Mergi la conţinutul principal

Procesul care nu se mai termina

Desi se afla pe masa judecatorilor inca din 2005, dosarul "permiselor false", in care sint judecati 20 de inculpati, inclusiv opt ofiteri si subofiteri de politie braileni, este in acelasi stadiu in care a ajuns in instanta. Mai mult decit atit, inculpatii au inceput sa moara, inainte macar ca procesul sa inceapa. Si asta in conditiile in care timp de aproape doi ani magistratii au tot dat termene dupa termene, de cite o luna si jumatate, intrucit pesonajul cheie nu fusese audiat, deoarece fugise din tara in timpul cercetarilor.
Chiar daca intre timp acesta a fost prins si se afla in spatele gratiilor, la momentul de fata procesul inca bate pasul pe loc, din motive care nu tin de reprezentantii acuzarii sau de competenta completului de judecata format, de altfel, din judecatori cu experienta de la Tribunalul Braila. Pe linga faptul ca unul dintre inculpati, respectiv Mitica Domnu, a decedat intre timp si instanta a fost nevoita sa astepte documentele care confirmau acest lucru, la ultimul termen judecatorii au fost siliti sa amine, din nou, procesul. Motivul: mult asteptata expertiza grafologica, menita sa clarifice cine a completat formularele de sala ale tiganilor analfabeti de la examenul pentru obtinerea permisului de conducere, nu este inca definitivata. Fara acest document, instanta nu se poate pronunta.
De altfel, surse judecatoresti ne-au precizat ca Adrian David, considerat intermediarul afacerii "permiselor false", ramine in continuare in arest preventiv. El a ajuns dupa gratii la inceputul acestui an, fiind prins in Spania dupa ce a fost dat in urmarire internationala prin Interpol. Pe numele sau politistii aveau un mandat de arestare preventiva, emis de Tribunalul Braila pentru savirsirea infractiunilor de trafic de influenta, instigare la fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals si asociere pentru savirsirea de infractiuni.

Politia a cistigat "lupta" cu unul dintre tiganii din Vidra

In timp ce dosarul penal "inainteaza" pe loc, Politia Braila a cistigat procesul intentat de unul dintre tiganii care a "facut" rost de permis de conducere desi habar nu avea sa scrie si sa citeasca. Prin actiunea inregistrata la Tribunalul Braila, sectia comerciala, Marian Gheorghe a cerut permisul inapoi, motivindu-si solicitarea prin faptul ca nu a fost instiintat de anularea permisului. Initial, instanta i-a dat cistig de cauza, totodata obligind Inspectoratul de Politie al Judetului Braila si la plata a 1.000 lei, reprezentind cheltuieli de judecata catre reclamant. Impotriva hotaririi, Politia a formulat recurs, in vederea solutionarii dosarul fiind inaintat la Curtea de Apel Galati. In recurs, politia a atasat la dosar un document din care reiesea ca data comunicarii catre petent a faptului ca permisul i-a fost anulat este 12 martie 2003. Intrucit el a introdus actiunea in 22 martie 2006, s-a constatat ca fusese depasit termenul legal in care putea sa atace decizia in instanta, instanta admitind astfel recursul Politiei.
De fapt, Marian Gheorghe nu a fost singurul caruia i-a venit aceasta idee nastrusnica, alti doi solicitind instantei anularea dispozitiei prin care le-au fost anulate permisele de conducere. Insa, in aceste cazuri Tribunalul Braila a anulat actiunile, pe una dintre ele considerind-o neintemeiata, iar pe cealalta, deoarece era netimbrata. Reamintim ca dosarul "permise false" a fost definitivat de magistratii Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati si a ajuns in instanta la inceputul lunii aprilie 2005. Potrivit procurorului general Dinu Galca, - la acea vreme sef sectie -, activitatea infractionala a celor implicati in dosar s-a desfasurat in perioada 2000 - 2002, pe teritoriul mai multor judete. Sfidind legea, 10 romi analfabeti din Sintesti, comuna Vidra, judetul Ilfov, au intocmit dosare de scolarizare false si au obtinut, in final, permise de conducere de la Politia Rutiera Braila, cu complicitatea lui Adrian David. In schimbul a 300 de dolari de persoana, David le-a facut rost tiganilor de vize de flotant, de acte fictive de studii si de certificate de cazier judiciar de la Inspectoratul General al Politiei, unde avea "cunostinte". In timp ce tiganii sint judecati pentru instigare la fals intelectual, instigare la fals in inscrisuri, instigare la uz de fals si instigare la fals in declaratii, cei opt politisti braileni inculpati in dosarul "permise false" au fost dati pe mina instantei pentru neglijenta in serviciu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro