Preşedintele completului de judecată le-a atras atenţia, la termenul de marţi, avocaţilor lui Năstase că ordonanţa privind DNA a fost dată în perioada în care chiar Năstase era preşedintele Camerei Deputaţilor.
Conform avocaţilor, Ordonanţa 143/2005 ar intra în contradicţie cu articolul 115, alineatele 4 şi 6 din Constituţie, pentru că legea fundamentală prevede că Guvernul poate adopta OUG numai în situaţii extraordinare.
Procurorul de şedinţă a spus că excepţia trebuie respinsă, mai ales că nu a fost contestată legea de adoptare a OUG, care se referă la competenţa organului de urmărire penală în cazurile de mare corupţie.
Cu excepţia invocată de avocul lui Gasparovici au fost de acord toţi avocaţii din proces.
Judecarea dosarului "Trofeul Calităţii", în care Adrian Năstase, Irina Jianu şi alte patru persoane sunt acuzate în legătură cu strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a social-democratului a început pe 26 februarie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu o amânare.
Conform DNA, Adrian Năstase a fost trimis în judecată alături de Jianu şi de celelalte patru persoane, în data de 20 ianuarie 2009, după ce procurorii au constatat că simpozionul "Trofeul calităţii" a fost organizat pentru a masca strângerea unor sume de bani de la societăţi pentru campania electorală prezidenţială a social-democratului.
Năstase este acuzat de folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.
Irina Jianu, fost inspector general de stat în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii, este acuzată de infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată; spălare de bani în formă continuată; fals în înscrisuri sub semnătură privată, sub forma participaţiei improprii şi în formă continuată; fals intelectual la Legea contabilităţii, săvârşite sub forma participaţiei improprii şi în formă continuată; folosirea creditului societăţii într-un scop contrar intereselor societăţii sub forma participaţiei improprii şi în formă continuată.