Mergi la conţinutul principal

Problema actelor administrative emise pentru cartierul Siret a ramas nerezolvata

Desi brailenii au batut simbata palma cu galatenii in cadrul unui protocol privind infiintarea unei zone de dezvoltare intercomunitara, situata intre cele doua municipii, pe teritoriul judetului Braila, apele tulburi in care s-au scaldat in ultimul timp administratiile implicate nu prea s-au limpezit. Astfel, desi unii dintre oficialii prezenti la intrunirea de simbata sustin ca primarul Galatiului, Dumitru Nicolae, a promis, mai cu jumatate de gura ce-i drept, ca va retrage actele administrative emise pentru cartierul Siret, altii spun ca nici macar nu s-a discutat despre asa ceva la intrunirea avuta de dimineata, la care presa nu a avut acces. Intrebat care este adevarul si daca pina la urma saptamina trecuta a inaintat actiune in instanta impotriva municipalitatii galatene - asa cum declara in urma cu ceva timp - prefectul Nicolae Mitroi ne-a declarat ca, de fapt nu a mai facut demersul pe care il promisese si ca a asteptat intrunirea de simbata: "La un moment dat, in cursul discutiilor de simbata, primarul Nicolae a zis ca, daca trebuie neaparat, va retrage actele emise pentru cartierul Siret si ca va solicita altele de la Braila. Stiu ca miine se va intilni cu presedintele CJ Braila, iar eu il astept joi sau vineri cel tirziu sa discutam si sa faca ce a promis. Daca nu, chiar ca voi actiona in judecata Primaria Galati. Nu am facut-o pina acum, deoarece am asteptat intilnirea de simbata. Oricum, fata de atitudinea de pina acum a primarului Nicoale, de data asta a parut chiar cooperant, asa ca eu cred ca va face ce trebuie, altfel nu vad rostul protocolului incheiat".

S-a discutat... nu s-a discutat...

In ceea ce ii priveste pe parlamentarii prezenti la intrunire, unii dintre acestia ne-au declarat ca, personal, nu au auzit sa se fi discutat problema miei de hectare sau a actiunii in instanta a prefectului brailean, ci doar despre protocol, care li se pare totusi un punct de pornire pentru dezvoltarea zonei.
Deputatul PD Horia Vasioiu: "Simbata am discutat despre cum sa facem ca sa dezvoltam aceasta zona, despre ce pirghii legislative ne trebuie, despre cum trebuie sa se faca un plan de dezvoltare al zonei...si s-a semnat acest protocol, ca punct de inceput pentru toate astea. Dar eu nu am auzit nimic discutindu-se despre mia de ha. Tot ce stiu e ca s-a stabilit ca, in cursul acestei saptamini, sa se intilneasa prefectul Mitroi cu primarul Nicolae ca sa discute pe tema asta. In rest, s-a ajuns la concluzia ca atit Braila cit si Galatiul sa dea cite 100.000 de lei, pentru acea casa de avocatura care sa reglementeze termenii asocierii intre cele doua judete. Asta e tot".
Senatorul PLD Dan Sabau: "Eu am sustinut pe parcursul discutiei sa fie cuprins si judetul Tulcea in parteneriatul asta, deoarece asa vor fi mai multe forte care vor actiona in zona si vor putea atrage mai multe fonduri. De asemenea am sustinut ca un spital regional construit acolo ar da stabilitate proiectului de dezvoltare. Despre mia de ha nu s-a ajuns la o concluzie. Ai nostri au sustinut intrarea in legalitate. Urmeaza sa se mai discute. Dar banuiesc ca daca nu aveau de gind sa o rezolve cumva, nu semnau protocolul, nu?"
Deputatul PSD, Alin Teodorescu: "La discutia respectiva galatenii au venit cu propunerea asocierii directe, iar presedintele CJ Braila Stancu cu cea a protocolului in vederea stabilirii unui plan de dezvoltare. In cele din urma a fost adoptata varianta a doua. Dupa ce se va sti clar ce planuri sint pentru zona se va trece la treaba. Dar despre mia de ha eu nu am auzit sa se fi discutat ceva. Nu s-a zis nimic. Banuiesc ca daca se da drumul la parteneriat problema miei de ha va fi reglementata in cadrul acordului de asociere care se va face atunci. Daca se realizeaza pactul, se rezolva si problema miei de ha".
La rindul sau, senatorul PSD Aurel Simionescu ne-a declarat ca, la un moment dat si fara tragere de inima, primarul Galatiului a acceptat sa retraga actele administrative emise pentru cartierul Siret: "In general s-a discutat mai mult despre faptul ca trebuie sa se gaseasca un specialist, care sa faca un proiect de dezvoltare a zonei, in baza caruia sa se stabileasca termenii asocierii viitoare intre Braila si Galati. Dar despre mia de ha primarul Nicolae a zis, asa, la un moment dat, ca va retrage acele documente, dar am inteles ca va mai fi o intrunire pe tema asta in cursul acestei saptamini".
Si deputatul PSD Mihai Tudose a sustinut aceeasi idee: "La discutiile de simbata s-a plecat de la ideea ca ce s-a facut e bine facut si ca Galatiul a gresit-o cu actele acelea administrative. Dar primarul lor a zis ca le va retrage si va solicita altele Brailei. Daca se rezolva asta atunci avem un punct de plecare. Prin protocol s-a pus baza ideii de dezvoltare a zonei care acum sta nefolosita intre cele doua municipii. In fond, prea multe de discutat nu au fost simbata. S-a semnat acest protocol, iar dupa ce se va realiza un plan de dezvoltare, de abia atunci se va stabili daca se vor putea accesa fonduri structurale pentru aceasta zona, ce investitori trebuie atrasi....Eu cred ca primarul Galatiului se va tine de cuvint, ca altfel nu vad de ce ar mai fi semnat protocolul".

"Tot ce se va incasa ca taxe si impozite din aceasta zona, se va
investi tot acolo"

Pe de alta parte, presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, a precizat ca autoritatile sint in legatura cu mai multi arhitecti, care lucreaza la diverse proiecte pe tema amenajarii zonei Braila-Galati, insa proiectul final va fi desemnat in urma unei licitatii.
De asemenea, Stancu a explicat ca se cauta si un consultant din
domeniul juridic, care, in doua-trei luni sa faca o propunere clara si
bazata pe lege, de parteneriat, cu modul concret de organizare:
“Vom gasi un consultant, o casa de avocati, o firma specializata care sa studieze posibilitatile de dezvoltare a acestei zone printr-o asociatie de dezvoltare intercomunitara, printr-o zona metropolitana. Eu ma voi intilni miine (astazi - n.r.) cu domnul primar de la Galati, pentru ca sintem partile cele mai interesate si vom evalua pasii urmatori privind selectarea consultantului, forma pe care o va avea caietul de sarcini, etc. Consultantii vor discuta si cum se va forma aceasta structura asociativa, ca numar de membri, noi vom propune la paritate, cu o presedintie alternativa, se va stabili planul urbanistic zonal, care va fi inclus in planul urbanistic general al judetului Braila, pentru ca s-a picat de acord de ambele parti ca jurisdictia este a Brailei. De asemenea, este important de spus ca tot ce se va incasa ca taxe si impozite din aceasta zona, se va investi tot acolo”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro