Mergi la conţinutul principal

"Prodomus" tine la pret, iar Braila poate pierde 10 milioane de euro

Reabilitarea centrului istoric devine un subiect din ce in ce mai delicat. In acest moment lucrurile s-au impotmolit la nivelul de negocieri intre firma care ar trebui sa asigure documentatia tehnica, si anume societatea braileana "Prodomus", si cele doua firme straine care au cistigat licitatia pentru realizarea proiectului. Astfel, atit consortiul portughez "OPCA" cit si firma spaniola "Sedesa", discuta in acest moment separat cu societatea braileana in vederea atingerii unui punct comun in ceea ce priveste pretul detaliilor tehnice, care sint necesare derularii proiectului. Sau cel putin ar trebui sa discute... Problema este ca, din cite ne-a declarat directorul "Prodomus", Gheorghita Titi, nici una dintre partile straine implicate nu au contactat societatea pe care o conduce pentru alte negocieri: "De cind am discutat ultima data nu s-a mai intimplat nimic. Nici spaniolii, nici portughezii nu au mai venit sa discutam. Asteptam...", ne-a spus, ieri, directorul "Prodomus". Amintim ca, in urma cu o saptamina, acesta preciza ca desi poarta negocieri atit cu spaniolii cit si cu portughezii, cu cei dintii este intr-un stadiu mai avansat.

Primarul se teme sa nu se repete povestea cu firma "Athena"

In vreme ce firmele respective se tatoneaza, primarul Cibu se teme ca nu cumva neintelegerea dintre partile implicate sa nu afecteze derularea proiectului. Totodata, dupa ce s-a fript cu firma greceasca "Athena", edilul sef se teme acum sa nu se repete aceeasi problema si cu aceste doua societati straine: "Asta e problema cind te scarpini cu mina altuia. Asta se intimpla daca nu se ocupa autoritatea locala de acest tip de licitatii. Ca atunci am avea ce le face... dar asa... Stam si asteptam sa se impace intre ei, poate vor incepe sa si lucreze. Nici nu stiu ce sa mai cred. Mi-e teama sa nu se intimple ceva ca la "Athena", sau mai stiu eu ce...". Constantin Cibu a mai adaugat ca, daca pe portughezi tot a mai apucat "sa ii vada la ochi", nu acelasi lucru s-a intimplat si cu firma spaniola, titulara partii cele mai importante din punct de vedere financiar din proiectul de reabilitare. Pentru ca, in vreme ce portughezii ar trebui sa incaseze 3,5 milioane de euro pentru reabilitarea Muzeului Brailei - Corp B si C, Casei Memoriale Panait Istrati, Centrului Cultural Nica Petre si Muzeului de Istorie - Sectia de Etnografie, spaniolii ar trebui sa incaseze 6,9 milioane de euro pentru reabilitarea Pietei Traian, Pietei Poligon, Gradinii Mari si a strazilor Imparatul Traian, Gradinii Publice, Mihai Eminescu, Golesti, Oituz, Edmond Nicolau, Danubiului, Belvedere, D. Bolintineanu, Hepites, Ana Aslan, R. Campiniu, Anghel Saligny, Brasoveni, Calea Calarasilor, Galati, B-dul Panait Istrati, str. Mare (Poternei), str. C.A. Rosetti, precum si Faleza Dunarii. Suma finala aprobata pentru intregul proiect este de 10 milioane de euro, din care peste 4 milioane vor fi asigurate de catre CLM si CJ Braila.

"Prodomus" cere exagerat de mult

"Spaniolii inca nu au venit ca sa discutam. Si hai, daca portughezii au cladirile din proiect - adica de ele trebuie sa se ocupe sa le reabiliteze, spaniolii au tot ce inseamna strazi din centru si Faleza Dunarii. Ei depind de vreme si acum vremea e buna. As fi vrut sa nu mai piarda timpul si sa se apuce de lucrari. Eu speram ca anul viitor sa se si termine, dar in ritmul asta....Nu stiu ce sa mai zic", se plinge primarul. Dezamagit total de cum merge treaba in privinta proiectului de reabilitare a centrului istoric, acesta crede ca partea mai mare din vina o poarta "Prodomus", deoarece cere exagerat de mult pe planurile respective: "Si mie mi se pare cam mult. E cam exagerat pentru ce au ei de facut. Bine, asa e in afaceri...trebuie sa ajunga la o intelegere, dar sa o faca mai repede. Sa nu uitam ca dupa aia trebuie sa contracteze si firmele autohtone care vor face lucrarile propriu-zise, ca asa se face. Ei iau banu' gros de la noi si de la UE si celor care efectiv lucreaza dau cit se poate de putin. De aia spun ca ma tem sa nu apara probleme gen "Athena"".
La rindul sau, viceprimarul Tilea considera ca ce se intimpla acum intre firma braileana si celelalte doua, este o etapa normala in afaceri: "In afaceri se negociaza. Asta e treaba. Dar eu ma indoiesc ca vor face ceva pentru a pierde banii astia. "Prodomus" trebuie sa se gindeasca ca daca insista sa tina la pret, exista mereu si alte optiuni. Scorul e destul de mare pentru ca firmele implicate sa faca greseala de a o lungi prea mult cu negocierile astea".
In ceea ce il priveste, prefectul Nicolae Mitroi, fost director al "Prodomus", ne-a explicat ca nu poate aprecia daca firma pe care cindva a condus-o cere prea mult pentru ca nu a mai tinut legatura si nu stie ce tarife se mai practica sau ce anume au specialistii de facut: "Nu stiu daca cer mult sau putin. Insa sper sa nu afecteze negocierile astea derularea proiectului. Banuiesc ca in cele din urma o sa se inteleaga ei".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro