Procurorii brăileni vor avea un sediu nou | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Procurorii brăileni vor avea un sediu nou

• consilierii municipali şi-au exprimat, ieri, acordul de principiu ca imobilul de pe Aleea Parcului nr.2, în care a funcţionat până în 2010 Şcoala gimnazială “Spiru Haret”, să fie preluat de Parchetele de pe lângă Tribunalul şi Judecătoria Brăila şi să fie reabilitat • decizia finală se află acum în curtea Ministerului Educaţiei Naţionale • chiar şi aşa, primarul Marian Dragomir a ţinut să puncteze că sala de sport îşi va menţine destinaţia

 

Consilierii municipali şi-au dat, ieri, acordul de principiu pentru schimbarea destinaţiei fostei Şcoli Gimnaziale nr. 3, “Spiru Haret”, astfel încât să poată fi preluată de către Parchetul de pe lângă Tribunal şi de pe lângă Judecătoria Brăila şi să fie reabilitată. Imobilul din Aleea Parcului nr. 2 zace de ani de zile nefolosit, în ciuda unei încercări de reabilitare printr-un program naţional, dar care a eşuat undeva în 2009, fără ca lucrarea să fie gata nici măcar 30%. Ei bine, în prezent, decizia privind preluarea clădirii de către Parchet este în curtea Ministerul Educaţiei Naţionale de la care se aşteaptă un aviz. Trebuie precizat de asemenea că iniţial cei de la Parchet au solicitat să li se dea zona din spatele Palatului Agriculturii, însă cererea a produs mari supărări în rândul celor care locuiesc în zonă, deoarece parcarea ar fi fost micşorată considerabil.

“Este trist că nu va mai fi o şcoală acolo, dar ar fi şi mai trist să se degradeze această clădire, monument al oraşului. Mă bucur că a venit această propunere pe care am făcut-o şi eu anul trecut. Dar am o rugăminte pentru domnul primar şi arhitectul-şef. Să scoatem terenul acela din spate de la Palatul Agriculturii de pe lista cu spaţii disponibile în acest sens. În ideea în care va fi pozitivă materializarea acestui proiect. Adică să nu se mai poată construi nimic acolo. Terenul acela nu ar trebui să fie oferit niciodată de Primărie, să rămână aşa cum e. Eventual să avem  parcări de maşini amenajate”, a afirmat consilierul municipal independent Lucian Căprariu.

De asemenea, primarul Marian Dragomir a ţinut să precizeze că în timpul mandatului său terenul din spatele Palatului Agriculturii nu va mai fi pus în discuţie pentru o asemenea destinaţie.Edilul-şef a mai adăugat că în cazul în care Ministerul Educaţiei va accepta propunerea privind schimbarea destinaţiei Şcolii “Spriu Haret”, acest lucru nu va afecta sala de sport de acolo, care deserveşte mai multe unităţi de învăţământ din zonă.

“S-a luat în calcul această variantă pentru că este păcat ca un imobil cu o asemenea însemnătate istorică să se deterioreze având în vedere faptul că Ministerul nu a mai alocat de foarte mulţi ani fonduri pentru reabilitarea lui. Era necesar când avem acum posibilitatea să fructificăm această oportunitate. Cu siguranţă am luat în calcul şi am făcut deja discuţii ca în cazul în care vom avea un aviz favorabil al Ministerului Educaţiei Naţionale pentru schimbarea destinaţiei - şi cred că va veni acesta, ca urmare a faptului că cele două ministere discută între ele -, să iniţiem un proiect de hotărâre privind păstrarea destinanţiei actuale a terenului din spatele Palatului Agriculturii. Cu aceeaşi destinaţie - parcare pentru cetăţenii din zona respectivă. Şi am să mai fac o observaţie, pentru a nu exista niciun fel de confuzie. M-a sunat un profesor de sport. Facem menţiunea că sala de sport îşi va păstra destinaţia. Va fi în continuare sală de sport pentru elevii de la şcolile învecinate. Ca să nu existe niciun fel de problemă”, a afirmat Dragomir.

Ulterior, proiectul de hotărâre a fost aprobat în unanimitate.

 

Parchetul îşi asumă să reabiliteze clădirea din fonduri proprii

Potrivit raportului de specialitate al proiectului de hotărâre, Consiliul de Administraţiei al Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila şi-a dat, încă din 2013, acordul pentru schimbarea destinaţiei imobilului Şcolii Gimnaziale “Spirtu Haret”. Astfel, Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila a trimis în urmă cu câteva luni o adresă către Primărie prin care a solicitat să preia în administrare clădirea, pe durată nedeterminată.

“Întrucât Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila nu deţin un spaţiu necesar desfăşurării activităţii, vă rugăm a ni se da în administrare imobilul situat în municipiul Brăila, Şos. Parcului nr. 2, denumit Şcoala Primară Comunală Spiru Haret (fosta şcoală nr. 3) constând în suprafaţă teren 5.911 mp, clădire şcolară (P^1^pod) suprafaţă construită 1.231 mp, sală sport suprafaţă construită 1.102 m şi anexa suprafaţă construită 16 m, pentru amenajare sediu”, se arată în adresa acestora.

Tot din raportul proiectului de hotărâre aflăm că ISJ Brăila a fost informat de către municipalitate privind această decizie, iar Consiliul de Administraţie al Şcolii Gimnaziale nr. 4 “Al. I. Cuza”, cea care a preluat în urmă cu şapte ani unitatea de învăţământ “Spiru Haret”, şi-a dat acordul pentru schimbarea destinaţiei construcţiei. Trebuie punctat totuşi că sala de sport de acolo a trecut în administrarea Colegiului Tehnic “Edmond Nicolau” până la sfârşitului anului şcolar 2017 - 2018. Acum Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila a promis Primăriei că va suporta cheltuielilor de reparaţii capitale, amenajări şi se va asigura de funcţionalitatea clădirii.

 

Încercări eşuate de reabilitare a şcolii “Spiru Haret” în 2008 - 2010

Clădirea în care a funcţionat Şcoala Gimnazială nr. 3 a fost edificată în 1924 şi dată în folosinţă un an mai târziu. Din păcate, clădirea s-a degradat considerabil, astfel că în anul 2008 nu a mai prezentat siguranţă pentru desfăşurarea orelor acolo. Astfel, printr-un program de la nivel naţional, s-a încercat reabilitarea clădirii prin fonduri europene, iar în perioada 2008 - 2010 şcoala a funcţionat pe jumătate, cu un număr mediu de elevi, deoarece deja în cealaltă jumătate se executau lucrări de reabilitare şi consolidare. În 2009 lucrările s-au sistat din lipsă de finanţare, iar programul prin care s-a derulat investiţia s-a încheiat, astfel că din 2010 imobilul a rămas într-o stare de nefuncţionalitate, iar elevii şi profesorii au fost preluaţi de Şcoala “Al. I. Cuza”, odată cu durerile de cap privind datoriile înregistrate deja la firma constructoare.

Precizăm că valoarea totală a investiţiei este de 8.050.674 lei, iar din aceasta s-au achitat în două tranşe de la bugetul de stat 1.270.000 lei însă au mai rămas de plătit 6.775.674 lei, investiţia fiind realizată doar în proporţie de 26%. Iar în această situaţie se mai regăsesc şi Liceul “Gh. K. Constantinescu”, Colegiul Naţional “Ana Aslan”, Liceul Pedagogic “D.P. Perpesicius” şI  Şcoala Gimnazială “George Coşbuc”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro