Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Problemele de sanatate ale lui Sharon pun in pericol procesul de pace

Premierul israelian, Ariel Sharon, se lupta cu toate fortele pentru a ramine in viata, joi, dupa un grav atac cerebral, dar situatia se anunta complicata pentru politica israeliana si procesul de pace din Orientul Mijlociu, comenteaza Reuters.
Chirurgii au declarat ca au oprit hemoragia din creierul premierului, in virsta de 77 de ani, in urma unei operatii care a durat sapte ore. Insa serviciile de urgenta Zaka, care au legaturi strinse cu spitalele israeliene, au afirmat ca starea de sanatate a lui Sharon se deterioreaza.
Premierul, pe care Statele Unite se bazeaza pentru reusita procesului de pace din Orientul Mijlociu, nu si-a desemnat niciodata un succesor. Adjunctul sau, Ehud Olmert, a fost numit premier interimar in aceasta perioada sensibila, dar analistii politici sint de parere ca alegerile generale, la care partidul lui Sharon era considerat favorit, ar putea deveni deschise oricarui rezultat, in cazul in care premierul ar muri sau nu si-ar mai putea desfasura activitatea.
Ministrul Justitiei a anuntat ca, potrivit legislatiei israeliene, alegerile de la 28 martie vor avea loc indiferent daca Sharon va candida sau nu.
"Premierul a fost supus unei tomografii care a aratat ca hemoragia s-a oprit", a declarat, dupa operatie, Shlomo Mor-Yosef de la spitalul Hadassah. "A fost internat la sectia de neurologie pentru a fi tinut sub observatie. Toate semnele vitale sint functionale si stabile. Premierul se afla intr-o stare critica", a adaugat el.
Medicul nu a precizat cit de extinse sint leziunile cerebrale suferite de Sharon si nici nu a oferit o estimare privitoare la evolutia starii sale de sanatate.
Premierul, supraponderal si victima unui usor atac cerebral la 18 decembrie, a fost spitalizat pentru miercuri seara, dupa ce a spus ca nu se simte bine.
Sharon a fost o figura dominanta in Orientul MIjlociu timp de decenii, iar retragerea din Fisia Gaza, plan al carui artizan a fost, a revigorat sperantele intr-un succes al procesului de pace.
In schimb, gruparile armate din regiune au primit vestea desprea starea critica de sanatate a lui Sharon cu satisfactie. "Situatia din regiune va fi mai buna fara el", a spus miscarea Hamas. "Sharon a fost cel care a ordonat masacre si care a condus terorismul impotriva poporului nostru timp de zeci de ani", a adaugat Hamas.
Cotidianul Haaretz a informat ca Sharon ar fi pe jumatate paralizat, iar expertii medicali au cazut de acord asupra faptului ca premierul nu va reusi sa-si revina total.
"Se pare ca era in care Sharon a condus Israelul a ajuns la un sfirsit tragic", scrie Haaretz.
Yedioth Aharonot a rezumat situatia intr-un titlu - "Batalia finala".
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii