conform OUG nr. 20/2006, subventii din partea statului in valoare
totala de 2.333 miliarde de lei vechi (233.353.000 RON).
Pentru a primi sumele prevazute in actul normativ, in baza planului de culturi, legumicultorii ar trebui sa depuna cereri de subventie in avans, data limita pentru depunerea acestora fiind 15 mai.
Conform datelor oferite de Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) Braila, institutie care se ocupa de derularea acestor subventii, pina vineri, la nivelul judetului nostru, au fost depuse doar 68 de cereri, pentru 12.627 ha, circa o treime din suprafata planificata a se infiinta cu culturile cuprinse in ordonanta. Au fost depuse cereri pentru subventionarea a circa 5.500 ha orzoaica, 2.030 soia nemodificata genetic, 1.135 ha legume, 677 ha vie, 142 ha pomi, 120 ha sfecla, 155 ha plante medicinale, aproape 3.000 ha orez si 3 ha capsuni.
De precizat ca in aceasta situatie nu a fost inclusa si cererea din partea Asociatiei Producatorilor si Procesatorilor de Legume si Fructe Braila, condusa de Mugurel Dutu, prin intermediul careia pot solicita subventii si legumicultorii persoane fizice.
Reamintim ca beneficiarii acestor subventii sint producatorii agricoli, persoane fizice si/sau juridice, Inscrisi In Registrul Agricol. Actul normativ prevede insa ca pentru legumele de cimp si cartofii timpurii, legumele de solarii si sere reci, plantatiile de arbusti si pomi
fructiferi, beneficiarii sprijinului sint producatorii agricoli persoane
juridice, persoane fizice autorizate, persoane fizice - membri ai
asociatiilor profesionale sau grupurilor de producatori legal
constituite.
In functie de cultura, sumele acordate pe hectar sint cuprinse intre 2 milioane si 70 milioane de lei.