Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Procesul "Gazeta" a debutat printr-o aminare

Tribunalul Braila a gazduit, ieri, primul termen de judecata in dosarul "Gazeta", procesul - care este cea mai complexa cauza penala referitoare la un trust romanesc de presa - debutind printr-o aminare, solicitata de toate partile implicate. Astfel, la cererea partilor vatamate si a unuia dintre inculpati, care nu-si angajase inca un avocat, judecarea dosarului a fost aminata pentru luna viitoare, dat fiind faptul ca "procedura nu este completa". Totodata, judecatorul - care a solicitat in mod expres presei sa nu i se pomeneasca numele si sa nu fie filmat sau fotografiat - a aminat discutiile referitoare la o alta problema ridicata de inculpati prin aparatorii alesi, cea a interdictiei de a lua legatura intre ei sau cu martorii din dosar.
Procesul a inceput putin dupa ora 11.00, sala de judecata fiind aproape plina de inculpati, parti vatamate/parti civile, avocati si rude de-ale inculpatilor. Inca de la inceput, s-au depus cereri pentru aminarea judecarii cauzei, intrucit unul dintre avocatii angajati de partile vatamate era plecat in strainatate, iar un inculpat nici macar nu-si angajase aparator. Avocatul presedintelui Trustului "Gazeta", Liviu Man, a solicitat judecatorului acceptarea unor "nuantari" in ce priveste obligatiile ce decurg din interdictia de a parasi tara, impusa de instanta. Inculpatului i s-a interzis sa se apropie de ceilalti inculpati si de martori, in conditiile in care acestia sint colegi de serviciu sau parteneri de afaceri. "Simpla prezenta la locul de munca inseamna incalcarea dispozitiilor referitoare la eliberarea inculpatului din arest", a spus si avocatul lui Aurel Muresan. Solicitari privind "amendarea" obligatiilor - in ce priveste relatiile contractuale si de serviciu - au venit si din partea celorlalti inculpati. In replica, procurorul de sedinta a precizat ca obligatiile inculpatilor au fost stabilite printr-o hotarire judecatoreasca. "Nu stiu in ce masura aceasta hotarire poate fi ciuntita", a spus reprezentantul acuzarii.
Tot la termenul de ieri, doua parti vatamate au solicitat daune morale de 150.000, respectiv 500.000 de lei, iar o alta, venita tocmai de la Dej, a cerut sa fie audiata, ca sa nu mai bata atita drum, la fiecare termen de judecata. Discutiile, inclusiv cele referitoare la permisiunea ca inculpatii sa ia legatura intre ei, au fost aminate pentru luna mai. Intre timp, Liviu Man a fost audiat de Comisia de Abuzuri din Camera Deputatilor. Interpelat la iesirea din sala de judecata, presedintele Trustului "Gazeta" ne-a declarat ca-si va sustine in continuare nevinovatia.
Directorii Trustului "Gazeta" din Cluj si alti citiva jurnalisti ardeleni - in total noua inculpati - au fost trimisi in judecata de catre DIICOT, in luna ianuarie a. c., sub acuzatiile de santaj si asociere la un grup infractional organizat. La inceputul lunii martie, dosarul a fost stramutat la Tribunalul Braila, printr-o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii