si simplu cheltuiti in zadar. Aceeasi situatie, atentioneaza preoducatorii, se poate inregistra si in cazul plantelor medicinale si aromatice, pentru ca, nici in acest caz nu exista cantitati suficiente de saminta. Daca, in cazul soiei, cultura a fost aproape abandonata in ultimii ani din motive economice, rezultatele obtinute in comparatie cu soia transgenica fiind net inferioare, pentru plantele medicinale motivul abandonarii este cu totul altul - lipsa unitatilor prelucratoare.
Pozitia asociatiei brailene a fost transmisa organizatiei nationale care, la rindu-i o va transmite organelor abilitate in luarea unor decizii care, spera producatorii nostri, vor fi corecte si viabile.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii