Problema stresantă a locatarilor străzii Carantinei, o șansă de rezolvare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Problema stresantă a locatarilor străzii Carantinei, o șansă de rezolvare

• de ani de zile, aceștia reclamă faptul că locuințele le sunt distruse de traficul greu de pe această stradă care face legătura cu portul de la Dunăre • pe vremea primarului Simionescu și a viceprimarului Dănăilă s-a pus problema realizării unei rute ocolitoare, însă nu s-a reușit • singura măsură luată, în urmă cu circa 10 ani, a fost amenajarea unor limitatoare de viteză pe carosabilul de piatră cubică, însă eficiența acestora a fost aproape nulă • vestea bună este că, în curând, strada Carantinei va intra într-un program de modernizare care presupune inclusiv înlocuirea pietrei cubice cu un covor asfaltic nou, ce va contribui la reducerea vibrațiilor provocate de camioanele de mare tonaj

 

De ani de zile, locatarii străzii Carantinei din municipiul Brăila trăiesc într-un stres continuu, din cauza camioanelor de mare tonaj care circulă pe această rută spre și dinspre portul de la Dunăre. Carosabilul din piatră cubică al acestei străzi vibrează sub roțile TIR-urilor ce transportă zeci de tone de cereale sau alte mărfuri, circulând de multe ori cu viteză peste limita legală, iar trepidațiile afectează fundațiile caselor. ”Traficul de TIR-uri de mare tonaj este infernal, vehiculele circulând cu viteză mare, începând de la ora 6 dimineața și până seara târziu. Deși au fost instalate limitatoare de viteză, acestea au fost realizate necorespunzător și nu își îndeplinesc funcția. Traficul greu provoacă vibrații constante care afectează structura caselor noastre, multe dintre acestea având deja crăpături și deteriorări serioase. Mai mult, zgomotul este insuportabil și are un impact major asupra vieții de zi cu zi. Copiii mei, precum și alți copii din zonă, se trezesc speriați din somn din cauza zgomotelor produse de TIR-uri, fapt care le afectează odihna și sănătatea. În ciuda acestor condiții intolerabile, Primăria Brăila nu a luat nicio măsură eficientă până în prezent. Sperăm că prin expunerea acestei situații în presă, se va pune presiune pe Primăria Brăila să ia măsurile necesare pentru a restricționa traficul greu sau pentru a implementa soluții eficiente pentru siguranța cetățenilor, ne-a transmis Cătălin C., unul dintre locatarii străzii Carantinei afectați de această situație.

Despre această problemă se vorbeşte de mai mult de 10 ani, încă de pe vremea când primar era Aurel Simionescu şi viceprimar Alexandru Dănăilă. Reamintim că Dănăilă a promis, la un moment dat, că se va ocupa de realizarea unei rute ocolitoare, care să scoată strada Carantinei de pe traseul TIR-urilor. O variantă era amenajarea unei şosele pe locul unei linii de cale ferată, în prezent dezafectată, aflată la marginea cartierului Comorofca. Acest proiect a picat, până la urmă, pentru că CFR n-ar fi fost de acord să renunțe la acel traseu, chiar dacă momentan este scos din uz. În acest context, singura măsură luată pe vremea mandatului viceprimarului Dănăilă a fost realizarea unor limitatoare de viteză pe carosabilul străzii Carantinei. Acestea, însă, nu au rezolvat nici pe departe problema, chiar se poate spune că au agravat-o, deoarece TIR-urile circulă tot cu viteză, iar când trec peste acele denvelări provoacă vibrații și mai mari...

 

Stranda Carantinei va fi asfaltată

În ceea ce privește realizarea unei rute ocolitoare care să scoată traficul greu de pe strada Carantinei, autoritățile locale spun în continuare că nu pot rezolva această problemă, deoarece o astfel de decizie intră în sfera de competență a altor instituții ale statului. Totuși, vestea bună pentru locatarii disperați este că, în curând, strada Carantinei va intra în reparații, urmând ca piatra cubică să fie înlocuită cu un covor asfaltic care va diminua mult trepidațiile provocate de traficul greu. Vestea mai puțin bună este că șantierul va fi de durată, existând toate șansele ca lucrările să se întindă pe tot parcursul anului viitor, dacă nu și mai mult!

Potrivit informațiilor oferite de autoritățile locale, strada Carantinei este inclusă în Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) derulat în prezent, cu bani europeni, de Compania de Utilități Publice (CUP) ”Dunărea” Brăila. Astfel, urmează ca infrastructura subterană a acestei străzi, mai exact conductele de apă și canalizare, să beneficieze de lucrări de modernizare, prin înlocuirea țevilor existente cu altele noi, care vor asigura un debit mai bun pentru apa potabilă și o preluare mai eficientă a apelor uzate. După înlocuirea conductelor subterane, strada va beneficia și de refacerea fundației și de asfaltare.

Lucrările la infrastructura subterană vor începe, cel mai probabil, pe parcursul acestei luni, după ce se va finaliza modernizarea Căii Galați, stradă paralelă cu Carantinei, care ar trebui să preia traficul greu spre port. Ritmul de lucru la infrastructura subterană va depinde, spun reprezentanții Primăriei, de felul cum se prezintă rețelele actuale. Astfel, dacă după ce vor începe săpăturile vor fi descoperite țevi sau cămine de legătură care nu apar pe schițele existente, lucrările ar putea fi întârziate, la fel cum s-a întâmplat recent pe Calea Galați. Din acest motiv, oficialii brăileni nu pot avansa un termen exact de finalizare a lucrărilor pe Carantinei, luând în calcul ca asfaltarea propriu-zisă să înceapă abia prin vara anului viitor. Autoritățile dau asigurări că traficul rutier nu va fi închis complet, urmând să se desfășoare alternativ pe câte un sens de mers, pe perioada de derulare a șantierului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro